Маша и Мечока

От руската класика, до мегапроекта за милиони долари „Маша и Мечока“

Седнете удобно, отпуснете се на дивана или във фотьойла и се пригответе за приказка… „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ момиченце, което се казвало Машенка. Живеело то при баба и дядо в руската шир, било послушно, мило и всички го обичали. Веднъж то помолило да го пуснат в гората за гъби с дружките, но се изгубило и попаднало в най-големия гъсталак. Там открило къща – от дънер на дъб, с груба дървена маса, стол и легло. Нямало никого, затова Маша влязла и поседнала, но когато отворила очи, защото била задрямала от умора, пред нея стоял господаря на този дом – Големия Мечок. Той се зарадвал, че ще си има дружинка, а на Маша казал: „Ако избягаш, ще те намеря и ще те изям!“ …“

Хм-м-м, тази история май върви твърде мудно и съвсем не звучи съвременно, нали? Може и да не си спомняте тази руска народна приказка за Маша и Мечока, в която момиченцето е мило, а мечока – страшен. Днес, тя се е изменила и е позната на милиони деца, а и на родителите им, от анимационната ѝ версия, която е динамична, точно като съвременния живот. Днешната Маша по-скоро ще ужаси Мечока и ще го докара до състояние, подходящо за прием на успокоителни, отколкото обратното, и то ще го направи съвсем неволно и… добронамерено. Момиченцето е решително, смело, упорито, на границата с досадно, и от него не можеш да се отървеш лесно. Мечокът Мишка пък е мил, търпелив бивш цирков актьор и я възпитава, грижи се за нея, като рядко му остава време за любимите занимания – да лови риба, да гледа футбол, да лъска наградите си от цирка и да решава кръстословици. Тази трансформация на класическата история започва така:

Маша: Идеята да се родим аз и Мишка хрумва на Олег Кузовков – татко, който е аниматор. През 1996 г. той вижда на плажа в Крим момиченце-щурак, което вдига на „Ура“ всички.

Мишка: 13 години по-късно, по руската телевизия се появяваме ние в анимационните серии „Маша и Мечока“. И всички ни харесват!

Факти от „кухнята“ на филма:

  • За създаването на първата серия „Маша и Мечока“ са били необходими 8 месеца, след като образите вече са били създадени за 2 часа! Следващата серия става готов за около 4 месеца. Ами така е – пуснеш ли някъде Маша, не можеш да я изгониш!
  • Всички серии на анимацията са с продължителност до 7 минути. Явно някой е заложил на библейското число!
  • Въпреки че компанията „Animaccord“ има всички необходими средства – оборудване и софтуер, героите на сериала се анимират ръчно! Например, козината на Миша се прави благодарение на плъгин, създаден от човек на студията. Може би екстрата се казва „Как се сресва мечка“…
  • Екипът за създаването на сериала е от 70 човека.
  • Цената за производство на 1 минута от сериала струва $50 000. Това вероятно е заради погромите, които прави Маша в къщата на Миша!
  • Въпреки че сценаристите непрекъснато правят предложения за създаване на пълнометражен филм „Маша и Мечока“, досега няма такива перспективи. Но пък има 3 сезона!

 

Любопитни детайли, които са само за наблюдателни:

  • Знаете ли, че Маша има сестра-близначка, която се казва Даша? Момиченцето много прилича на Маша по външност, но характерите им са напълно противоположни. И Даша… ами изглежда по-послушна.
  • В серията „Не съм виновна аз, ако не си се скрил“ има кадър с Мишка, който решава кръстословица на Луната. Не ви ли напомня тя за заставката на кинокомпанията DreamWorks? Дори на моменти ни се струва, че ще извади въдичка и ще метне за да хване някоя спейс-щука.
  • Забелязвали ли сте, че хладилника на Мечока е марка Animaccord – компанията, която произвежда сериала. На това му се вика анимационна диверсификация!
  • Мястото, където се развива действието на сериала, е гора в Тюркменска област (вижда се от писмото от Пингвина до Мишка, на което е кода на тази област). Хм, това може би го знаят само хората от пощите, които очевидно гледат внимателно сериала!
  • Знаете ли, че Мишка, въпреки работата си в цирка, изобщо не може да кара едноколесно колело. За целта в сериала използват дубльор!
  • За серията „Репетицията на оркестъра“ са били анимирани 114 Маши, но в хода на монтажа режисьора разлял кафе върху машината и целия материал бил изгубен.

Маша и Мечока по света – почитатели и награди:

  • Сезоните (три до момента) на сериала са продадени в повече от 100 страни, включително Франция, Германия, Италия, Австралия, Латинска Америка и др. Ние в България си ги гледаме в YouTube. Да живеят Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим (създателите на канала)!
  • През 2015 г. доходите от проекта „Маша и Мечока“ са на стойност $225 милиона. Тук са включени продажбите на излъчването на сериала в различни страни, както и лицензите образите на героите да се използват в производство на играчки, ученически аксесоари, хранителни продукти, от издатели на книги, списания, дрехи, организации на детски спектакли. Продадените стоки с бранда „Маша и Мечока“ за 2015 г. са на стойност над $200 милиона. Сигурно и ние с вас сме допринесли за това.
  • За своята популярност и уникалност, сериалът е отличен с 9 големи награди, част от които са международни. През февруари 2015 г. анимационният сериал става първият руски носител на американската премия Kidscreen Awards, учредена от водещи издания в детската развлекателна индустрия Kidscreen, а наградата е „Най-добра анимация за 2015 г.“ в категорията Creative Talent. И ще има още….
  • Знаете ли, че е имало идеи филма да се забрани под предлог, че влияе зле върху детската психика? Че кои са били тези сухари и изобщо имали ли са деца?!
  • За първи път руско видео – серията „Маша + каша“ – е гледана в канала YouTube повече от половин милиард пъти, което е в топ 9 на канала за всички времена, отнасящо се за немузикални видеа.
  • В Индонезия името „Маша“ става толкова модерно от сериала, че вече много семейства наричат така новородените си момиченца. Дали има и момченца Мишка?
  • Американското списание Animation magazine включва сериала в класацията Топ 50 – филми, които заслужават да бъдат провъзгласени за световна класика.
  • Филмът е много добре приет в мюсюлманските държави, защото Маша е облечена „прилично“ – със забрадка и дълга рокля.

„Маша и Мечока“ и другите известни сериали

  • В анимацията можете да видите препратки и към други световноизвестни сериали: в епизода „Добър апетит“, когато Маша прави с пандата пелмени, виждаме маската от хорър филма „Писък“,направена от тесто. В епизода „Героите не се раждат“ Маша е с костюм, напълно напомнящ този на Супермен и маската на Батман.В серията „Ден на киното“, откриваме сцени напомнящи „Форест Гъмп“, елементи от филма „Титаник“, „Снежанка и седемте джуджета“ и дори „Аватар“. В серията „Далечни роднини“, когато Маша се кара за мястото на фотьойла с племенника на Мечока, има препратка към „Кунг-фу панда“

А сега, ако искате да сте по-добре подготвени какво ви очаква със съвременните деца, то можете прилежно да седнете и да изгледате някоя и друга серия на „Маша и Мечока“. Предупреждаваме – води до пристрастяване! Ако това вече е факт, можете директно да цъкнете на нашия портал с продукти Маша и Мечока, за да зарадвате детето си.