Най-интересните книги от март

Най-интересните книги от март

Всеки месец излизат прекрасни и завладяващи нови книги и март не беше по-различен. Той ни донесе една от най-големите книги на годината – “Клара и слънцето” на Казуо Ишигуро, но и много други нови заглавия, еднакво заслужаващи твоето внимание. В нашия специално подбран списък ще откриеш някои от най-добрите книги от март 2021 г. – от забележителни дебютни романи като този на Марийке Лукас Райнефелд до триумфални завръщания на Вал Макдърмид, Георги Блажев и Колийн Хувър. Така че, без повече шум – приготви се да зарадваш своя рафт с нови книжни попадения!

Ето 10-те нови книги, които задължително трябва да прочетеш

Сделката

Ел Кенеди за първи път се появява на български език, а първата книга от поредицата ѝ “Off-Campus” – “Сделката”, ще те прикове още от първата страница и няма да посмееш да я пуснеш, докато не приключиш с нея. 

Хана Уелс, противно на природата си, се влюбва в Джъстин, момче от училищния футболен отбор. Гарет е хокеист, който посещава един от нейните класове, но хич не го бива, затова има нужда от помощта на Хана и нейните знания. След няколко неуспешни опита той най-накрая я изкушава със сделка – за да привлече вниманието на Джъстин, тя ще трябва да помогне на Гарет с уроците.

Истинско пиршество за феновете на “Красиво бедствие”, в което емоционалната въртележка е гарантирана – очаква те микс от епични закачки, романтична еротика и увлекателен стил на авторката.

Автор Ел Кенеди
Брой страници 424
Издателство Сиела
Рейтинг в Goodreads 4.28

Лейла

„Лейла“ е най-новият паранормален романтичен съспенс от Колийн Хувър. Това е първото нахлуване на автора в паранормалния жанр на романтиката, където вдъхва живот на не много амбициозен басист, стремящ се да стане певец, и жена, която иска да живее пълноценно. Те са пълни противоположности, но привличането между тях е налице още от самото начало, а за Лийдс Лейла е жената на мечтите. След първоначалната си среща те бързо заживяват заедно и се радват на перфектен живот, но една среща с ревнива почитателка на Лийдс оставя щастливия им свят разбит.

Интелигентно написана история с множество обрати и феноменален край. История,  която ще те накара да усетиш тръпки по гръбнака, а кожата ти ще настръхне.

Автор Колийн Хувър
Брой страници 396
Издателство Ибис
Рейтинг в Goodreads 3.87

Дамски гамбит

След фурора на сериала на Netflix, време беше и хартиената версия на “Дамски гамбит” да се появи на българска почва. Действието се развива през 50-те и 60-те години в Америка, където Бет Хармън е осиротяло шахматно чудо, което се издига през редиците, за да стане американски номер 1 гросмайстор. По пътя си обаче, се среща и сприятелява с алкохола, който я превежда през все по-предизвикателните турнири.

Уолтър Тевис ни показва как шахматното чудо може да действа – отчасти чрез мисловна визуализация, отчасти чрез неизказан инстинкт, използвайки своите таланти, за да се унищожим.

Образователен роман, разкриващ както красотата на гения, така и грозотата на пристрастяването.

Автор Уолтър Тевис
Брой страници 440
Издателство Кръг
Рейтинг в Goodreads 4.22

Грозната петорка

Кратка, прекрасна, проста, но ефективна и въздействаща история – най-новата от утвърдения екип на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър – която предоставя обичайните и прекрасни илюстрации, придружаващи завладяващите рими. „Грозната петорка“ води децата в Сахара, където всеки иска да види красиви животни като лъва, слона, носорога и жирафа. Но Джулия Доналдсън взема 5-те забравени същества и им дава история и клуб, в който да участват. Има гну, петниста хиена, щъркел марабу, брадавичеста свиня и гололик лешояд – животни, които няма да откриеш във всяка книга, но и те заслужават своето място. 

Интригуваща книга, която учи децата на важността да бъдат добри един към друг, да работят заедно в екип и да не се притесняват от това, което другите мислят за тях.

Автор Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър
Брой страници 32
Издателство Жанет 45
Рейтинг в Goodreads 3.97

Размяната

Размяната е напрегнат роман, съсредоточен около две жени, опитващи се да избягат от обстоятелствата. Клер Кук, омъжена от 10 години за очарователния си, известен и богат съпруг, е измислила сложен план за бягство от него. Когато всичко се обърква, тя случайно се среща на летището с Ева. Двете жени си разменят полетите и когато самолетът, на който се предполага да е Клер, катастрофира без оцелели, смъртта ѝ се отразява широко в медиите. 

Ще съпреживееш както Клер, така и Ева, ще искаш най-доброто за тях и ще ги подкрепяш, докато се опитват да се освободят от насилниците в живота си. Внимавай: оставянето на книгата, дори за кратка почивка, може да се окаже непосилна задача!

Автор Джули Кларк
Брой страници 352
Издателство Бард
Рейтинг в Goodreads 4.13

Призрачен град

Последната книга на Карлос Руис Сафон ни изненадва с къси разкази, които са не по-малки магични и от останалата литературна вселена, която ни завеща приживе. 11 истории, поставени в различни времена, ще те срещнат с познати герои с неизвестни досега черти. Истории за духове, проклети същества, мечти и надежди, демони… Както самият Сафон казва в „Лабиринтът на духовете“, една история няма начало или край, а само входни врати. „Призрачен град” е колекция от врати към вселената на гробището на забравените книги.

Ако ти се разговаря със Сервантес, тръпнеш за разходка из Барселона, искаш да се изгубиш из лабиринтите на човешките страсти и въжделения, това е твоята книга.

Автор Карлос Руис Сафон
Брой страници 176
Издателство Изток-Запад
Рейтинг в Goodreads 4.23

Неудобството на вечерта

Носител на Международната награда на Букър 2020, дебютният клаустрофобичен роман на Марийке Лукас Райневелд майсторски предизвиква все по-голямо чувство на обреченост – в холандската ферма апокалипсисът се приближава. Разказвач и главен герой е 10-годишната Яс, която расте в строго религиозно семейство. Когато открива признаци, че баща ѝ може да заколи любимия ѝ заек, тя моли Бог да вземе вместо това по-големия ѝ брат. Но когато брат ѝ наистина се удавя, родителите са парализирани от скръб, бракът им е под въпрос, майката изпада в депресия, а Яс и останалите ѝ брат и сестра са оставени на собствените си грижи и неспособността им да се справят със загубата на брат.

“Неудобството на вечерта” е трудна за четене, но невероятно трогателна. Дебют, който няма да забравиш скоро!

Автор Марийке Лукас Райневелд
Брой страници 296
Издателство ICU
Рейтинг в Goodreads 3.49

Клара и слънцето

Още един носител на Букър, Казуо Ишигуро, ни представя най-новата си книга, в която отново сме поставени пред вечните въпроси за човечеството. Клара е “изкуствен приятел”, обитаваща магазина със своите себеподобни, с които дели една обща мечта – да бъдат избрани от някое дете и да отидат да живеят заедно с него в светъл и просторен дом, близо до слънцето. Мечтата на Клара се сбъдва, когато среща Джози, тежко болно малко момиче. Как Клара ще преобърне живота на семейството и ще му вдъхне вяра, че не всичко е загубено за дъщеря им? Защо хората са изгубили надеждата, а чувствата им постоянно се променят? 

“Клара и слънцето” задава много въпроси, а отговорите идват от самата Клара, която опознава човешкото сърце. Невероятен и трогателен роман! Но и не сме очаквали нищо по-малко от Казуо Ишигуро.

Автор Казуо Ишигуро
Брой страници 312
Издателство Лабиринт
Рейтинг в Goodreads 4.06

Натюрморт

Това е шестата книга от поредицата за Карен Пири на Вал Макдърмид. Пред Карен са изправени два случая, които не са били разрешени в миналото. И двата са еднакво интересни, а решението им – еднакво завладяващо. Уликите и свидетелите карат инспектора да пътува между Париж и Ирландия. Единият случай включва мъртво тяло, открито във фургон в женски гараж. Другото е убийството на мъж, чийто брат е изчезнал преди 10 години. 

Макдърмид е надарен автор и това е забележително допълнение към нейната поредица. Със сигурност може да се чете самостоятелно и ще те кара да прелистваш страница след страница.

Прекрасна и завладяваща мистерия, с перфектно развитие на героите и чудесен диалог.

Автор Вал Макдърмид
Брой страници 480
Издателство Еднорог
Рейтинг в Goodreads 4.29

И заживели обидено

За десерт ти оставихме най-новата книга на Георги Блажев, чийто тираж се изчерпа само за няколко дни и се наложи да се правят допечатки. Любен Дилов-син дори сподели във Фейсбук, че хората в Айтоския балкан продават воловете си, за да си купят книгата на Блажев

В „И заживели обидено“ са поместени 18 хумористични и в голямата си част политически некоректни разказа, отлични попадения, които да гъделичкат ума. Един от основните лайтмотиви в няколко от разказите е световната пандемия и светът, в който всички ние живеем вече повече от година. Георги Блажев споделя за своя сблъсък с коронавируса през лятото на 2020 г. и какво е да прекараш 14-дневна карантина сам вкъщи, когато дори обонянието ти се излежава на плажа в Бора Бора и изглежда, че няма намерение да се върне. Авторът поглежда с усмивка и към всички конспиративни теории за ваксините, чипирането и Бил Гейтс. 

Забавна, остроумна, съвременна „И заживели обидено“ оставя оставя след себе си важни послания, отново поднесени с щипка хумор.

Автор Георги Блажев
Брой страници 124
Издателство Пощенска кутия за приказки
Рейтинг в Goodreads 4.09