Рецепти за вино, любов и други демони

Нямам представа какво е любовта, защото това, което успях да науча е, че ние винаги обичаме различно всеки нов човек в живота си. Дори сме способни да обичаме по различен начин един и същ човек. Успях да се влюбвам пагубно, а след това да се сътворявам отново. Имах изисквания и за едно от тях няма никога да съжаля – да подам книга на партньора си, за да я прочете и след това през нея да чете мен. Като нов начин на усвояването ми и общото ни сближаване. Катарзисите на различните ми развръзки бяха съпроводени от опияняващи четива, които ми помагаха да дишам дълбоко с пълната увереност, че не съм сама в ада на моето щастие или тъга. Чувствата ми нямат вкус на клише, а на вино. Грижа се да е така. Нямам представа кой си, какво обичаш или как. Това, което мога да направя за теб е да пофлиртувам кокетно докато подберем идеалната история, за да се погрижиш и ти емоционалната интелигентност да не прашасва…

Пристъпваш в моята библиотека, а аз започвам да говоря за книги. Поводът да ме посетиш е Valentine’s day, който за мен ще се превърне в Winederful night. Всеки с приоритетите си. Това не означава, че няма да чета разкази от нова книга на любимия човек, с който пия вино. Това няма да е пътуване. Напротив. Ще обходим само една лавица за книги, а накрая ще бъдеш влюбен в поне няколко от тях. Хората казват, че изневярата скрепява връзката, а когато обичам моите тайни любовници са точно тези, които ще ти представя сега.

Рей Бредбъри – Вино от глухарчета

Подавам ти чаша класика Вино от глухарчета, за да стопя леда, все пак запознанството с любимите ми, е лично преживяване. Това вино е полу-биографична течност подбрала момчешките спомени на Дъглас Споулдинг. Действието се развива през лятото на 1928 година, а 12 годишното момченце може да покаже, че има какво още да научиш за любовта и всичко останало от децата. Измисленият град Грийн Таун ще се превърне в зелено парченце свежа площ в сърцето ти завинаги с магичната нотка и деформацията на скуката, която може да поднесе. Отпий от виното. Усещаш ли метафората под небцето си? Виното има вкус на всеки красив спомен, откритията и откровенията, житейските случки на ръба на фантазията. Виното е лятна любов хваната и запушена с корк, но ураган в стъкленица не се задържа. Затова съжетът е структуриран от къси разкази, които са като люлка. Ние се люлеем, а тялото се отпуска до състояние на нирвана. Откъснати от реалността попадаме в унисон с една атмосфера на неразличимо реалистично и фантазия, сън и бъдеще. Виждам, че ще изпиеш чашата си до дъното на последната му страница.

 

Питър Мейл – Френски уроци

Поглеждаш ме изплашено, защото вината са като културен мит за теб. Решавам автоматично да направя кратък курс по Френски уроци след първоначалната Винена афера, която избухна между нас. От всички книги на Мейл този гастрономически шик се отрази най-благоприятно на везната за качество, която измерва в мен. Може би, защото съм жива само на път, а книгата представлява грижливо подбрана колекция от всички пътувания на Мейл, която е опакована в цветните поли на френската провинция и апетитните блюда споделени с приятели. Приключенията с нож, вилица и тирбушон, както се усеща хранят нуждите на всеки с нещо, но без пресищане. Винените любители ще бъдат зашеметени, но не само с пиршествата, а и английският саркастичен хумор на моменти, който авторът умее да разлива допълнително за шикозност на преживяването. Този курс е подходящ за ученолюбиМи личности, които притежават желанието да пробият всяка своя граница.

 

Исабел Алиенде – Любов

Посоките са създадени за това да бъдат обръщани, а аз не желая да губя интереса ти. Наложащо е да продължа към една еротична експанзия, която получих преди година като букетче огън по случай празника. Чилийската авторка Алиенде ни връща там от където тръгнахме. Помниш ли? Различните начини да изпиташ Любов от зараждането на сексуалното и нуждата от първи ласки, през преобразуването им в страстен вихър и коварната приятелка ревността съпровождаща всяко съмнение във връзките. Всяка една от частите дръзко оцветява лицето ни с искрената нотка от нуждата да обичаме и да бъдем обичани. Предизвиква мимиките ни и по лицето ни ще пробяга веселост, защото където има любов там е наличен „хумор и ерос“. Освен леката страна на любовта Алиенде прерязва чувствителността с история за дълговечната и най-трудна любов, която сме способни да изживеем преди края на живота си. Абстракцията й не се ограничава само до любов в рамките на отделния индивид и неговия живот, а добавя идеите за нея през историческите епохи, развитие и триумфа на снагата й. Искреността буди възхищение. Никой не може да остане безразличен. Това произведение отново вплита житейски опит, който е преобразуван благодарение на гениално въображение, а целта на всяко партньорско взаимоотношение е именно тази. Какво по-подходящо за теб от поредния галактически алгоритъм, който да попием и превърнем в собствена реколта по наш вкус?

 

Ерик-Еманюел Шмит – Любовен еликсир

Друга ценна перспектива красиво разгърната открих при Ерик-Еманюел Шмит. Наливам следваща чаша, която очакваш, но този път е абсолютен Любовен еликсир с нежен цвят розе. Не блудкав, защото нежността на сюжета представя бившите любовници Адам и Луиз, които започват да поддържат постоянна комуникация след заминаването на Луиз за Канада. Приятелство след любов? Сами ли избираме какво да чувстваме и към кого? Именно в това е нежността – запазването на възможността да се наслаждаваш на качествата, които някога си открил в другия, въпреки че искрата вече я няма. Няма ли я наистина? Това ще остане тайна докато не изпиеш чашата със съдържанието на книгата, а там ще намериш отлично представяне на „Опасни връзки“, чието съдържание се моля да е познато за теб, а ако не е значи разкривам още нещо ново. Същите тези опасности дебнат от психоаналитични постройки на съзнанието кореспондиращи върху темата за любов-приятелство стил ала Фройд, но в никакъв случай посредствено.

 

Виното – всичко, което трябва да знаем за него – Катрин Кол

„Знаеш ли, че имам отношения с абсолютен маниак на тема вино.“

Това е прекрасно, защото ставаме двама. Понеже в този момент имаш отношения с него и с мен. Не се плаши! Мога да ти представя най-добрите сборници за вино, които попаднаха в ръцете ми последно. Те успяха с размах да развият обонянието и претенциите ми към виното на ниво, което е впечатляващо за околните. Информацията в тях е поднесена интелектуално, но без излишна помпозност, която да отблъсква с терминологични затруднения. Единият вариант е българска книга с внушителни, но стилно съградени размери „Виното. Българска енциклопедия“ където може да се изрови като от магична пещера всяка тънкост за вината и техните капризи към хората. Те също имат такива, повярвай ми.
Следващият сборник е естествен финал за всеки изтънчен гастроном, който обича да опознава в детайли цветово, ароматно и свръхсетивно божествената напитка. Във Виното – всичко, което трябва да знаем за него може да опознаете дори собствения си вкус по-добре. Тези четива са най-добрия избор за хора със сомелиерски наклонности, а кой няма такива, когато е способен да обича?

 

Обича ме, не те обича – сборник

Абсолютен хит като подарък за този 14 февруари предвещавам, че ще е сборника Обича ме, не те обича, който съдържа разкази посветени на любовта. 16 от най-четените съвременни български автори свалят маските, за да представят с искрен трепет чертите от различните лица на Любовта. Такава каквато е – разголена, влудяваща, магнетична и огнена. Под кориците изобразяващи откъсвани крила на фона на подбрани специални цветове ние намираме сили да полетим към оживяващи истории от почти цялото земно кълбо. Любими дестинации в сърцето си запазих препратките към гръцкото, защото във вените ми се стича гръцката култура и Венеция, защото тя е кътчето на влюбените от години. Заглавието „Обича ме, не те обича“ запраща към психологически заигравки кой е по-висок от влюбения? Катастрофални превъплъщения на двойки, когато между тях застава смъртна заплаха, непозната сладост или тайнства разониращи към слабостите им. Откриваме образите върху повърхността на запалка, която предвещава театрално палене на цигара смачкана под емоционалните структури за вдишване на първото докосване. Любовта задавя, любовта е бяла рокля на червени цветя, женски дълбини, мъжки копнежи, диван, който поема тежестта на тялото и тайните ни докато ги изричаме пред някой друг. Сборникът е като красива русалка чиято опашка следваме, за да удави илюзиите ни, а след това преродени да ни научи как да плуваме към следващата глътка свежа обич. Не мога да ти издам повече, но любопитството е живот и знам, че му връчих достатъчно.
След всяка от прочетените книги сърцето ми беше като кух чук в чиято кухина малко птиче се блъска и се опитва да излезе от гроба, в който е попаднало, защото искаше повече от всичко познато в любовта до сега. Виждам, че бързаш, но ако не си открил все още това, което търсеше погледни тук. Реших да ги запазя за последно, защото не се съмнявам, че вече са прочетени, разлиствани, поглъщани стриктно и разхайтено от теб.

Конфликтът между мъжа и жената в Пустинята на любовта от Франсоа Мориак , който търси оазис, за да пресъздаде сухотата от безобразните трудности в междучовешките отношения. Той поведе крачките ми към Възпитание на чувствата от Гюстав Флобер където открих по-младото момиче в мен обгърнато от дестабилизация на своята емоционалност, но достатъчно смело да се впусне, за да сублимира тази сила в продуктивна енергия, която заражда хармония и нужда от спокойно самоопознаване. Благодаря ти, Флобер, че ми показа колко чувства могат да се лутат в явните и тайни светове където съществувам.
Невероятна естетическа хармония, която покри лицето ми с воала на безкрайната красота, а отражението на светлините бяха Игра на сенки. Приказки за любовта. Апетитни устни са разказите на Хесе, защото шепнат за нещо отвъд познато и недоловимо в никоя друга творба. Съвсем различно, но все пак с тъмна енергия подобен демоничен ритъм чувствах, когато попаднах в клопката За любовта и други демони от Габриел Гарсия Маркес. Една черна нощ не ми остана след Бели нощи на Фьодор М. Достоевски. Избрах си да са с цвят на виното в чашата ми. Виното е лекотата, с която посрещаме обстоятелствата и намерение, което изгражда решителността ни.
Какво избираш ти?