10-те най-добри книги, които да подарите на един ученик на 15 септември

Лятната ваканция приключи, време е за училище, а заради досадния списък със задължителна литература (е, има и изключения, трябва да се признае) почти никое хлапе няма да иска да погледне книга поне още месец-два. Ние обаче имаме лек за този проблем – този списък с 10-те най-добри книги, които да подарите на един ученик на 15 септември, за да му върнете вярата в хубавите книги.

  1. Хари Потър и Философският камък от Дж. К. Роулинг. Разбира се, няма как да не започнем с точно тази книга. Колкото и години да минават от началото на Потър-манията, нови и нови деца (и немалко възрастни) се влюбват в поредицата за младия магьосник. Началото няма как да не бъде поставено с “Хари Потър и Философският камък”, а ако ученикът вкъщи вече е почитател на Хари, просто можете да вземете следващата, която нямате. Хубавото е, че в началото на октомври ще можем и у нас да се насладим на съвсем новото издание с илюстрации от Джим Кей.
  2. Малкият Никола от Семпе и Госини. Да растеш с толкова много смешни ситуации вероятно е забавно, стига да не изпадаш ти самият в тях. Но пък Никола забавлява вече поколения читатели в цяла Европа, а отскоро у нас може да се срещнете и с приключенията му, разказани като за най-малките.
  3. Тайният ключ на Джордж за Вселената от Луси и Стивън Хокинг. Трудно можем да се сетим за правилно време да възпитате у детето си любов към науката и непознатото. Космосът, разбира се, е една от най-любопитните насоки, а да знаеш кой е Стивън Хокинг на тази възраст е повече от повод за гордост. Приятелството с Джордж – препоръчано.
  4. Майлс и Найлс: Пакостниците от Мак Барнет. Действието се развива на територията на училището, а двамата пакостници Майлс и Найлс използват знанията си по изкусен начин, за да се шегуват със съучениците си. Идеален начин да напомните на момчетата вкъщи, че в училище трябва да са една идея по-послушни. А ако все пак решат да се позабавляват… е, ще научат различни начини това да се случва безобидно.
  5. Пет приказки от Валери Петров. Трябва да има и малко класика, дори и да присъства в задължителните списъци. Определено една от най-харесваните от българските деца книга на роден автор. И то без да има поставен етикет “задължителна за четене” от родителите – да, избор изцяло на децата.
  6. Чарли и шоколадовата фабрика от Роалд Дал. Малко по-нататък в часовете по литература малчуганите ще се срещнат с “Матилда” и сме сигурни, че ще я обикнат. Едва ли някой може да забрави и чудесната игра на Джони Деп в едноименната екранизация на Тим Бъртън, но така чарът на книгата става двойно по-голям.
  7. Мечето Падингтън от Майкъл Бонд. Да го нагушкаш и да го обичаш – толкова е чаровен. Вероятно ще бъде шок да го срещнеш на гарата и да поиска да дойде у вас, но после ще искаш да останете заедно до края на… поредицата. Предупреждаваме, че след прочитането на първата книга ще има мноого голямо желание за четене на следващите. Но това е хубаво. И пухкаво.
  8. Мая, кралицата на голямата река от Ева Ибътсън – Всичко започва с голямо пътуване за Мая и ще завърши, гарантираме ви, с любов към книгите на Ева Ибътсън, с които детето ви ще направи първите си стъпки в областта на историята и географията.
  9. За щастие, млякото от Нийл Геймън. Извънземни, пирати, динозаври и още много приключения с мляко. Нийл Геймън е вълшебен разказвач и колкото по-рано детето ви открие това, толкова по-добре. Вярвайте ни, ако го видим, ще го искаме само за себе си! Защото пише чудесно, разбира се 🙂
  10. Наръчник на Чарли Джо Джаксън как да не четеш от Томи Грийнуолд. Може би трябваше да започнем с тази книга, но по-скоро ще завършим с нея. Самите вие ще се смеете съвсем искрено на точните наблюдения на Чарли Джо Джаксън какво отблъсква децата от книгите, а заедно с детето ще откриете кое всъщност му харесва в четенето. И ще продължите уверено напред в покоряването на нови книжни светове.

Ако сме пропуснали нещо важно, очакваме допълненията ви в коментарите 🙂