Как да изберем прахосмукачка робот „Кратко ръководство“

Едно от най-досадните неща за някои домакини е почистването на пода у дома. За щастие технологията се е развила доста и на пазара съществуват вече така наречените прахосмукачки роботи, които вършат „мръсната“ работа вместо нас. Да – всички бихме искали да можем да седнем и да се отпуснем, докато „интелигентното“ устройство почиства къщата от прах и мръсотия. Но може ли прахосмукачката робот да върши толкова добра работа, колкото обикновената такава?

Как работят прахосмукачките роботи

Тези устройства са предназначени да почистват дома ви с минимална намеса от ваша страна. Захранвани от акумулаторни батерии, тези безжични машини могат да се ориентират в стаята ви с помощта на сензори и камери. Те обикновено могат да избягват стълби и препятствия и са достатъчно малки, за да почистват и под по-ниски мебели.

Може да се наложи вашата прахосмукачка робот да направи няколко курса, преди да научи правилно оформлението на дома ви. Те са склонни да се самообучават като „опипват“ пътя си, блъскайки се в стени и мебели, така че трябва да оставите пода на стаята си възможно най-чист от предмети и препятствия. Това се прави, за да може устройството да направи по-добро почистване и да не захване с четките си някой кабел, детска играчка или друг предмет.

Всички модели, с изключение на най-базовите такива, могат да се свържат с вашата домашна Wi-Fi мрежа, така че можете да наблюдавате и настройвате своя режим на почистване, като използвате съответното приложение.

На какво да обърнем внимание при закупуване на прахосмукачка робот

Както при повечето видове техника, така и в този случай има най-различни марки и модели от висок, среден и нисък клас. Разбира се, по-скъпите ще предложат по-добра производителност и ще са снабдени с повече функции. Но помислете добре, преди да се хвърлите на най-скъпия модел, дали наистина ще използвате всички функции, които предлага.

Имайки предвид характеристиките на вашия собствен дом, обърнете внимание на следните неща:

  • Дали подовете в дома ви са по-скоро твърди повърхности (паркет, плочки) или имате много килими и постелки. Някои прахосмукачки роботи се справят по-добре при работа с твърди подове, докато за други килимите също не са проблем.
  • Дали има опция за мокро почистване. Някои модели са снабдени с моп и контейнер за вода и предлагат функция за миене на пода, но разбира се, ако вашият дом е застлан с мокет или килими, това няма да е от особена полза за вас.
  • Какъв е капацитетът на батерията. Обърнете внимание на този показател. Обикновено производителите са оказали какъв обем пространство може да се почисти с едно зареждане на батерията. Съобразете това с квадратурата на вашия дом, за да не се налага да презареждате уреда по средата на почистването.
  • Ако искате домът ви да блести от чистота, когато се приберете от работа, проверете дали модела, на който сте се спрели може да бъде командван от разстояние или дали предлага функцията за отложен старт.
  • По-премиум моделите имат опция и за автоматично изпразване на контейнера с боклук. Това е едно допълнително улеснение за вас, защото не е нужно да го правите вие, всеки път, след като почистването завърши.
  • Друга полезна функция, която някои модели предлагат е, че можете да им зададете да почистват само определени стаи или конкретни зони от дома ви и да им забраните да навлизат в други.

В онлайн магазина на Озон има богат асортимент от различни модели и класове прахосмукачки роботи. Затова, ако обмисляте и вие да се запасите с такъв незаменим помощник, разгледайте предложенията на Ozone.bg.

Виж всички прахосмукачки робот