Как да разбера дали съм бременна

За много двойки, мечтаещи за дете, бременността е период, очакван с особено нетърпение и вълнение. И макар че носи известен дискомфорт за майката, износването на здраво бебче е най-прекрасното изживяване.

При всяка жена ранните симптоми на бременност са различни. Някои по-чувствителни дами усещат бременността дори и без проявите на каквито и да било признаци. Други може и да не разберат за бременността си седмици наред, докато не направят проверка по сигурен начин.

Възможно ли е да съм бременна, без да знам?

За мнозина вероятно изглежда невъзможно някоя жена да е бременна, без да знае, но всъщност подобни ситуации не са рядкост. Според експертите има редица обективни предпоставки, които „прикриват“ симптомите и предизвикват объркване, а именно:

  • нередовна менструация, чийто период е повече от 28 дни и дори в някои месеци обичайно отсъства;
  • липса на типичните симптоми, които се изразяват в спазми, умора, гадене и др.;
  • появата на периодични зацапвания, погрешно приемани за лек цикъл;
  • по-напреднала възраст на жената, заради която липсващата менструация се приема за ранни признаци на менопауза;
  • синдром на поликистозните яйчници и др.

Най-лесната проверка без тест е да си отговорите на въпроса дали освен закъснението на месечния ви цикъл е налице поне един от следните симптоми: често уриниране, болки в кръста, гадене, засилено предпочитание или непоносимост към храни и аромати, постоянна умора. Ако отговорът е положителен, потвърдете или отхвърлете съмненията с тест за бременност. 

В домашни условия това може да се направи с уринарен тест.

Кога и как да проверя?

Уринарен тест за бременност може да закупите от всяка аптека. Той е начин да направите проверка на концентрацията на хормона hCG, или човешки хорионгонадотропин, който се повишава, ако има оплодена яйцеклетка.

Направете проверката за бременност една седмица след пропуснатия цикъл. Има различни типове тестове и за начина, по който да направите своя, трябва да се ръководите от указанията на производителя, задължително описани на листовката или опаковката. Традиционно тестовете показват две черти, ако резултатът е положителен, и една – за отрицателен.

За по-прецизен резултат може да предпочетете кръвен тест. Той се извършва в лаборатория, не изисква направление от лекар и също е желателно да бъде направен няколко дни след закъснението.

Ако се питате: „Какво да направя, след като разбера?”, отговорът е лесен – в случай че видите заветните две чертички, си запазете час за преглед от гинеколог, започнете да се храните здравословно и се откажете от вредните начици.