Кога излиза iPhone 14

iPhone на Apple са едни от най-разпространените смартфони в глобален мащаб. Благодарение на сигурността и лесната за работа операционна система iOS, която предлагат, те са се превърнали в предпочитан избор на милиони хора по света. Първият iPhone е представен от Стив Джобс през далечната 2007 г. и поставя началото на нова ера при мобилните телефони. От тогава насам Apple пускат на пазара нови модели всяка година. 2022 не е изключение, като тази година към семейството се присъединяват 4 модела в новата серия – iPhone 14.

Кога излиза iPhone 14 и на какви модели залага Apple

Дългоочакваната нова серия най-накрая беше официално представена от Apple на събитието “Far Out” на 7 септември 2022 г. Новото поколение айфони се състои от 4 модела, а именно двата „по-достъпни“ основни варианта iPhone 14 (6,1 инча) и iPhone 14 Plus (6,7 инча), следвани от техните Pro версии – флагманите iPhone 14 Pro (6,1 инча) и iPhone 14 Pro Max (6,7 инча). Обявените от Apple цени започват съответно от 799 долара за основния модел айфон, 14 899 долара за 14 Plus, 999 долара за 14 Pro и 1099 долара за 14 Pro Max.

Нещо любопитно, което се забелязва е, че тази година Apple не залага на линията iPhone Mini, която всъщност продължи само две поколения, за сметка на новия по-голям и достъпен модел 14 Plus. Новите телефони ще бъдат официално пуснати на пазара на 16 септември 2022, като единствено 14 Plus ще излезе на 7 октомври 2022.

Разликите между новата и старата версия iPhone

При всички тези нови модели, които Apple постоянно пуска на пазара, възниква въпросът има ли смисъл да надградиш до последния модел айфон, ако всъщност вече притежаваш представител на предходната серия. Имат ли новото поколение телефони някакви значителни предимства, които да те убедят да направиш тази стъпка?

На пръв поглед iPhone 14 изглежда почти идентичен със своя предшественик. Запазил е познатия стандартен дизайн с плоски ръбове, алуминиев корпус и стъклен гръб с безжично зареждане. Всъщност обаче има някои доста забележителни специфики и подобрения, които заслужават твоето внимание. Ето някои от тях:

  • По-голям и по-ярък сензор на основната камера

Това води до близо 50% по-добри снимки при ниска осветеност, в сравнение с iPhone 13.

  • Emergency SOS

Това нововъведение на Apple позволява, с помощта на сателит, да се изпращат кратки съобщения при спешен случай, дори когато няма клетъчна връзка.

  • Crash Detection

Тази нова функционалност ще засича катастрофи с помощта на акселерометър, звуци, записани през микрофона и други сензори, като след това може да се извърши автоматично обаждане към телефон за спешни случаи.

  • Чипсет

Чипсетът на iPone 14 и 14 Plus е отново A15 Bionic, както при предходния модел, само че с леки подобрения. При Pro и Pro Max обаче, се наблюдава надграждане до следващото поколение чип, а именно А16 Bionic, който се води по-бърз, по-мощен и по-икономичен.

  • Прорезът на дисплея

Докато при основните модели от серията – iPhone 14 и 14 Plus, така нареченият notch, в който се помещава предната камера се запазва, то при 14 Pro и 14 Pro Max той е заменен с новия вариант наречен Dynamic Island, който не се докосва до рамката на телефона.

  • eSim

За някои държави е налична функцията eSim, която елиминира нуждата от физическа СИМ карта, като я заменя с електронна такава.

  • Батерия

Животът на батерията на новият iPhone 14 е осезателно подобрен в сравнение с този на моделите от 13-та серия. Това е най-силно изразено при новия 14 Plus, за който от Apple твърдят, че е снабден с най-издръжливата батерия срещана в айфон до сега.

  • Mini

Липсата на iPhone Mini сред тазгодишните модели може да е проблем за някои потребители, които предпочитат по-малки по размер телефони. За сметка на това обаче, тези които предпочитат по-големи устройства, могат да се възползват от новото и по-достъпно попълнение – 6,7 инчовия iPhone Plus, без да се налага да купуват доста по-скъпия Pro Max модел, за да се насладят на по-голям екран.

Кога и на каква цена да очакваме iPhone 14 в България

Някои от българските мобилни оператори обявиха, че ще започнат да приемат предварителни онлайн поръчки за iPhone 14 от 9 септември 2022 г. Датата, от която моделите официално ще излязат на българския пазар отново е 16 септември, като съответно, само за iPhone 14 Plus тя е през следващия месец, на 7 октомври.

Все още е трудно да се каже с точност каква ще е конкретната цена за всеки от четирите модела в България, понеже това зависи от факта дали телефонът ще се продава свободно, на изплащане, с договор или дали си стар или нов клиент на даден мобилен оператор. Според някои източници, цените на 128 гигабайтовата версия на апаратите може започват от следните суми:

  • iPhone 14 – 1999 лева
  • 14 Plus – 2339 лева
  • 14 Pro – 2649 лева
  • 14 Pro Max – 2955 лева

 

Разгледай всички модели iPhone 14