50 места България

50 предизвикателства за пътешественици

Да си пътешественик не е никак лесно. Имаш цял свят, който чака да бъде открит, почувстван и преживян. И както всяко голямо пътешествие започва с една крачка, така и откриването на света започва с откриването на собствената ти страна.

50 места, които да посетите в България през 2015 г.“ с Peika.bg е пътеводител на България отвъд 20-те туристически дестинации, за които се сещате, когато кажете „туризъм в България“. Освен места, той събира истории, легенди и любопитни факти, които превръщат изминатите километри в истинско пътешествие. За пътуването и откриването си поговорихме с Мария Ангелова, главен редактор на пътеводителя.

Как се обикалят 50 места за една година?
Всеки уикенд по едно. Оставили сме два свободни уикенда – за Коледа и Великден. Нашият екип от автори и фотографи лично е посетил всяко едно място от книгата, за да сме сигурни, че има защо да ви пратим там. Слушали сме легенди. Губили сме се, а след това сме описали как да стигнете без да се изгубите. Търсили сме онези истории, чрез които пътешествениците да видят в една крепост или гробница много повече от купчина камъни.

Какви места са тези 50 места?
Всякакви – от планински маршрути, крепости и тракийски гробници до конни бази, винарни и музеи, които ще ви изненадат (музей на киселото мляко, например). Разходили сме ви и по стъпките на двама Елин-Пелинови герои. Подшушнали сме ви къде в България свободно живеят лешояди, къде екопътеките са със самодивски водопади, а манастирите са на 50 м в скалите. Ще ви изненадаме със зоопарк и приказни пътешествия за децата.

Какво не знаем за собствената си страна?
Почти нищо не знаем. И колкото повече пътуваме и научаваме, толкова повече виждаме колко много имаме за откриване. Преди да отидем да опознаваме чуждите страни, имаме за откриване едни скромни 111 000 квадратни километра, пълни с чудеса! Човек може да се изненада какви интересни места има на 50 км от собствения му дом!

Как пътува необикновеният пътешественик?
Без очаквания. С отворено съзнание. С безкрайно много въпроси. Не се притеснява да заговори местните хора. Не отказва покана за кафе/ракия от непознати. С план, но и с внезапни отбивки. С кола, с влак, на автостоп, с раница на гръб или с прилежно стегнат куфар. И разбира се, с „50 места, които да посетите през 2015 г.“ подръка 🙂