Предимства и ползи при употребата на солни лампи от хималайска розова сол

Ползването на солна лампа у дома е истинско преживяване. Усещането е сякаш имате отворен прозорец – мек естествен източник на светлина и свеж, чист въздух – до леглото, на бюрото, във всекидневната или навсякъде, където решите да я поставите. Тези лампи, обаче, правят повече от това да осветяват помещението. Основното им предимство е, че пречистват въздуха, но едновременно с това те повишават настроението и намаляват стреса, подобряват съня, облекчават алергиите, помагат на хората с астма да дишат по-добре.

Ето кои са основните предимства на лампите от розова хималайска сол, заради които си струва да ги имате около себе си:

  1.   Подобряват качеството на въздуха в помещенията

Вероятно най-известното качество на солните лампи, заради което повечето хора ги използват, е невероятната им сила да премахват прах, бактерии, плесени, полени, цигарен дим и други замърсители от въздуха. Лампите от хималайска сол пречистват въздуха чрез хигроскопия, което означава, че привличат водните молекули от заобикалящата среда, след което абсорбират тези молекули в солния кристал. Водата се изпарява обратно във въздуха, а уловените замърсители остават „заключени“ в кристала. Така лампата помага в борбата с алергиите и заболяванията на дихателните пътища, като същевременно укрепва имунната система.

  1. Неутрализират вредните електромагнитни лъчения

В днешно време повечето от нас живеят в „океан“ от електромагнитно лъчение, което произтича от нашата електроника (телевизор, компютър, мобилен телефон, таблет и т.н.) Въпреки че е невидимо, дългосрочните ефекти от излагането на това лъчение могат да бъдат доста сериозни. Известно е, че постоянното излагане на ЕМ радиация повишава нивата на стрес, причинява хронична умора и намалява имунния отговор на тялото.

Тъй като излъчват отрицателни йони във въздуха, лампите от хималайска сол работят за неутрализиране на положителните йони, които излъчва техниката. Солна лампа до компютъра, телевизора и всякакви други електрически уреди, които използвате често, ще намали потенциалната опасност за вас и вашето семейство.

  1. Подобряват настроението и концентрацията

Лампите от хималайска розова сол са чудесен начин да подобрите настроението си и да се отпуснете в края на деня. В същото време те усилват концентрацията и тонуса. Това отново се дължи на ефекта върху тялото на отрицателните йони, които подобряват снабдяването на кръвта с кислород и увеличават нивата на серотонин – невротрансмитера, който ни кара да се чувстваме щастливи.

  1. Помагат за по-качествен сън

Заради прекаленото излагане на положителни йони във въздуха качественият сън страда. Лампите от хималайска розова сол са източник на отрицателни йони, така че помагат за преодоляване на този проблем. Приглушената светлина, която излъчват, насърчава към спокойствие, спомага за отпускане и релаксация, балансира физическата и емоционалната енергия. Така се намаляват стреса, безпокойството и депресията, като всичко това ни помага да получим по-добър, по-дълъг и по-дълбок сън.

  1. Екологичен продукт

Последно, но не на последно място: лампите от хималайска сол са „зелен“ продукт. Солта се добива ръчно от квалифицирани работници, използващи традиционни методи, така че да има малко или никакво замърсяване при производство. За лампите се използват крушки с ниска мощност, които консумират много малко енергия.

Препоръки при експлоатация на солната лампа

Устройството е оборудвано с превключвател и се свързва към електрическата мрежа. Може да се държи включено постоянно, но трябва да бъде далеч от източници на влага (печка, аквариум, овлажнител за въздух и др.), в противен случай полезните свойства ще се минимизират значително. Не е подходящо да се използва и в банята.