Най-интересните книги от юни

Най-интересните книги от юни

Влязохме в жаркото лято, в което човек трудно го свърта на едно място с книга в ръка. И все пак винаги ще се намери време за нещо добро. Ето за какво намерих аз:

Дивашка жътва – Карл Хофман

Да се направи ретроспекция на живота на Майкъл Рокфелер, внук на най-богатия човек на света и син на губернатора на Ню Йорк, не е чак толкова трудно – доволно се е изписало за него при загадъчното му изчезване, за кратко (колкото трае общественото внимание) целият свят е бил вперил очи в него и трагедията на фамилията му (сигурно само трагедиите на членовете на фамилията Кенеди са били по-интересни за медиите). Но Хофман прави още нещо, което придава същинската стойност на Дивашка жътва – той осъзнава, че само да посети района, където са живели враждуващите племена-канибали, не е достатъчно. Далеч не стига и това, че успява да се добере до свидетелства на холандци, живеещи в тези земи през 60-те години, които откровено споделят, че всички от местните знаят, че бял човек е бил убит и изяден, и че това трябва да се пази в строга тайна, за да не ги застигне отмъщение. А местните разбират от отмъщение повече от когото и да е и изследването на техните зловещи обичаи в тази област е основополагащо за разбирането на логиката на тази смърт, наглед в пълен контраст с дотогавашната липса на насилие от местните към пришълците с техните шумни оръжия и големи лодки.

 

Високите планини на Португалия – Ян Мартел

Високите планини на Португалия е по-обикновена книга от Животът на Пи, изключая една налудничава аутопсия, която ми е заседнала в ума и един ден ще бъде извадена оттам от собствения ми патоанатом, ако реши да бърничка из главата ми. Обикновена в смисъл, че разказва вечната универсална история – за загубите и как да оцелеем след това. Дали пътуваме, дали разговаряме наум с отишлите си, дали бягаме през девет планини в десета… едно и също е, стига да намерим своя мир. Имаше своите колоритни моменти като походката назад на първия герой, която става обичай, или забавните моменти с шимпанзето, Ян Мартел знае как да описва отношенията човек-животно по много затрогващ начин, умее да сменя местата им и да те кара да се замислиш отвъд опростеното и силно погрешно мислене за еволюцията като развитие към по-сложно. Но най-вече умее да пише за простите емоции по топъл начин – и дори тия три преобикновени истории да вълнуват като да са лични.

Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще – Ашли Ванс

Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще не е хвалебствена биография. Ако беше, нямаше да става за нищо. За радост и далеч не е само книга за самия Мъск, колкото и безкрайно интересен да е. Това е книга за иновации, станали възможни при условия, наподобяващи създаването на диамантите – при свръхвисоко налягане, – но за много по-кратък период. Tesla и SpaceX са двете невъзможни мечти, които през лятото на 2016 г. са вече реалност. И е повече от интересно да се прочете тяхната история, от идеята, през провалите, лъжите, медийните атаки, спасенията в последния момент… Мъск не е Железният човек, не е Тони Старк, макар че Робърт Дауни Джуниър се среща с него, докато се готви за ролята си, и няма как да не се направят паралели. Има моменти, в които Мъск няма пари да купи коледен подарък на близките си – в края на 2008 г. двете му компании са спасени на косъм от НАСА, които му заплащат в аванс за полети, които още са само теория. Умен ход, както ще се види, един от редките примери за смислено инвестиране на бюджетни средства.

Книга за Балтиморови – Жоел Дикер

Изграждайки много по-проста – и да, не чак толкова интригуваща – история спрямо Истината за случая Хари Куебърт, в Книга за Балтиморови Дикер описва катаклизмите в семейство, разделено на две. Те са Голдман, но заради крамоли в миналото са се разделили на два клона: Балтиморови и Монтклеърови, прозвища, взети от градовете, в които са се заселили. Първите са успешните, за тях е и книгата – богати, уважавани, съвършени във всяко едно отношение. Вторите – не чак толкова, даже хич. И през погледа на малкия Голдман тази разлика придобива чудовищни размери – като всяко егоистично хлапе той цени удоволствията, които парите на Балтиморови осигуряват за него, братовчед му и неговия приятел, който става част от богаташкото семейство. Тримата формират банда, която Дикер описва като излязла от приключенски роман – привързани силно един към друг, готови на всичко, за да запазят приятелството си и да се борят с живота заедно. Нищо по-нормално е и да се влюбят в едно прекрасно момиче. И да стане по-сложно.

Брит-Мари беше тук – Фредрик Бакман

Брит-Мари беше тук е прекрасна комбинация между Човек на име Уве и Баба праща поздрави и се извинява. Защото и тук имаме една сърдита на света възрастна особа, която обаче не води пространни мрънкащи монолози наум, а директно си казва какво намира за неправилно. А Брит-Мари намира за неправилни твърде много неща. Даже повечето неща. Защото всичко около нея е променено, а тя не обича промяната. Напуснала е съпруга си, оня, бизнесмена, и си е намерила работа в малко градче със затихващи функции – Борг. Там тя попада на група деца, които обичат да играят футбол, и на група жители, които не искат да разберат, че играта на живота е свършила и са загубили. Финансовата криза е ударила Борг и е отминала, а след нея не е останало почти нищо – пица и футбол, футбол и пица. И е мръсно. Много мръсно. А Брит-Мари има само едно суперумение (освен да мърмори, разбира се, но това не е умение, а талант) – да чисти. Основно с бикарбонат и специална марка спрей за прозорци, но може да се справи и с подръчни материали. Докато чисти около себе си, тя започва да пречиства себе си. Което е идеята от самото начало.

Шести патрул – Сергей Лукяненко

Този път Лукяненко ни запознава с йерархията вън от Патрулите – при вампирите и вещиците основно, след като се оказва, че изчезналият отдавна Шести патрул е единствената надежда за човечеството. Зловещо пророчество прокънтява над магическия свят, а ново непонятно създание сее смърт около себе си, без да може да бъде спряно. Городецки разбира, че на прицел е не само той, но и жена му и детето му – и освирепява, започва да се мята като муха в паякова мрежа, за да ги спаси.

Шести патрул продължава да доразвива вселената на Лукяненко, вадейки нови и нови интересни посоки, връщайки някои стари герои, доразкривайки миналото и някои факти, останали удобно скрити. Вече отдавна, още от трета-четвърта част, природата на Патрулите се смесва все повече и повече, далеч отвъд баналното деление на добри и лоши. Тук Дневният и Нощният патрул трябва да работят заедно и противоборството между тях на практика липсва. Семейството е на преден план, Городецки е помъдрял, но и все така готов да се жертва в името на спасението на света. Такъв си е той, магьосникът от Нощния патрул, Светлият.

Война в небесата – Гавин Смит

Приключението във Война в небесата започва минорно и объркано, след като случилото се в края на Ветеран освобождаване на електронния Бог изцяло променя живота на планетата, разкривайки всички тайни – нещо като глобален и всеобхватен Уикилийкс, но достъпен непрестанно и за всеки. Бог не може да бъде унищожен, освен от своя тъмен събрат, който водачът на конспирацията – биотехнологично надградения майор Ролистън – е отнесъл при бягството си от планетата. И който неминуемо ще се върне за последна гигантска глобална схватка за власт над електронните селения. Джейкъб и останалите около него малко по малко разбират, че заплахата за планетата е смъртоносна – технологичното развитие на отцепниците е рязко ускорено, те са открили начин да бърникат из мозъците на хората и да ги правят покорни роби… въобще само въпрос на време е Земята да бъде покорена и вкарана в извратена версия на Острова на доктор Моро. Единственият шанс е изпреварваща мисия, проникване в сърцето на врага – Лаланд, зловещата планета, разделена на вечен мраз и вечен пек, и обитаема само в една тънка ивица по средата. Пътешествието дотам е одисея само по себе си, но ужасите и тежките битки няма да се разминат. А в края на книгата е позиционирана и мащабна космическа битка – за десерт.