10 идеи за лятото

10 идеи за по-забавно детско лято

Наближи ли лятото, родителите започват трескаво да мислят как да организират ваканцията на децата си и то по възможно най-плътно заетия начин. Все пак не всеки има свободна баба с вила, която не работи и е в състояние да прави три месеца незабравими закуски с мекички и палачинки на внучето си. Затова се започва с търсенето на лагери, занимални и целодневни курсове по езици, изкуства, даже математика, със сложни организации кой ще закара и вземе детето, с грижи за сухата храна в чантата. Но в цялата тази битова суматоха, в тичането, напрежението пред банята сутрин, не изпускаме ли златните летни мигове, които децата ни биха запомнили, ако прекарат с нас? Защото едва ли те ще си спомнят един ден колко мило и съвършено сме налели вода в бутилката им за деня и как незабравимо бързо сме ги закарали до занималнята в искрящ летен ден.

Затова, колкото и малко свободни моменти да имаме, нека ги споделим с децата си, а ето няколко идеи как да останат завинаги в паметта им.

Идея 1 – Пясък.

Идват почивните дни. Събота сутрин е. Направили сме набързо закуска, а детето вече потропва по масата, нетърпеливо за нещото, което следва, защото то е… Забавления в пясъка. И изобщо не е задължително да е на плажа, защото можем да го заведем на площадката пред блока или на тази през три пресечки, за да си прави кофички, да ги украсява с формичките, които има, да копае, да се цапа и да бъде на слънце.

А ние сме там, до него и се радваме на всяка висока кула от пясък, на всеки самосвал, който успее да натовари и разтовари.

Ако все още нямате кофички, форми, сита и лопатки за игра в пясъка, при нас ще откриете игри за пясък и то с безплатна доставка.

Идея 2 – Каране на колело или тротинетка.

Децата обожават движението, а когато то е с минимални усилия – най-добре. Човечеството го е измислило отдавна – това става с помощта на колелото – било то монтирано на тротинетка, кънки или велосипед. Къде ви е помпата, защото май гумите са спаднали при стоенето на терасата? О, нямате нужда от помпа, защото сте с тротинетка? Още по-добре, защото дори да сте без асансьор, няма да ви натежи особено. Грабвайте вашата и детската тротинетка и отпрашвайте нанякъде – из квартала, в парка, в училищния двор, за да трупате спомени заедно.

Ако все още нямате тротинетка за възрастни или за детето си – ето къде сме събрали нашите тротинетки за малки и големи.

Идея 3 – Федербал или тенис на маса.

За да играете тенис се изискват специални условия, терен и скъпа екипировка, но виж – федербал и тениса на маса са си класика, при която вашето дете ще разбере, че не сте само сериозен чичко с костюм или мениджър с токчета, а можете да сте с маратонки, да тичате, скачате и махате с ръце, та даже е възможно и да обелите коляно. Грабвайте федера или хилките за тенис на маса и излизайте пред блока, а защо не и на поляната в планината.

Нямате нужните аксесоари? О, това може да се промени веднага, защото в Ozone.bg сме селектирали и подбрали всичко за този вид паметно забавление с децата.

Идея 4 – Среща с животните.

Може и да нямате баба с къща, двор и животни в него, но срещата с всякакви растения и живини е важна за децата. За да компенсирате това, можете да заведете детето си в зоопарка, в някоя ферма, която е наблизо, в ботаническата градина или дори в някоя оранжерия или парк, които са ви най-удобни. Ползата ще е наистина голяма, защото ще можете да наблюдавате всякакви птици, насекоми и животни, които някак си остават незабелязани в делника ви. Правете снимки, разказвайте и трупайте спомени, които ще са златните зърна на това лято. За да може детето ви да има предварителна подготовка, можете да му вземете някоя от великолепните енциклопедии за животните, а защо не и цяла серия книги, които в момента са на промоционална цена.

Идея 5 – Разходка из нашия град.

Как мислите, дали детето ви познава вашето населено място? Дали е било на най-важните места? А знае ли кои са важни за вас, къде сте ходили вие като дете? За да споделите с него детските си спомени, за да се усмихвате и забавлявате заедно, обиколете някои емблематични места. Ако не се сещате какво да разкажете на детето си, можете да го заведете в някой музей, на изложба, театър, а защо не и на някой от новите детски филми. Ето например какви подгряващи детски игри сме подготвили за онези, които харесват новия филм на Disney/Pixar – Търсенето на Дори.

Идея 6 – Не пропускайте фестивалите!

Всяко населено място си има своите празници, летни фестивали, всевъзможни хепънинги, открити работилници и всички те са концентрирани през уикендите, защото е топло, защото хората са ваканционно настроени и искат да споделят време с децата си. Ако сте чули, че ще има концерт, масови упражнения по йога в парка, рисуване на асфалт, парад на мажоретките, на духовите оркестри и всякакви подобни масови мероприятия навън – не ги изпускайте, защото този дух на многото хора завладява и прави миговете незабравими за вас и децата ви.

Можете да се подготвите с тебешири, с игри на дама, а защо не и с фризби (Air Hogs) или подобни игри на открито?

Идея 7 – Пижамено парти.

През учебно време възможностите за пижамени партита са крайно ограничени, но през ваканцията са си напълно в реда на нещата. Затова – помогнете на детето си да направи покани, да измисли забавления, да реши какво ще се похапва с гостите и да участва активно в цялата подготовка. За да е по-весело, можете да предложите на детето си да маскирате гостите му, като използвате БОИ ЗА ЛИЦЕ, а за традиционния бой с възглавници, можете да си имате малки плюшени възглавнички с любими герои.

 

Идея 8 – Грижи за животните.

Отношението към животните е проекция на това към хората, затова можете да прекарате няколко полезни часа заедно с детето си в приют за животни, като се грижите за изоставените кученца и котки. Ако това е сложно осъществимо, можете да помолите приятели с домашен любимец, за който вашето дете да се погрижи – да нахрани костенурката, да разходи кучето, да поиграе с котенцето. Грижата за друго живо същество ще накара детето ви да разбере колко е сложно да отговаряш за другиго. Ако искате тази грижа да продължава, но без да се налага да взимате домашен любимец, можете да преминете към план Б – интерактивна играчка-животно.

Идея 9 – Работа в градината.

За да сме по-близо до природата, понякога не е нужно дори да напускаме жилището си (ако е лошо времето, например). Затова можете да предложите на детето си да поливате заедно цветята, да садите подправки, а щом пекне слънце – да излезете пред блока или в градината и да окосите заедно тревата. Тази грижа не само ще сплоти вашия „домашен отбор“, но и ще научи младия градинар на полезни навици, както и на това да пази природата и растенията.

Идея 10 – Приказката за „лека нощ“.

Колкото и да сме заети, колкото и напрегнат ден да имаме, би било хубаво да седнем вечерта на крайчеца на детското легло и да разкажем история за хубав сън. През това време се създава здрав мост между нас и детето ни, то приема поуките от историята и дори ги пренася и разиграва в света на сънищата. Бихме ли могли да го лишим от едно такова приказно пътешествие, което някой ден и то самото ще предлага на своето дете? Ако не се сещаме за някоя история или приказка, която знаем добре, можем да посегнем към библиотеката Помните ли как гласа на мама, баба, татко или дядо са ни нашепвали: „Миш, миш, миш,/ време е да спиш…“ и са завъртали вълшебното копче на пижамката ви?