Щастлив живот = качествен сън! Как да го постигнеш?

По повод Световния ден на съня – 15 март, експертите от isleep осъществиха единственото по рода си национално проучване за качеството на сън на българите


Събуждал ли си се с главоболие, болки в тялото и лошо настроение? А замислял ли си се за източника на дискомфорт. Вероятно е заради изминалата трудна седмица, а може би причината се крие точно под гърба ти?


Сънят е е в основата на нашето добро физическо и здравословно състояние. Може да ти се струва, че той играе незначителна роля, но се оказва, че добрият сън води до подобряване на начина, по който се чувстваме. И обратното – лошото качество на сън влияе на редица аспекти от всекидневието и живота на човек.

По повод Световния ден на съня – 15 март, специалистите от isleep в колаборация с агенция Pragmatica осъществиха второто издание на единственото по рода национално проучване за качеството на сън на българите. Изследването проучва каква сила и влияние има сънят върху хората, а резултатите са повече от любопитни.

Около 73 % от българите имат проблем със съня*. Причините за това са многопластови и компонентни и могат да варират от служебни и лични ангажименти, емоционално и физическо натоварване и стигнем до общо психическо състояние. За това говорят и резултатите – над 90% от българите вярват, че сънят им е тясно свързан с цялостното им здравословно и психично състояние.**
Как обаче да подобрим съня си като нация и откъде да започнем?
Често решението се крие в малкия детайл.
Добрата новина е, че спрямо предходната година, 3% повече българи се наспиват по-добре.

Най-честите причини за проблем със съня

Запитани кои, според тях, са най-честите причини за проблеми със съня, анкетираните се спират на 3 основни неща: 

  • лоши хранителни навици
  • проблем с матрака
  • чести излизания до късно и хронично недоспиване

Ползите от качествения сън и къде да открием решение

Днес е все по-трудно да откриеш баланса между личен и служебен живот, почивка и работа. Някои хора откриват отдушник в правилното хранене, други в строг фитнес режим, но и двете не биха били пълноценни, ако сънят е нарушен и липсва.
Решението е лесно – смени матрака.

Уповавайки се на най-важното – удобството и комфорта на човек по време на сън, матраците на isleep са създадени с една единствена мисия и цел – да подобряват качеството на сън.

Произведени в Италия, те са изработени от висококачествена пяна с изключително висока плътност, която осигурява не само издръжливост, но и комфорт и удобство за спящия. В допълнение към основния материал за производството на матрака се използват и редица други, които допълват функционалността и удобството му.
Топ предложенията от матраците включват в себе си мемори и гел пяна, текстили, третирани с алое вера и бамбук, които хидратират и успокояват спящия. 
Втъканите допълнителни материали целят да удовлетворят различните предпочитания на клиентите по отношение на комфорт, качество и подобряване на здравословното състояние чрез съня. За качеството на матраците говори и дългата гаранция от 25 години.

Важната връзка между качеството на съня с всекидневния тонус и удовлетворение на хората потвърждава и сомнологът д-р Тодор Георгиев.

„Навиците и действията ни през деня рефлектират пряко в качеството на съня ни. Порочни практики, като използване на мобилни устройства преди заспиване, влошават качеството, а понякога и количеството на съня. Връзката тук е двупосочна, тъй като недостатъчният или непълноценен сън води до проблеми в настроението и емоциите през деня, затруднява изпълнението на ангажиментите ни и ни завърта в един порочен кръг – стрес – нарушен сън – стрес”, коментира той.

Какви са всекидневните ритуали на българите преди сън?

Според данните от проучването ритуалите преди сън са важни за българите. 52% от анкетираните на възраст 43-55 г. проветряват задължително помещението преди да заспят. Това са и хората, които най-малко гледат телефона си преди сън – 56 %. Вместо него предпочитат четенето на книга – 34 %, процент-рекордьор спрямо останалите анкетирани групи.
Най-качествен и дълбок сън пък имат българите в активна възраст – 26 -43 г., а голямата изненада сред тях е, че дори системното използване на телефон преди заспиване (71%) не пречи на качеството им на сън.*

Източници:
* Данни от Националното проучване за качеството на съня на българите za 2023 г.
isleep.bg
kakspim.bg