Развитие на мисловната дейност и креативността на бебето

Играта е един от най-лесните и достъпни начини за проучване на заобикалящия свят. Превърнала се в основен метод на развитие и израстване, тя има ключова роля в живота на децата. 

Днес интерактивните игри, които са и главните герои в настоящия материал, са фундамент в отглеждането на самоуверени, изпълнени с креативност мъничета. Техните ползи за развитието са неизброими – допринасят за стимулирането на когнитивните, социалните, двигателните, психоемоционалните и езикови умения. Но колко сложни образователни играчки да вземете? През колко време да ги сменяте, както и от каква възраст на бебето да започнете с подобни занимания? Отговорите сме събрали в статията.

Колко сложни играчки за мисловна дейност да изберем за бебето?

Сложността на интерактивните играчки винаги трябва да бъде съобразена с възрастта на детето. Едни от най-популярните и несъмнено най-любимите на най-малките са текстилните играчки, които имат безброй качества за спомагане на детското усъвършенстване. С тяхна помощ малчугана подобрява сензорната си чувствителност и общо възприятие за света.

Детските книжки, също са незаменим помощник в интерактивното развитие. С тях може да стартирате още от най-ранна възраст с цел подобряване на креативността, както и учене на числа, цветове, животни. 

Всички видове играчки включващи подреждане на фигури, конуси, дърпане и бутане, са най-забавни и любими. Насърчават моторните умения и помагат на детето да се учи да ходи и подрежда.

Бебешките пъзели са изключително препоръчителни, когато малчуганът е вече над годинка. Забавленията с подобен тип образователни игри подобряват креативността и мисловната дейност.

На какъв период е препоръчително да се вземат нови образователни игри?

Също като при сложността, нови забавления, насърчаващи креативността и мисловната дейност, е препоръчително да се вземат спрямо периода на развитие:

  • Период 1: 1 и 12 месеца 

Ако вашето бебето е между 1 и 12 месеца може да започнете с развитие на сетивата. През този етап то развива основната координация между ръцете и очите, за това е добре да насърчите процеса с подходящи спомагателни средства.

  • Период 2: 1 до 2 години

Когато детето е вече на 1 или 2 години, активността му нараства, за това е необходимо да се спомогне развитието на координация, баланс и креативност.

  • Период 3: над 2 години

След като детето вече е усвоило основни координационни и моторни функции, може спокойно да преминете към насърчаване на когнитивните умения.

От каква възраст да вземем първите интерактивни игри за бебето?

Добрата новина е, че няма минимална възрастова граница за игри, подпомагащи мисловната дейност. Вашето бебе може да започне да усвоява ползите им и да развива своята креативност още от първия месец, но винаги се съобразявайте с етапа. 

В Озон може да намерите богато разнообразие от интерактивни занимания за всяка възраст и момент от развитието на вашето мъниче. В онлайн каталога на магазина ще откриете широк асортимент от висококачествени издания, които ще подобрят креативността на малчугана, независимо от етапа, в който се намира.

ВИЖ ВСИЧКО ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ