Ревю на пъзел „Дърво на живота“

Вчера, докато си седяхме и обсъждахме какъв пъзел да изберем, неусетно от темата за качеството на частите и споровете дали е добре пъзелите да се правят от рециклирана хартия, разговорът ни зави в посока към детството и… дърветата. Оказа се, че всеки от нас си има по едно важно дърво в живота – за един то е „онова с къщичката, която си бяхме спретнали в 3-ти клас“, за друг „липата пред прозореца на стаята ми в къщата на баба, която сутрин изпълваше всяко мое лятно ъгълче с аромата на цветчетата си“, за трети „стария дъб зад блока, под който се събирахме с тайфата и за първи път целунах мацка“, „черешата, по която се катерехме със сестра ми“…

Именно тогава се сетихме за пъзел на „Ravensburger“ със самотно, но с достойнство и сила извисяващо се към небесата дърво. Какво по-подходящо от това да продължим със спомените си – всеки за своето Дърво на живота – докато редим, нали? Все едно правим съвсем нетрадиционна медитация – не с дишане, въображение и всякакви билки, а с редене на качествен пъзел. И в това няма нищо чудно, защото така дори ставаме творци заедно с художника, дизайнера или фотографа, създали пъзелната картина.

За специалистите няма да е изненада, че избрахме „Ravensburger“, защото e сред 5-те топ марки за производство на най-качествени пъзели в света, а картината се нарича „Tree of Life” или „Дзен дърво“. В горната част на пъзела има изречение – „Животът е единственото нещо, заради което си заслужава да живееш.“. Няма какво да крием – улучи ни право в… желанието да грабнем кутията и да започнем да споделяме с вас впечатленията си.

Име:  “Tree Of Life” (Zen Baum), 1000 части
Издател: Ravensburger, 2013 г.
Размер:  70 x 50 cm

Кутия:

Няма да сюрпризираме никого казвайки, че кутията е качествена, с отличен печат, здрава и с оптималните размери за пъзел от 1000 части.

Отстрани има лого на производителя, размери на пъзела и информация за тяхното лепило (на няколко езика), баркод и информация за пъзела на 6 езика.

На гърба е информацията за марката Ravensburger.

В кутията беше само плика с частите, без брошури и подобни, но по кутията има достатъчно инфо.

Картината:

Страхотна е! Можете да медитирате на нея – не само докато я редите, но и като я гледате отпред на капака. Ще кажем, че на нас ни действа така – носи пълно спокойствие и е направо задължително да се реди.

Качество на пъзела:

Частите, както и очаквахме от Равенсбургер, са дебели, пасват много добре, всеки елемент има само едно място, не може да пасне на друго!

Ако сте внимателни, ще можете да обърнете пъзела спокойно без да се разпадне. Иначе по-предпазливите от вас могат да използват мукави, картони, шперплат или с кутията на няколко пъти.

Реденето:

Най-приятната част дойде – медитацията.

Как да изберем от какво да започнем да редим? Всичко наведнъж не става за съжаление. На нас надписите горе и долу ни се сториха най-лесни на пръв поглед.

Ако редите на лампа вечер (както в нашия случай), ще кажем, че препоръчваме да се започне от небето, най-светлото и лесно за разпознаване сред частите.

После, като се загледате в частите, лесно ще отделите светлосивите или по-малко тъмните.

За накрая си оставихме зеленината, защото е лесна за отделяне.

Разбира се, има вариант да започнете именно от зелената част. Това си е право на личен избор, постъпете както на вас ви харесва.

На финала ни се струва подходящ този откъс от Талмуда (основен източник на закони, обичаи и морални ценности на юдаизма, базиран на Стария завет): „Ако садиш дърво и някой дойде да ти каже, че Месията е дошъл, първо посади дървото и тогава излез да видиш дали той наистина е дошъл.“.

По повод на нашето Дърво на живота ще кажем – ние не позволихме на никого да ни прекъсва, докато го редихме. Резултатът си заслужаваше!

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria