Word of Warcraft Trading Card Game – въведение за начинаещи

World of Warcraft Trading Card Game (WOW TCG) е игра с карти, базирана на популярната Warcraft вселена и в частност – на онлайн играта World of Warcraft. Много от познатите от играта умения, герои, оръжия, брони, куестове и персонажи намират своето място в играта с карти, разработвана от Cryptozoic Entertainment съвместно с Blizzard Entertainment.

С World of Warcraft Trading Card Game можете да се потопите в света на Azeroth по всяко време и да премерите сили с приятели на живо.

Какво е Trading Card Game?
Определението trading card game се използва за специално разработени игри с карти, които се подчиняват на определени правила, които диктуват как, кога и по какъв начин могат да се играят отделните карти в колодата на всеки от играчите, при какви условия и как това изменя хода на играта. В World of Warcraft Trading Card Game са налични различни типове карти, с които играчите могат да допълват своите колоди и да променят стратегията си, както и да създават уникални колоди с избрани от тях карти.

Често задавани въпроси и основни видове карти, издания и правила

Q: Колко души могат да играят едновременно в една игра на WOW TCG?
А: Стандартният формат на WOW TCG се играе от двама играчи, като всеки от тях разполага с колода карти, която в хода на играта се „сражава“ с тази на другия играч. Възможна е и игра от двама срещу двама, като е наличен и форматът Raid Deck Play, при който един играч влиза в ролята на мощен бос опонент, а останалите играчи играят с общи усилия срещу него.

Q: Какви са видовете карти?
A: Картите, с които се изгражда дадена колода (или използвани в готова стартова такава), биват няколко основни типа:

  • Карти-герои – всеки играч има една такава карта, която представлява неговият герой. На картата са индикирани неговите показатели – фракция, клас, специални умения и жизнени точки. Целта на играта е да бъде елиминиран противниковият герой – това се постига, когато жизнените му точки достигнат нула. Това може да се постигне чрез различни атаки с карти, съюзници, умения и др. Всеки герои има фракция (Horde, Alliance, Monsters) и клас (Hunter, Mage, Paladin и др. познати от World of Warcraft класове). Даден герой не може да използва в своята колода карти-съюзници от фракция, различна от неговата (с изключение на неутрални съюзници), както и умения, които са отбелязани като специфични за различен от неговия клас. Всички стартови пакети включват определен герой и съобразена с него готова за игра колода.
  • Карти-съюзници (Ally) – те представляват различни същества, герои и други форми. Всяка карта съюзник (същество) може да влезе в игра в рамките на хода на играча срещу съответна ресурсна цена и има различни показатели за жизнени точки, атака, както и специални умения и възможности, които се активират спрямо техните инструкции.
  • Карти-умения (Ability) – те могат да бъдат както универсални (за всички класове и фракции), така и предназначени за определен клас или класове герои. Представляват действия, които играчът може да предприеме по указания на картата начин, като те могат да бъдат най-различни – офанзивни, дефанзивни, лекуващи и др.
  • Карти-оборудване (Equipment)– подобни на картите с умения, те могат да са универсални или пък предназначени за определени класове. Могат да представляват оръжия, брони и други, които да изменят показателите и възможностите на героя, към когото се прикрепят при влизането в игра.
  • Карти-куестове (Quest)– включват различни правила и положения, при които могат да бъдат играни и да дадат на играча съответни предимства.
  • Loot карти – специални и редки карти, които включват скреч покритие и код. Той може да бъде използван в World of Warcraft и да предостави козметични ъпгрейди и други специални бонуси за вашия онлайн герой. Самите Loot карти обикновено представляват съюзник или умение, което притежава характеристики на сходни карти и могат да бъдат използвани като част от колодите в съответствие с правилата.

Q: Как протича една типична игра на World of Warcraft Trading Card Game с двама играчи?
A: Всеки от играчите започва играта с колода от минимум 60 карти (стандартен размер на готовите стартови пакети), като в колодата не трябва да има повече от четири еднакви карти.
Картите се разбъркват и всеки от играчите изтегля първите седем карти от своята колода. Възможно е еднократно те да бъдат върнати и размесени и изтеглянето на нови седем по желание на играча.
Играчът, който играе първи, поставя една карта от наличните в ръката му като карта ресурс (това може да бъде карта-куест или всяка друга карта с лицето си надолу (освен ако не е изрично посочено друго като възможност). Ако той има карта с ресурсна цена едно – той може да вкара една такава в играта.
Когато даден играч няма повече свободни ресурси и е играл с всички възможни за него карти (или е преценил да не играе определени карти, дори да има ресурс за тях), той дава хода на своя опонент.
С изключение на първия ход при всеки следващ играчът извършва действия в следната последователност: взима една карта от горната част на колодата си -> поставя максимум една карта ресурс -> вкарва карти в игралното поле за съответна цена и спрямо условията им, ако прецени, че желае това -> играе с влезлите в игра карти или използва умения -> приключва хода си.
Играта продължава докато един от двамата герои не загуби всичките си жизнени точки. Продължителността на една игра може да варира в широки граници спрямо колодите, стратегията на играчите и подредбата на картите в колодата им и може да приключи както за 2-3, така и за 15-20 минути.

Q: На какъв език са картите и техните правила?
А: Всеки стартов пакет включва подробни правила и инструкции на английски език. Всички текстове на карти, техните умения и други, са единствено на английски език и основни езикови познания на поне един от играчите са силно препоръчителни.
Подробни правила и инструкции можете да свалите и директно от секцията с правила на сайта на Criptozoic Entertainment.

Q: Какво ми е необходимо, за да играя?
 A: За игра е необходимо единствено да разполагате със стартов пакет от избран от вас герой/клас. Всеки стартов пакет включва един герой и готова за игра колода от 60 карти, съобразена с героя. В стартовите пакети ще откриете и правила, както и допълнителен буустър пакет с произволни карти от съответното издание.Всяко издание добавя към играта нови карти от всички видове, а често и допълнителни правила и механики, които разнообразяват играта. Изданията обикновено имат специфичен фокус/преобладаващ мотив (насочени към неутрални карти и съюзници в Tomb of the Forgotten, към елементи, магии и заклинания при War of the Elements и т.н.) Играчите могат да комбинират и добавят в игралната си колода карти от различни издания от наличните в колекцията им, освен ако това не противоречи на общите правила.

Q: Какви са видовете WОW TCG продукти?
А: WОW TCG се предлага и под формата различни основни или спомагателни продукти:

  • Стартови пакети – Всеки стартов пакет включва един герой и готова за игра колода от 60 карти, съобразена с героя. В стартовите пакети ще откриете и правила, както и допълнителен буустър пакет с произволни карти от съответното издание.
  • Буустери – съдържат произволни карти от съответното издание. Всяко издание добавя към играта нови карти от всички видове, а често и допълнителни правила и механики, които разнообразяват играта. Изданията обикновено имат специфичен фокус/преобладаващ мотив (насочени към неутрални карти и съюзници в Tomb of the Forgotten, към елементи, магии и заклинания при War of the Elements и тн).
  • Epic Collections – тематични пакети за всяко издание, които съдържат определен брой буустър пакети, както и допълнителни спомагателни материали – специални подложки за игра, кутии за съхранение и други.
  • Raid Decks – предназначени за специален режим на Raid игра на един срещу повече играчи.

Налични са и съвместими тематични или стандартни протектори за карти, кутии за съхранение, други аксесоари.