Ревю на Sphero BB-8

Днес ще изиграем скуката със Sphero BB-8

Симпатичното дроидче BB-8 от последния епизод от космическата сага – „Междузвездни войни“. Sphero BB-8 е перфектно копие на роботчето от филма, което освен с автентичната си визия ни впечатлява и с движенията си, които са едно към едно с тези на оригинала от големия екран.
Преди да пристъпим към подробното описание на BB-8, нека кажем няколко думи за компанията производител. Въпросната започва съществуването си през 2010 г. под името Orbotix – първият ѝ продукт е сферично роботче, което се контролира с помощта на смартфон и се казва – изненада – Sphero. Именно този фундаментален продукт, появил се на пазара през 2011 г., дава по-късно и новото име на компанията. От 2011 г. до сега Sphero се утвърждава като лидер в света на, нека да го наречем “развлекателната роботика”. През 2015 г. това става ясно и на хората от Disney, които включват Sphero в техния бизнес акселератор, в последствие на което се ражда и BB-8. Роботчето бива разпродадено за един ден в световен мащаб. Това и фактът, че до края на 2015 отчита продажби от над 1 милион бройки, му носят статус “играчка на годината”.
Какво прави BB-8 на Sphero толкова успешен продукт? Със сигурност огромна доза от постиженията на дроидчето са директен резултат от успеха и на Междузвездни войни Епизод 7 – Силата се пробужда. Но въпреки това, BB-8 едва ли щеше да предизвика такъв фурор, ако в него не бяха вложени тонове усилия, които да го превърнат в една от най-автентичните играчки от ново поколение, които сме виждали.
Коментарът по визията е излишен – BB-8 е перфектно копие на оригинала на Disney. От там насетне обаче всеки малък детайл прави машинката все по-реалистична. Дроидчето не само, че се движи досущ като първообраза си, но издава и съвсем същите звуци. Тидит-бъбътидит! Но това не е всичко – BB-8 не е обикновена играчка. Той е снабден със собствен изкуствен интелект, който му позволява автономно движение. На същият се дължи и способността на мъника да проява съобразителност и да адаптира реакциите и движенията си спрямо вашите действия и заобикалящата го среда. И като заговорихме за вашите действия – роботчето дори слуша активно и реагира на гласа ви.

Контролът върху BB-8 се извършва посредством специално приложение за вашия смартфон или таблет. Приложението ви дава възможността освен да управлявате дроида, да използвате и неговото уникално умение да записвате и преглеждате холографски съобщения – досущ като във филмите от поредицата Междузвездни войни.

Опаковката на BB-8 е внушителна и много издръжлива непрозрачна кутия с формата на паралелепипед. Стените ѝ са покрити със снимки на мъничето, както ѝ с информация за способностите му. В комплекта освен дроидчето можете да откриете още станция за зареждане, Micro USB кабел и ръководство за употреба. Приложението, с което контролирате вашият личен междузвезден спътник, пък можете да изтеглите свободно от специализирания за вашето устройство App Store.

В заключение, ще си позволим да заявим, че в BB-8 откриваме най-автентичната и добре замислена високотехнологична играчка, която сме виждали през последните години. Това усещане се засилва от факта, че дроидчето пред нас е кристално отражение на оригиналният BB-8 от Епизод 7, който спечели сърцата на всички фенове на научнофантастичната поредица с пламенния си, за робот, темперамент, очарователно си пиукане и шантавите си движения. С други думи – силата определено е на страната на този очарователен мъник.