Топ 10 книжни предложения, които да добавим в багажа за морето

Абсолютно очарователна! Такава е книжната селекция на Ozone.bg реколта август 2023. До всички  #имамхубавтен – и ние имаме! Ten на брой предложения за по-лесно преглъщане на факта, че последният летен месец вече тече. Многопластови, със силен послевкус и добре познатия ни любим аромат (да, още говорим за книги!) Нека дегустацията започне сега! И помни – тенът избледнява, но… прочетеното остава.

„Мълчанието на цвета“ от Нарине Абгарян, изд. Лабиринт

„Винаги ми е вървяло на добри хора“ казва Нарине Абгарян, а всеки, който е чел някоя от нейните книги, ще се съгласи, че му е провървяло с добра книга. „Мълчанието на цвета“ също е такава – очарователна, близка, уютна и много лична среща с герои, които неусетно се превръщат в наши приятели. Този сборник с разкази, новели и пътеписи е за любовта. За тези, които я търсят, за тези, които са я намерили, за тези, които са я изгубили…

„Издихание“ от Тед Чанг, изд. Колибри

Ако ти се чете фентъзи, но не какво да е, а по-специално, такова, което те кара да мислиш, да търсиш решения на важните житейски въпроси, променя те към по-добро и изобщо е много различно от повечето в жанра – този сборник с разкази е точно за теб. Паралелни светове, портал във времето и куп чудатости, които ще занимават съзнанието ти дълго, след като си прочел книгата.

„Издихание“ ще те остави без дъх!

„Смърт на Ривиерата“ от Джон Бюд, изд. Еднорог

Все още не си избрал къде да почиваш това лято? Френската Ривиера те очаква! Добре дошъл във вила „Палома“. Е, няма да е от най-спокойните почивки, но пък за сметка на това ще е повече от интересна.

Заедно с инспектор Мередит и неговия помощник сержант Странг се изправяме пред сериозен за разрешаване случай. Намесени са богата вдовица, красивата ѝ племенница, един неуспял художник и очарователен плейбой. Пристига и нов гост. Нещата загрубяват, а сияйните слънчеви дни ще бъдат помрачени от тайни и… убийство.

„Тайното заливче в Хърватия“ от Джули Каплин, изд. СофтПрес

Съвършено лятна и съвършено романтична – „Тайното заливче в Хърватия“ е онова четиво, с което се чувстваш като през август, дори навън да е зима. Сърдечната история на Мади и Ник започва на яхта и продължава на хърватското крайбрежие, а едно заливче, на име Тайна, ще промени живота им завинаги.

Сбогом, и стой на студено от Робърт Фрост, изд. Жанет 45

Ще дойдат дни – и ти ще спреш да знаеш,

сърцето – да подсказва;

и дори на глас неспирно да си го повтаряш,

ти ще забравиш, ще забравиш ти.

Стиховете на Робърт Фрост в този сборник трудно ще забравиш, ако прочетеше дори веднъж. И за още по-точно описание на криещото се сред редовете, думите на преводачката Зорница Христова казват всичко: „Част от мощта на смъртта е превърната в енергия за живот. И тази енергия се усеща, увлича, забърсва читателя със себе си.“

„Гранична земя. Пътешествие през историята на Украйна“ от Анна Рийд, изд. Вакон

„Гранична земя. Пътешествие през историята на Украйна“ е завладяваща и жестока одисея, обхващаща повече от хиляда години история, конфликти и култура.“ – от анотацията.

Емоционално наситена, красиво написана, но и базирана на исторически проучвания, книгата разказва за срещита на авторката с хора от всички прослойки в тази разделена страна.

„Човекът кресло и други японски мистерии“ от Едогава Рампо, изд. Изток-Запад

Изтокът и Западът си дават среща в тази завладяваща от първи прочит книга -„странната история за напълно осакатен човек и неговата перверзна жена; разказът за мъж, който създава мистериозна огледална камера и открива в нея тайни удоволствия; зловещата изповед на един маниак, описващ кариерата си от „психологически“ убийства; и причудливата история на майстор на кресла, който се наслаждава на крайно необичайни „любовни връзки“ с жени.“ (от анотацията).

Стилът на Едогава Рампо определено не е лъжица за всяка уста, но пък за осмелилите се – ще помните съдържанието в лъжицата дълго.

„Живот. Историята на Земята в стихове“ от Ели Улард, изд. Сиела

Брилянтно поднесена информация, богато илюстрирана и написана на достъпен език за малките читатели, „Живот. Историята на Земята в стихове“ е идеалното четиво за първа среща с историята на нашата планета. Пътешествието започва от формирането ѝ като планета, появите на първите форми на живот, срещаме се с динозаврите, вървим по стъпките на еволюцията, проследяваме последиците от изригвания на вулкани и сблъсъци с астероиди и стигаме до наши дни. И всичко това – в рими!

„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт, изд. Апостроф

Вявраш ли, че смущаващите неща винаги се случват във вторник? Е, Клоуи е удебена в това. И когато, един вторник следобед, тя почти не умира, решава, че е крайно време да започне… ами да живее! Съставя списък, прави план, но в него няма точка, която да я подготви за това, което ѝ предстои. Както и за Редфорд Морган – красив съсед с татуировки, художник нощем и странна (но повече от симпатична) птица денем. Какво ще ги свърже? И, наистина ли, вторниците са толкова неприятни?

„Майко, сладко море“ от Жоао Пинто Коелю, изд. Лемур Лукс

Ноа и Пейшънс – майка и син, се срещат след 12 години раздяла. Но тайните от миналото са се настанили удобно помежду им и сякаш ще са там… завинаги. Франк е ексцентричен свещеник, в чието лице обаче Ноа открива разбирането и подкрепата, които винаги е търсил. Само че и Франк си има минало, пълно със случки и хора, за които не иска да говори. Накратко – очаква те плетеница от случки, срещи и емоции с наистина неочаквана развръзка!