Избор на имена за бебето: традиционни или съвременни имена

Изборът на име е една от най-трепетните, отговорни и понякога трудни задачи, пред които са изправени родителите на новородени бебета. Наричайки детето по определен начин, те му дават нещо, което ще го съпътства през целия му живот.

Вълнението на младите мами и татковци по темата е голямо и те приемат много сериозно решението за избор на име. И това е напълно основателно, защото житейският опит на всеки един от нас многократно е доказал колко важно е първото впечатление. Как се казваш е нещото, с което всеки се представя пред света. Ексцентричното име крие риск носителят му да стане обект на подигравки, да бъде изолиран или да създава негативен, несериозен образ в личен и делови план. 

Как да се изберат имена на бебета

Няма универсален отговор на този въпрос, защото хората имат различни разбирания и се ръководят от свои лични съображения. За едни е важно да кръстят бебетата на своите родители като израз на уважение, спазвайки вековна семейна традиция. В някои случаи се съчетават две имена в едно, за да се уважат и двете страни. Все по-често обаче се взема само първата буква и ако например дядото е Стоян, внучката се нарича Симона.

Много млади родители избират собственото си име за име и на бебетата, а за други основен критерий е благозвучие, асоциация с любим персонаж, място и т.н. При колебание между няколко варианта, мнозина се допитват до нумеролог или теглят жребий, оставяйки избора в ръцете на съдбата.

Какви имена за бебета се предпочитат

Идеите за мъжки и женски имена на бебета са толкова много, че понякога изборът е наистина труден. В зависимост от разбиранията и нагласите, за новородени бебета момчета и момичета могат да се обособят няколко основни групи и водещите в тях имена:

  • български като Биляна, Деница, Румен, Живко;
  • модерни като Никол, Алекс, Габриел, Мая, Ария, наложили се като тренд в последните години;
  • европейски като Оливър, Матео, Адриана, Мелиса, Денис и техни вариации с френски, турски или друг произход;
  • интернационални като Мария, Клара, Ева, Емил, Даниел, които звучат универсално, където и по света да се намира детето в даден момент от живота си.

Обикновено много съвременни родители търсят име, което да звучи оригинално. Затова често се спират на интересни и по-редки мъжки и женски имена като Ванина, Хрисия, Радоил и други както типично български, така и чужди варианти.

Според статистиката за 2022 г. най-популярни имена за бебета са Александър и Виктория, следвани от Георги, Мартин, Мария и Никол.

Каквото и име да се избере, важното е то да се даде с любов. А вложеният в него смисъл често е дълбоко личен, което го прави още по-специално за новия член от семейството.