Каква настолна игра да изберете за вашето дете

Настолните игри са един чудесен начин да прекарате повече време с децата си, да се забавлявате заедно и да създадете по-силна връзка помежду си. В същото време тяхното предназначение е да помогнат на малчуганите да развият своето логическо мислене, въображение и концентрация.

Ето защо изборът на подобна игра е много важен и е хубаво да проучите предварително коя ще е най-подходяща за вашето малко съкровище.

В тази статия ще ви помогнем с тази задача и ще ви съдействаме да направите най-добрия избор за вашия малчуган според възрастта му.

Защо детето ви трябва да има настолни игри

Забавленията са неизменна част от живота на всеки малчуган. Още от ранна детска възраст мъничето има нужда от играчки, с помощта на които то развива своите когнитивни, социални и поведенчески умения, запознава се със цветове, учи думи, числа и много нови неща.

Когато порасне то заменя играчките с друг вид забавления, част от които са и настолните или наречени още бордови игри.

Те не само ще направят часовете още по-приятни и интересни, но и ще помогнат много в развитието на малчугана, като поддържат неговия интерес дълго време.

Освен това те сплотяват цялото семейство, тъй като много от тях са създадени така, че в приключението да се включат не само мъниците, но и техните родители.

Как да изберете най-подходящата настолна игра за вашия малчуган

Има няколко критерия, по които трябва да се водите при избора си:

  • Брой хора, които могат да се забавляват

Някои настолни веселия са с фиксиран брой участници, докато при други няма ограничения. Хубаво е да изберете такава, в която може да се включите и вие, за да прекарате повече време заедно с децата си. 

  • Тема 

Разбира се, темата е от голямо значение, защото ако тя не се хареса на малчугана, той едва ли ще се впусне в забавлението. Именно затова проучете какво точно му харесва и какво ще възбуди интереса му. На пазара се предлага голямо разнообразие от тези бордови забавления с различна тематика – развлекателни, логически, образователни, опознавателни и други. 

  • Сложност

Тук отново трябва да вземете предвид интереса, възможностите и възрастта на вашия малчуган. Има по-дълги и по-сложни настолни игри, които изискват мислене, планиране и концентрация. Има и такива, които са по-лесни и развлекателни.

Какви настолни забави са подходящи според възрастта на детето

Ще ви представим някои от най-разпространените и интересни видове, разделени по възрастови групи.

  • За 3+ години

 Лов на таласъми 

 

Това е една интересна, семейна игра, подходяща дори и за най-малките. Много родители я предпочитат, защото има достъпни правила, развлекателна е и много приятна за децата. Играе се с карти със забавни илюстрации. Най-интересната част е, че децата трябва да ловят таласъми в гардероба.

 

 

  • За 5+ години

 Hasbro Monopoly Junior

 

 

Още едно страхотно забавление, предпочитано от малки и големи, в което има и повечко мислене. Участниците са до 4 на брой, които трябва да използват карти, за да си купуват къщи и други имоти, да плащат наеми и да събират пари.

 

  • За 7 + години

 Catan 

 

Това е една много интересна, стратегическа и полезна игра, подходяща за по-големи деца и възрастни. Тя може да събере  цялото семейство, като продължителността ѝ е между 1 и 2 часа.
В Катан всеки участник се стреми да събира ресурси под формата на карти, с които може да развие своя собствена цивилизация и да трупа точки. Подходяща е както за начинаещи, така и за напреднали играчи.

 

Тази и още много други забавни настолни игри може да намерите в онлайн магазина Ozone.bg. Продуктите са подредени по категории, брой забавляващи се, препоръчителна възраст, както и сложност. Освен това Озон прави чести промоции на избрани артикули, което ви дава възможност да изберете най-доброто за своите деца на страхотна цена.

ВИЖ ВСИЧКИ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА