Цитати

15 сладко-горчиви цитата за писането

Вярно е, че писането е самотно занимание, но понякога творците могат да смекчат чувството за изолация и пословичната мирова скръб с малко насърчения от страна на колегите си. Резултатът е гарантиран, ако въпросните колеги са гениални автори или професори по творческо писане.

Точно с това ни изкуши сборникът „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ (изд. „Милениум“), който наскоро нашите приятели от сайта „Аз чета“ прочетоха и харесаха. Те са подбрали и 15 от най-интересните цити в книгата, посветени на различни елементи от писането. Всъщност, започваме с… четенето.

Четенето

В живота рядко се опитваме да проникнем в съзнанието на другите. Само литературата предоставя възможността да живееш в съзнанието на хора, които не сме самите нас. Затова обичаме да четем. Затова четенето е толкова хубаво, провокиращо, хуманно, защото ни позволява да споделим с другите нещо интимно. Една книга е единственото място на света, където двама непознати могат да се срещнат по интимен начин.

Пол Остър

Вдъхновението

Настоявам, че един писател, който не вярва страстно в съвършенството на човека, няма нито отдаденост, нито място в литературата.

Джон Стайнбек 

И, между другото, струва си да се пише за всяко нещо в живота, стига да имаш куража да го направиш и въображението – да импровизираш. Най-лошият враг на креативността е съмнението в себе си.

Силвия Плат 

 

Героите

Идеята за автори, бягащи безпомощно след собствените си малоумни създания, е достойна за презрение.

Джон Чийвър 

Моментът настъпва, когато един герой казва или прави нещо, за което не сте си и помисляли. В този миг той оживява и вие го оставяте да се оправя сам.

Греъм Грийн 

Стилът

Ако човек иска да има изчистен стил на писане, първо трябва да е наясно с мислите си; ако някой иска да пише възвишено – първо му трябва възвишена душа!

Йохан Волфганг фон Гьоте 

Да пишеш просто е точно толкова трудно, колкото и да бъдеш добър човек.

Съмърсет Моъм 

Работните навици и писателският блокаж

Аматьорите седят и чакат вдъхновение, останалите просто ставаме и се захващаме за работа.

Стивън Кинг

Писането винаги е трудно. Това, на което можеш да се надяваш, е ден, в който нещата се получават малко по-добре. Но няма място за оплакване. Водопроводчиците нямат блокаж, докторите нямат блокаж, защо точно писателите трябва да си измислят термин за собствените кризи, че и да очакват съчувствие?

Филип Пулман 

Колегите и критиката

Фактът, че ужасно голям брой хора пишат, е достатъчно оскърбителен, за да накара други съвсем да не пишат.

Димитър Подвързачов 

Артистите никога не виреят в колонии. Един обещаващ артист се нуждае от привилегията да се бори с проблемите си в самота; е, от време на време се нуждае и от хубава пържола.

Хенри Милър 

 

Редакторите и редактирането

Както изглежда, има два типа редактори. Първият е загрижен основно за себе си, за това как редакторското му изпълнение се отразява върху самия него и прогреса му, дали ще получи окуражително потупване или обяд, зависи от случая. Такива редактори изобщо не са никакви редактори и би трябвало да отидат да закусват и да останат там. От друга страна, истинският редактор е рядкост и съм имал късмета да работя с няколко досега. Истинският редактор е изцяло отдаден на писателската работа и помага на автора да осъзнае фрагмента или цялата книга, по която работи. Редактирането изисква в известна степен безкористност, която е трудна за откриване.

Дейвид Ремник 

Животът на писателя

Питат ме: ако бях на пустинен остров и не познавах никого, който да е виждал онова, което съм написал, бих ли продължил да пиша. Отговорът ми e най-категорично „да“. Бих продължил да пиша заради компанията. Защото създавам един въображаем – винаги е въображаем – свят, в който бих желал да живея.

Уилям Бъроуз 

Писателите имат подло въображение. Понякога от нищо правят нещо, а понякога от нещото правят едно голямо нищо.

Ивайло Петров 

Да пишеш, е лесно. Всичко, което трябва да направиш, е да седнеш пред пишещата машина и да си прережеш вените.

Ред Смит