blogheader_pandaria

Първи стъпки в World of Warcraft

Тази секция е предназначена за тези, които за първи път се докосват до World of Warcraft и вероятно имат много въпроси. Отговорите на най-често задаваните можете да видите тук. Ако имате въпрос, на който не намирате отговор тук, не се колебайте да ни го зададете на [email protected] или в нашия форум.

Q: World of Warcraft е MMORPG игра. Какво означава това?
А: MMORPG е съкращение от Massively Multiplayer Online Role-Playing Game. В WoW играчите създават свой собствен герой и взаимодействат директно или индиректно със стотици и дори хиляди други играчи, откъдето идва и определението масивен мултиплейър. Това обуславя и една от най-важните отличителни черти на този жанр – за да играете трябва да сте свързани към интернет, тъй като играта няма офлайн компонент. Без значение дали в даден момент играете сами, в група с приятели или просто с други играчи от вашата фракция – вие винаги сте онлайн.

Q: Какво ми е необходимо, за да играя Mists of Pandaria?
A: Mists of Pandaria е четвъртият експанжън пакет на World of Warcraft. Всяко негово продължение добавя зони и континенти, раси, класове, умения, предизвикателства и ново максимално ниво, което героите могат да достигнат. Тъй като те са последователни и надграждат основната игра, експанжън пакетите не могат да бъдат „прескачани“. За да играете World of Warcraft: Mists of Pandaria, трябва да разполагате с предишните части, които да са последователно добавени във вашия battle.net акаунт. Това са: World of Warcraft и World of Warcraft: Burning Crusade (включени в Battlechest пакета), World of Warcraft: Wrath of the Lich King и World of Warcraft: Cataclysm, които можете да намерите на Ozone.bg като индивидуални продукти или в комбинирани предложения за начинаещи или завръщащи се играчи. В сила са месечни такси за игра, които могат да бъдат заплащани под формата на 60 дневни карти или през онлайн акаунта с кредитни и дебитни карти и други видове електронни разплащания.

Q: Може ли да се определи максимално време на ден/седмица за даден играч?
A: Да, World of Warcraft има специални опции, които позволяват да се определи максимално време за игра на дневна или седмична основа, както и да се определят часове от денонощието, в които играта да е достъпна за играча или играчите. Тези настройки се намират в онлайн акаунта (battle.net профила) и могат да бъдат защитени с отделна парола, така че да не им бъдат нанасяни промени.

Q: Какви са минималните системни изисквания на World of Warcraft?
A: World of Warcraft е наличен както за Windows PC (Windows XP, Vista или Windows 7 с последни Service Pack обновления), така и за Mac (с MAC OS X 10.7.3 или по-нова). Гейм клиента ще инсталира необходимото в съответствие с вашата операционна система, тъй като той е унифициран (няма различни версии на играта за Windos или MAC). След като закупите World of Warcraft, можете да го инсталирате и играете на система по ваш избор, както и на повече от една система.
Минимално необходимият за игра хардуер е двуядрен процесор (Intel Core 2 Duo/AMD Athlon 64 X2), 2GB RAM, видеокарта с 256MB RAM (NVIDIA GeForce 6800/ATI Radeon X1600 за Windows PC или NVIDIA GeForce 8600M GT/ATI Radeon HD 2600 за MAC), 25GB свободно дисково пространство и интернет връзка. За комфортна игра на по-високи видео настройки и резолюции се препоръчва наличието на по-мощни двуядрени процесори, 4GB RAM и видеокарта с 512MB RAM (NVIDIA GeForce 8800 GT, ATI Radeon HD 4830 и по-нови).

Q: На какви езици е наличен World of Warcraft?
А: Можете да инсталирате World of Warcraft на английски, немски, френски, испански или руски език. По подразбиране езикът на гейм клиента е английски, а в оналйн профила другите поддържани езици са налични като отделни инсталатори. След инсталацията на съответния клиент целият текст в играта (менюта, куестове, напътствия и др.) ще бъдат на избрания език.

Q: Как да намеря моите приятели и всички ли играят заедно?
А: След като създадете своя Battle.net акаунт, в него е добавен World of Warcraft (и последвалите експанжън пакети до желано от вас ниво) и стартирате гейм клиента, първата ви задача е да изберете Realm (сървър), на който да създадете своя герой. Играчите на World of Warcraft са разпределени в множество Realms (сървъри), които на свой ред се свързват в Battlegroups (групи от сървъри) в рамките на съответната територия/континент – Европа, Америка и Океания, Корея, Тайван, Русия.
Играчите могат да сформират гилддии и да играят заедно с други играчи на техния Realm. За определени режими на игра – Dungeons, Raid Finder, Battlegrouds, Arena – битки и общи групи се сформират от играчи от различни сървъри в рамките на съответната група от сървъри, като това става автоматично при влизане в такъв режим (определя се от сървъра на база наличните играчи). За ежедневна игра и най-вече – за сформиране на гилдия, е нужно играчите да са създали герои в един и същи Realm. Ако имате приятели, които вече играят World of Warcraft заедно и искате да се присъедините към тях – научете името на техния Realm и създайте героя си там.

Q: Мога ли да имам повече от един герой?
A: Всеки играч може да има повече от един герой на един Realm, като другите герои могат да бъдат от различна фракция, раса и клас. Възможно е създаването на герои на различни сървъри, както и тяхното прехвърляне от един на друг сървър в последствие.

Q: Има ли сървъри (Realms) с различни правила?
A: Да, съществуват няколко основни типа сървъри, като между тях съществуват минимални разлики в геймплея, но значителни от гледна точка на цялостния начин и стил на комуникация:

  • Normal (Player vs. Environment) – играчите комуникират по желан от тях начин, а битките между играчи от двете фракции могат да се случват само по взаимно съгласие (предизвикани дуели) освен в Battlegrounds и Arena (които са изцяло Player vs. Player механики).
  • PVP (Player vs. Player) – за играчите, които не се страхуват от повече предизвикателства. При този тип сървъри във всички зони играчите могат да бъдат атакувани от играчи на противниковата фракция по всяко време.
  • Normal-RP (Player vs. Environment Role Playing) – идентично на Normal сървърите в условията за битки между играчите. Задължително условие е в общия канал за комуникация, в групи с други играчи и т.н. да влизате в роля и комуникацията ви с останалите играчи да е в съответствие с избраната от вас фракция, раса, клас и гилдия, ако тя има изразена връзка със събития или фракции от игралния свят. Този тип сървъри изискват добро познаване на преобладаващия за избрания сървър език и задълбочени познания за света на World of Warcraft, основни действащи лица, фракции, културни особености на расите и хронология на събитията. Не се препоръчва за начинаещи играчи.
  • PVP-RP (Player vs. Player Role Playing) – този тип сървъри споделят правилото за битки между играчи от двете фракции по всяко време и във всеки един момент, както и изискването за Role Playing. Ултимативно преживяване за играчи, за които World of Warcraft е втори дом.