Какво ни е необходимо при планински преходи

Времето прекарано в планината винаги е както приятно, така и полезно за физическото и психическото ни здраве. Нашата страна е дарена с невероятна природа, която е идеална, за да си отдъхнем от забързания градски живот. За да се насладим пълноценно на чистия въздух и спиращите дъха гледки, ние се нуждаем и от подходяща екипировка за нашия преход.

Независимо дали небрежно се разхождаш до любимия ти водопад или изкачваш труден връх, носенето на специално оборудване е изключително важно. То може да варира в зависимост от трудността и продължителността на твоя преход, но независимо как пътуваш, винаги е хубаво да си подготвен.

В следващите редове ще те запознаем с най-необходимите неща, които ти трябват при еднодневни или многодневни планински преходи.

Облекло за планина

Първото нещо, което трябва да направиш, за да избереш подходящо облекло за поход, е да провериш метеорологичните условия. За топли и слънчеви дни помисли колко защита ще осигурят твоите дрехи срещу ултравиолетовите лъчи на слънцето, като същевременно ти държат прохладно. При възможност за дъжд и лошо време заложи на непромокаемото облекло и опаковай допълнителен слой или два отвъд това, което носиш. И нещо от изключителна важност – не пренебрегвай удобството! Преходите са свързани изцяло с движение, така че помисли какви дрехи ти помагат да се чувстваш сигурен, докато стъпваш, разтягаш се или се катериш.

Подходящи обувки

Може би едно от най-важните неща е да избереш правилния чифт обувки за твоето следващо приключение. Настоящата тенденция при обувките за туризъм е към по-леки модели, с които можеш да се движиш по-бързо и свободно. Стреми се да избереш модел, който осигурява добро сцепление и е с оптимално представяне както на технични терени, така и на каменисти участъци и дълги преходи с голям товар. За кратки летни разходки можеш да се насочиш и към туристическите сандали, заради тяхната универсалност, функционалност и лекота.

Туристически щеки

Туристическите щеки не се считат за елемент от първа необходимост, но много хора ги харесват по различни причини. Тяхното основно предимство е, че разпределят натоварването върху краката и ръцете и осигуряват увеличена стабилност, което може да бъде особено полезно при неравни терени или пресичане на реки. С помощта на щеките ходенето се осъществява по-бързо, а в напрегнати ситуации могат да се окажат дори животоспасяващи.

Туристическа раница или сак

Туристическата раница или сак също са една есенциална част от твоята екипировка. Няма как да тръгнеш на дълъг път без да имаш място, където да побереш своите вещи. Раницата ти трябва да е достатъчно голяма, за да може да побере храна и вода, няколко слоя дрехи, комплект за първа помощ и още няколко други предмета, като същевременно остане достатъчно лека, за да си пъргав и необременен. За еднодневен преход те съветваме да избереш раница между 20 и 30 литра, докато опциите с по-малък и по-голям капацитет са полезни в зависимост от сезона, конкретните нужди и прехода, който правиш. Хубаво също така е да помислиш и за дъждобран за раница, за да си сигурен, че вещите ти ще останат сухи.

Барбекюта и котлони

Няма нищо по-хубаво от това да можеш да приготвиш вкусно ястие, дори когато си на път. Компактните барбекюта и газовите котлони ще се превърнат в твой огромен помощник най-вече при къмпингуването.

Съветваме те никога да не използваш барбекюто в закрито помещение, като палатка, а само на открито.

Прибори за готвене

При по-дългите преходи и къмпингуването ще се нуждаеш и от подходящи съдове и прибори за готвене. Няма нищо по-хубаво от това да изпиеш своето сутрешно кафе на фона на прекрасен планински пейзаж. Повечето специализирана туристическа посуда на пазара е изработена от неръждаема стомана, поради здравината и дълготрайността. Все пак ако правиш по-кратък преход и нямаш достатъчно място можеш да заложиш на сгъваемите силиконови прибори и съдове, които също са едно много добро решение.

Къмпинг мебели

Ако искаш да се отпуснеш и настаниш удобно по време на своя къмпинг или пък имаш нужда от допълнително място за твоя пикник с приятели, къмпинг мебелите винаги идват на помощ. Докато някои от нас с удоволствие ядат в скута си или сред тревата, други предпочитат по-твърдата повърхност, за да се насладят на храната си. Сгъваемите маси предлагат чудесно решение, лесно се прибират в багажника и осигуряват много място, когато са сглобени. Къмпинг столовете пък са още едно нещо, което прави твоя излет още по-приятен – някои от тях дори идват с допълнителни удобства, като поставка за чаши и функции за накланяне.

Хладилна чанта

Хладилните чанти и кутии са идеален аксесоар за летните преходи, за да можеш да се насладиш на своята любима леденостудена напитка. Те се делят на два вида – активни и пасивни. Активните хладилни кутии работят като домашен хладилник, докато при пасивните трябва да поставиш предварително замразени охладители, за да могат да изстудят твоите напитки и хранителни продукти.  

Легла, постелки и спални чували

Кой е казал, че трябва да спиш директно на земята, докато къмпингуваш? Удобните легла, постелки и спални чували ще ти позволят да получиш възможно най-добрия сън под звездите. Ако предпочиташ по-мека повърхност за спане те съветваме да разгледаш надуваемите постелки, които имат добра термоизолираща способност. Спалният чувал също е изключително важен и преди да се спреш на модел се запознай с температурните граници, за които е предназначен. Одеялата от своя страна винаги са добър помощник, когато температурите паднат през нощта, а възглавниците за пътуване ще ти помогнат да се унесеш, докато слушаш звуците на природата. Последно ако правиш летен преход или къмпинг, можеш разгледаш хамаците, защото какво по-хубаво от това да се насладиш на приятна отмора сред най-отдалечените кътчета, с книжка в ръка.

Палатка

Едно ненадминато къмпинг пътуване започва с ненадмината палатка. Когато избираш палатка е важно да решиш дали ти трябва 3 или 4-сезонна и също така да вземеш под внимание нейния размер. Пренебрегвай идеята, че в палатка за четирима могат да спят 4 човека. Това не е така. В нея могат да спят само трима, но за най-комфортно изживяване двама биха били най-добре Спецификациите на четириместните палатки означава, че 4 човека ще паснат пълно, без място за багаж и други вещи. Други важни характеристики, които трябва да вземеш под внимание са – височината, вентилацията, лесна ли е за сглобяване и от какво е изработена.

Други аксесоари

Накрая, но не на последно място, ще ти представим няколко аксесоара, които биха ти били изключително полезни при следващата разходка в природата.

  • Система за хидратация – Страхотна добавка към твоя планински преход. С нейна помощ можеш да пийнеш няколко глътки вода директно от маркуча, без да се налага да сваляш своята раница.
  • Сгъваем нож – Той би бил винаги полезен, а някои модели имат и допълнителни инструменти.
  • Котки и пикели – Те са подходящи за алпийски терени и стръмни изкачвания в зимни условия.
  • Кърпа за глава – Прекрасен аксесоар за твойте разходки. Някои от моделите имат сертифицирана защита срещу UV лъчите, свойства за управление на влагата и охлаждащ ефект, което ги прави идеални за летни походи.
  • Туристически гети – Осигуряват оптимална защита срещу сняг и проникването на влага в обувките. Идеални за планински преходи, походи и разходки в планината, когато е необходима качествена защита.

В България има изключително много красиви места и планински върхове, които ще завладеят сърцето на всеки къмпингуващ и трябва да се възползваме от всеки възможен шанс да им се радваме, да ги изучаваме и преоткриваме. Надяваме се да сме ти били полезни за твоето следващо приключение!

Екипът на Ozone.bg ти пожелава приятни разходки сред природата!

ВИЖ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА КЪМПИНГ И ТУРИЗЪМ