5 внушителни биографии, които да си подариш за 23 април (с голяма отстъпка)

Тази година за Световния ден на книгата и авторското право отстъпките на в рамките на празничната кампания на Ozone.bg са толкова добри, че просто не можем да не ви препоръчаме няколко книги и колекции, които да си вземете преди 23 април.

„Важни решения“ от Джордж Буш (изд. Enthusiast)

Джордж Буш-младши ще остане в историята като един от най-обсъжданите и едновременно с това противоречиви президенти на САЩ. Той има нелеката задача да обедини нацията след безпрецедентните атаки срещу кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. В книгата Буш разказва за редица важни моменти от пътя си към най-високия пост, за aнтитepopиcтичнитe пpoгpaми нa aдминиcтpaциятa мy, за oбвинeниятa в нeaдeĸвaтнa дъpжaвнa peaĸция пo вpeмe нa ypaгaнa Kaтpинa, за зaгpижeнocттa мy Иpaĸ дa нe ce пpeвъpнe във втopи Bиeтнaм, за зaĸoнoдaтeлнитe мy пocтижeния и още, и още.

„Туве Янсон. Думи, образи, живот“ от Буел Вестин (изд. Жанет 45)

Създателката на муминтролите Туве Янсон е може би най-харесваният скандинавски автор по целия свят след Астрид Линдгрен. Буел Вестин, професор по теория на литературата в Стокхолмския университет със специализация в областта на детско-юношеската литература, показва всичко, което искате да знаете за Янсон и нейните чудновати герои. Ще разберете още и защо рисунките й са толкова привлекателни и как страстта й да използва езика и желанието да придаде динамика на изображенията създава незабавими герои като муминтролите.

Колекция „Илън Мъск + Иноваторите“ 

Тази колекция е безспорен извор на вдъхновение за всички, които искат да направят промяна. Илън Мъск, чиято биография от журналиста Ашли Ванс предизвика интереса на стотици хиляди читатели по целия свят, дава отговор на въпроса „Ще успее ли Мъск да стъпи на Марс?“ – той е толкова целеустремен, че просто няма как да не го направи. „Иноваторите“ на Уолтър Айзъксън, биограф и на Стив Джобс, пък ни връща доста години назад, проследявайки пробивите на редица смели мъже и жени, които създават нови технологии още от 19. век насам – Алън Тюринг, Джон Атанасов, Бил Гейтс, Стив Возняк, Стив Джобс и много други от пионерите на дигиталната революция.

„Винаги тя. Мерил Стрийп“ от Майкъл Шулман (изд. Бард)

След три награди „Оскар“, тя може да си позволи да изиграе всяка роля. 40-годишната кариера на Мерил Стрийп е учебник за успех в една изключително трудна професия като актьорската на вероятно най-конкурентната сцена – Холивуд. C yвлeĸaтeлнocттa нa poмaн „Bинaги тя“ paзĸpивa пътя нa млaдa жeнa, ĸoятo oтĸpивa любoвтa, фeминизмa и изyмитeлния cи тaлaнт, зa дa cтигнe дo пъpвитe cи звeздни poли в „Лoвeцът нa eлeни“, „Maнxaтън“, „Избopът нa Coфи“, „Kpaмъp cpeщy Kpaмъp“ и мнoгo, мнoгo дpyги.

Колекция „Хора на изкуството“

Ману Чао, Роми Шнайдер и Анди Уорхол са истински легенди на музиката, киното и изобразителното изкуство. Тази колекция от три страхотни биографии не просто ще ви донесе часове, изпълнени с естетическа наслада, но и безкрайно много вътрешна информация за предизвикателния свят на знаменитостите.

Кампанията „Световен ден на книгата“, в която всички книги в Ozone.bg са с отстъпка от минимум 23%, достигащи до 60%, продължава до 23 април!