Топ 10 най-продавани български книги за месец май

 

Месец май събира в себе си две от най-чаканите събития на годината – сбогуването със зимата и Пролетния панаир на книгата! Едно е ясно – ще има слънце, но ще валят книги! И за да се ориентирате по-лесно в огромното книжно разнообразие, ние ви предлагаме топ 10 на най-продаваните български книги за месеца. Не забравяйте, че Онлайн панаирът на книгата в Ozone.bg започва и ви очакват безброй изкушаващи книжни предложения!

1. „И заживели обидено“, Георги Блажев, Пощенска кутия за приказки

 

С лека ирония Георги Блажев разказва 18 хумористични разказа в най-новата си книга ,,И заживели обидено“. В голямата си част разказите са политически некоректни, а тяхната едничка цел е да забавляват читателите си и да бъдат отдушник на ежедневието му. В сборника ще прочетете още кои са 29-те най-дразнещи изречения, както и 33 малки радости.

 

2. „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, Светлозар Желев, Колибри

 

„Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“ под съставителството  на Светлозар Желев е сборник с интригуващи текстове на журналисти, кулинарни експерти и творци, които се отличават като ценители на добрата храна и красивата трапеза, споделена с приятели. Желев събира множество различни гледни точки за това какво е значението на храната, как тя и отношението към нея формират нашия свят.

3. „Живот в скалите“, Мария Лалева, Книгомания

Красивият дебют на популярната поетеса и киносценарист Мария Лалева в прозата – „Живот в скалите“ за кратко време покори българските читатели. Дълбоко лична и меланхолична история за човешките взаимоотношения и избори, за житейския път, прошката и волята за промяна. Роман, който кара читателя да се вгледа дълбоко в себе си, да си зададе трудните въпроси и да се изправи срещу най-големите си страхове и рани. Роман, който има силата да лекува.

4. „Глина“, Виктория Бешлийска, СофтПРЕС

 

Още един дебютен роман, превърнал се в събитие за българската литературна сцена. В „Глина“ Виктория Бешлийска разказва историята на една голяма, омагьосваща любов, втъкана в легендата за самобитните грънчари от село Бусинци, които заслужили позволение на турския султан да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Романът е написан с изящен език, показващ цялата красота и мелодичност на българското слово.

5. „Новата прическа на Вики“, Цветелина Цекова, Пощенска кутия за приказки

 

Според неофициалната статистика всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Тоест, ако сте жена и не сте жертва на физическо или психическо домашно насилие, сте извадили късмет, какъвто не е имала   Цветелина Цекова. „Новата прическа на Вики“ е нейния смел вик срещу съдбата, с който отваря кутията на Пандора и се осмелява да разкаже действителни, често повтарящи се, с друг фон и действащи лица, сцени на домашно насилие. „Новата прическа на Вики“ е книга с кауза за споделяне и спасение.

6. „Хвърчило към рая“, Неделя Щонова, Книгомания

„Казват, че разказът е най-фината сълза на писателя.“ Неделя Щонова търси тази скъпоценна капка в книгата си „Хвърчило към рая“. Там тя събира 75 истории, търсени в продължение на 10 години по земите на 4 континента. Това са историите на вдъхновяващи личности, които са надмогнали болката, отчаянието и хаоса и са достигнали безграничния си потенциал, който има мощта да преражда и лекува.

7. „Лейди Гергана 2“, Цветелина Цветкова, Пощенска кутия за приказки

 

Гергана Кметска, позната най-вече като Лейди Гергана отново е тук! Тя идва от Северозападна България и ще ви разсмее до сълзи! Цветелина Цветкова открива смешното в човешките слабости и сериозните теми, за да накара читателя да се забавлява и да забрави проблемите си. „Лейди Гергана 2“ спокойно може да се използва като бърз курс по смехотерапия.

8. „Absolvo te“, Георги Бърдаров, Мусагена

 

Има ли  невинни хора? Каква е границата между доброто и злото? Каква е цената на оцеляването? Колко трудно е да се прости? Това са част от въпросите, които Георги Бърдаров задава в новия си исторически роман „Absolvo te“ – един по-различен поглед към Втората световна война. Роман за трима герои, които не си приличат по нищо (съдба, произход и вяра), но са завинаги свързани от тънката нишка на непростими грехове, а за да продължат напред трябва да намерят сили да си простят взаимно.

9. „Времеубежище“, Георги Господинов, Жанет 45

 

Когато светът изненадващо свършва, а времето главозамайва, когато настоящето е непоносимо, тогава човек се обръща към „дискретното чудовище на миналото“ и тръгва по неговата паст от делнични истории, пропилени животи, вещи, лица и неща – общи спомени, които означават все по-малко. Опитвайки се да пренаредим разпадналия се свят, ние всъщност си разказваме истории, за да си дадем шанс да оцелеем. Скрити във „Времеубежището“, се посвещава на лабиринта на паметта, в центъра на който ни чака безрадостният поглед към човешкото.

10. „За богомилите от уста на ухо“, Дамян Попхристов, ВББ

 

В „За богомилите от уста на ухо“  проф. Дамян Попхристов представя зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.