Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти

Лятото е в разгара си, а това означава, че е време за почивка, дълги горещи дни, прохладни ветровити нощи и повече време на открито и във водата. Не забравяй обаче за най-добрия приятел на твоята кожа – слънцезащитния крем! Създаден да я предпазва от слънчево увреждане, изгаряне, преждевременно стареене, дори от поява на пигментни петна и бръчки.

Всички знаем, че умереното излагане на слънце е здравословно, но ако прекалим, това може да увреди кожата ни дори и на клетъчно ниво. Ежедневно слънцето произвежда естествена енергия под формата на ултравиолетови (UV) лъчи, които причиняват различни видове щети. UVA лъчите са свързани с преждевременно стареене на кожата и хиперпигментацията, а UVB – със слънчевите изгаряния и кожните заболявания. Те могат да доведат до сериозни дългосрочни последици за здравето. Ето защо прилагането на слънцезащитен продукт е задължително.

Ежедневно ползване на слънцезащитни продукти – за или против?

Повечето от нас използват слънцезащитни продукти през летните месеци и особено на плажа, но това трябва да бъде целогодишна превантивна защитна мярка, ако искаме да се радваме на здрава и млада кожа за по-дълго време. Истината е, че до 80% от слънчевите лъчи могат да достигнат до нас дори и в лошо време. Облаците спират голяма част от UVB лъчите, но не и по-дълбоко проникващите UVA. Слънцезащитният крем може да блокира тези лъчи и да предпази кожата от увреждане и изгаряне.

Слънчевото изгаряне е реакцията на кожата към ултравиолетовото лъчение от слънцето. Вредните ефекти от него не изчезват дори след като червенината избледнее. Ултравиолетовите лъчи проникват дълбоко в слоевете на кожата, където клетките могат да бъдат силно засегнати. Дългосрочните ефекти от слънчевото изгаряне предизвикват появата на петна и бръчки, но също създават опасни рискове за здравето на кожата. Ето защо нанасянето на слънцезащита трябва да бъде задължителна част от ежедневния ни ритуал.

Различия при слънцезащитните фактори

Слънцезащитният фактор (SPF) е общото нещо между всеки слънцезащитен крем, спрей или лосион. Той задължително трябва да се има предвид при избора на подходящия слънцезащитен продукт. Факторът ни показва степената на защита от UVB лъчи, които проникват във външните слоеве на кожата и са отговорни за кожните изгаряния.

Използването на слънцезащитен продукт с фактор поне SPF 30 може да осигури надеждна защита на кожата през лятото. Той ще блокира 97% от вредните UVB лъчи. А aко използвате SPF50 – до 98% от тях. Залагайки на по-нисък фактор като SPF15, ще спрете само 93% от UVB лъчите. Продуктите с по-нисък фактор не са препоръчителни.

Обозначените като „широкоспектърни“ слънцезащитни продукти показват, че са преминали тест за защита срещу UVA лъчи, които увреждат ДНК-то на клетката и водят до преждевременно стареене на кожата. Те са отговорни за бронзовия тен, който всъщност е естествена защитна реакция към силното слънце. Нанасянето на широкоспектърна защита всеки ден е ключът към здравата кожа – без преждевременно стареене, фини линии, бръчки и слънчеви петна.

Не забравяйте, че какъвто и продукт да подберете, защитният филтър постепенно отслабва под слънчевите лъчи. Колкото повече сте изложени на слънце, толкова по-често трябва да нанасяте слънцезащита. Когато се излагате на слънце за продължително време, нанасяйте слънцезащита на всеки 2 часа или дори по-често, ако влизате във водата или пък се потите обилно.

Какви продукти да изберем за градска среда, море или планина

Преди да изберете своята лятна козметика е необходимо да вземете предвид къде и колко време планирате да прекарвате под слънчевите лъчи. Слънцезащитната козметика не е предназначена само по време на слънчевите бани на плажа. Необходимо е да защитавате кожата си от слънцето дори в планината и в града.

Градска среда

Животът в града също е способен да ни изложи на агресивното слънце. За да се защитите от него, е изключително важно да използвате слънцезащитни продукти за лице поне със SPF 30, блокиращи UVА лъчите, които водят до стареене на кожата, дори и да не предизвикват изгаряния. По-подходящи са продукти с фина текстура и лека формула, която не омазнява кожата и остава непокътната през целия ден. Предназначените за града слънцезащитни продукти съдържат и антиоксиданти, за да подсилват защитните сили на кожата, както и активни съставки, които да я защитават от мръсния въздух и синята светлина от екраните на всякакви електронни устройства. Не е желателно да посягате към същата слънцезащита, която използвате на морето или в планината. Често пъти тя е по-плътна, за да устои при потене, на солта и водата, но пък не е подходяща за градските условия.

Море и планина

За онези от вас, които планират почивка на планина или море, е подходящо да изберат широкоспектърен слънцезащитен крем с фактор SPF 50+, поне за защита на лицето. Независимо дали възнамерявате да влизате във водата или не, винаги трябва да носите водоустойчив слънцезащитен крем на плажа. Той остава ефективен, когато се изпотите, напръскате или решите да се потопите. Водоустойчивите слънцезащитни продукти могат да ви предпазят от слънчевите лъчи, когато се намокрите.

Можете да заложите на минерални или химични слънцезащитни продукти. Основната разлика между тях е как всъщност спират UV лъчите. Минералните слънцезащитни продукти действат като щит на повърхността на кожата ви. Те се смятат и за по-щадящи към морския свят и се препоръчват за чувствителна кожа. Продуктите с химичен филтър действат като гъба, поглъщайки UV лъчите преди да достигнат кожата.

Излагането на ултравиолетови лъчи на голяма надморска височина е значително по-голямо, отколкото на морското равнище. В планината те се филтрират по-слабо, затова се препоръчва използването на специално създаден продукт за условия на голяма надморска височина с UVA/UVB филтри. Той може да предпази кожата от силен студ и вятър и е устойчив на пот и вода. В планината е желателно също да използвате и хидратиращ балсам за устни със SPF.

Важно е да знаете, че независимо колко предпазвате кожата си при излагане на слънце, тя често е гореща и суха след дългия ден и се нуждае от интензивна хидратация. За тези моменти се препоръчва използване на продукти за след слънце .

Слънцезащита за деца – специфики

При планиране на семейната почивка не забравяйте да вземете повече от един слънцезащитен крем. В козметичните продукти често се откриват и по-агресивни химични съставки, които могат да раздразнят кожата на дечицата и да доведат до алергични реакции. Знаем, че тя произвежда по-бавно меланин и е по-тънка и чувствителна към силните лъчи.

Най-малките трябва да се пазят от пряка слънчева светлина и да бъдат покрити със защитно облекло, когато е възможно. Ако излагането на слънце е неизбежно, трябва да се нанесе слънцезащитен крем върху откритите зони като лице, ръце и крачета. Слънцезащитните продукти се считат за безопасни за бебета на възраст над 6 месеца.

За нежната детска кожа изберете широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30 или дори по-висок. Слънцезащитният продукт за малките не бива да съдържа парфюми, консерванти или други алергени. Препоръчително е да се насочите към натурална или минерална слънцезащита.

Детските слънцезащитни изделия разполагат с по-гъста консистенция, затова си отделете повече време за нанасяне. Кремът обикновено попива по-бавно и позволява да имате контрол над местата, на които го използвате. Спреят от своя страна се нанася по-лесно и бързо, но текстурата не е толкова гъста, затова е необходимо да се използва по-често. При нанасяне разпределете продукта равномерно върху цялата непокрита кожа, включително ушите и устните, но избягвайте клепачите.

Независимо дали ще заложите на слънцезащитно мляко, крем или спрей, при по-дълъг престой на слънце винаги нанасяйте повторно продукта на всеки 2-3 часа!

Създаване на тен с автобронзанти

Всички мечтаем за перфектен тен, придобит от последната ни почивкa, но също знаем, че излагането на директни слънчевите лъчи може да бъде опасно за кожата ни. Ако не внимаваме, можем да се сдобием със слънчево изгаряне, зачервяване, пигментни петна, обриви, и дори с по-сериозни проблеми. Използването на автобронзанти е най-лесният начин да получите златист загар без да се притеснявате от увреждане на кожата. Продуктите за изкуствен тен са безопасни и достъпни и си струва да се научите как да ги прилагате.

На първо място трябва да споменем, че не е препоръчително да се бръснете точно преди нанасяне на автобронзанта. За да избегнете възможно дразнене на кожата, изчакайте поне 12 часа. Благодарение на активните си съставки, тези продукти оцветяват повърхностния слой кожата, така че преди да започнете с нанасянето им, тя трябва да бъде добре подготвена.

За получаване на равномерен и дълготраен изкуствен тен е необходимо да започнете с душ и ексфолиране на кожата. Ексфолирането преди нанасяне на автобронзант води до равномерен вид на тена. След това е важно да овлажните само сухите зони като глезените, стъпалата, коленете, лактите, китките, дланите и т.н. Останалата част от кожата трябва да бъде напълно суха, за да увеличите максимално ефективността на автобронзанта.

Възможно е ръцете силно да се оцветят, така че за най-добри резултати използвайте ръкавица за нанасяне на автобронзант. След като подготвите тялото и ръцете си започнете нанасянето с кръгови движения, започвайки от долу нагоре. Нанасяйте по-пестеливо върху лактите, коленете и глезените, тъй като там може да се абсорбира повече от продукта. След като приключите почистете внимателно тези зони, за да съберете излишното и да елиминирате неравностите.

Измийте ръцете си и изчакайте поне 20 минути преди да се облечете. Избягвайте взимането на душ за поне 10 часа. За да запазите тена си свеж възможно най-дълго, хидратирайте кожата си ежедневно и носете слънцезащита.

ВИЖ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТА