Кои обективи са широкоъгълни

За всички начинаещи фотографи може да бъде изключително трудно да изберат първия си обектив, поради голямото разнообразие на пазара, което всяка марка камери предлага. Обикновено хората избират по-универсален модел, който предлага добър фокусен диапазон, подходящ за почти всички видове фотография.

Но след като натрупате повечко опит и започнете да чувствате необходимостта да разширите оборудването си, в крайна сметка ще искате да помислите за лещи, които предлагат по-специфични фокусни разстояния. Такива например са широкоъгълните обективи. Те са безценни за фотографите, понеже предлагат гледни точки, които не можем да видим с невъоръжено човешко око.

Какво представляват широкоъгълните обективи

За такъв се счита всеки обектив с късо фокусно разстояние и широко зрително поле. Той  позволява на фотоапарата да заснеме много повече от сцената, отколкото може нормалният такъв. Това го прави чудесен за архитектурна и пейзажна фотография или всяко друго приложение, което изисква от фотографа да включи повече фонова информация в получените изображения.

Широкоъгълните лещи позволяват на фотографите да се доближат възможно най-близо до обекта, без да изключват важни елементи от фона на сцената. Те изкривяват нещата и подобряват перспективата, като по същество правят обектите, които са по-близо до камерата, да изглеждат по-големи от тези, които са по-далеч, независимо дали са с еднакъв размер. Това дава на зрителите усещането, че сякаш гледат сцената със собствените си очи, а не през снимка.

Има 3 основни типа широкоъгълни обективи:

  • Широки: диапазон 15мм-35мм
  • Ултра широки: 8мм-15мм
  • Рибешко око: всичко под 18мм

С лещите тип рибешко око трябва да се действа внимателно, понеже те предлагат силно извити линии и странна перспектива. Това може да доведе до интересни ефекти в някои случаи, но и да е безполезно или дразнещо в други.

Кога да използваме широкоъгълни обективи

Това зависи най-вече от вашата креативност. Например, въпреки че този тип лещи не се препоръчват за портрети, може да се получат някои доста интересни и нестандартни кадри, ако проявите въображение.

Но има няколко типа фотография, при които този тип лещи би бил от особена полза:

  • Пътуване и пейзажна фотография

Има толкова много красиви места и пейзажи по света, които заслужават да бъдат заснети. При този тип фотография широкоъгълните лещи ще бъдат най-добрите ви приятели. Те ще помогнат да уловите много повече детайли при заснемането, като същевременно ще предоставят по-добра видимост на красивата гледка.

  • Улична фотография

Самата цел на уличната фотография е да представи на зрителя повече детайли и образи от градската среда като дълги и прави улици, големи тълпи хора, оживени пазари и високи сгради. Тъй като често няма конкретен основен фокус, широкоъгълните обективи улавят обектите и фона с перфектни детайли.

  • Архитектура и недвижими имоти

При заснемане на имот, особено на интериора му, стандартните лещи не вършат идеална работа. Понеже често помещението, което искате да снимате е малко, няма как да го обхванете цялото в един кадър, защото нямате достатъчно пространство да се отдалечите на необходимото разстояние. Широкото зрително поле на тези лещи решава този проблем.

В онлайн магазина на Озон ще откриете голямо разнообразие от качествени и професионални обективи. Ако сте решили да увеличите своята колекция, на Ozone.bg със сигурност ще откриете това, което ви трябва.

ВИЖ ВСИЧКИ ШИРОКОЪГЪЛНИ ОБЕКТИВИ