Ревю на пъзел “Birth Of Venus” от Sandro Botticelli

Ревю: Пъзел “Birth Of Venus”, Sandro Botticelli, 1000 части, „Eurographics“

Ако сте сред почитателите на изобразителното изкуство и по-специално на тосканската школа, то със сигурност се сещате за поне няколко световноизвестни картини на големи майстори, които си заслужава да бъдат разглеждани и изучавани детайлно. Сигурно има и щастливци, които са ги виждали на живо, но сега сме ви подготвили нещо различно и не по-малко приятно – то ще допадне както на ценителите на това изящно изкуство, така и на запалените пъзелджии, защото днес ще редим пъзел по класиката „Раждането на Венера“ от Сандро Ботичели. Какъв по-добър начин да обърнете внимание на детайлите на гениалната творба, от това да я редите част по част, без да ходите до галерия „Уфици“ във Флоренция? Тук вероятно веднага ще се наскачат спецовете по пъзелите с думите: Тази картина я има направена на пъзел от много производители, как избрахте точно този? Веднага ще дадем отговор – спряхме се на варианта на Eurographics, защото всяка от частите е с уникална форма, което е истинско предизвикателство дори за най-добрите в реденето. Това значи, че моментално отпада един от методите за по-бързо редене – да се групират частите с еднаква форма.

Нека уточним нещо още в началото – всички пъзели на този производител се произвеждат в два варианта – със стандартни и с нестандартни части. Въпрос на късмет е какви ще са във вашата кутия, защото не можете да посочите кой от двата варианта да бъде. При нас пристигна такъв с уникални парчета.

Но, да не губим повече време, а да видим как стоят нещата с качеството, трудността и удовлетворението от реденето на „Раждането на Венера“.

Издател: Eurographics,  2016 г.
Име: “Birth Of Venus”, Sandro Botticelli, 1000 части
Размер: 68 x 49 cm

 

Кутия:

Казват – опаковката продава, а тази кутия не е с кой знае какво качество, защото е доста по-обикновена спрямо тези на други известни марки. На капака ѝ виждаме картината, която ще редим, името, художника, броя на частите и надпис, че продукта е произведен в САЩ.

Отстрани на горния капак виждаме стандартните неща – логото на „Eurographics“, името на пъзела, това на художника, баркода и размера на готовия пъзел.

От едната страна се вижда и информация, че картона, от който е продукта, е рециклируем, нетоксичен, а мастилата са на растителна основа.

Странно е, че долният капак е празен, няма нищо – нито на гърба, нито на страните му. Освен плика с частите, в кутията не намерихме каталог или някакъв сертификат.

Картината:

Дори и без задълбочени познания по история на изкуството, тази картина на Ботичели е добре позната и всеки би трябвало да я е виждал поне веднъж. Както споменахме вече други марки също имат пъзели с нея в различни големини, та дори сме виждали и детски вариант с герои на Дисни. Оригиналът е направен в периода 1482-1486 г., като Ботичели я рисува на платно, а не както повечето му големи картини – на дърво. За да запази цветовете живи и да предотврати напукването на боята, той добавя в нея яйчен жълтък и мазнина. Иновативно и най-важното – работещо, защото се е запазила отлично повече от 5 века.

Качество на пъзела:

Идва интересната част, защото както споменахме вече този пъзел е с нестандартни и интересни части.

По-тънки са от тези на Ravensburger, Anatolian и Gibsons, но неправилните им, напълно уникални форми, правят пъзела привлекателен за редене. В началото ще ви е трудно да се настроите за тях, но не унивайте!

Тук трябва да се спомене още веднъж нещо важно – марката използва само рециклируем, нетоксичен картон, като мастилата са само с растителни пигменти.

Иначе открихме няколко несрязани парчета от пъзела и повече прах от обикновеното.

Реденето:

Пак сме на масата с много разхвърляни парчета. Започнахме от рамката, макар и с леки затруднения, заради нестандартните части.

После извадихме хубавото синьо, както виждате и облеклото на една от грациите (жената вдясно), което е със специфични детайли и лесно отличимо.

Продължихме със сивото, червеното и части от дървото горе вдясно.

След това решихме да извадим морето, понеже беше по-малко части.

Накрая оставихме Венера с мидата,

Както и западния вятър Зефир и съпругата му – богинята Хлорида (вляво).

Доподредихме и цветята, с които Зефир обсипва Венера.

Като краен резултат бихме казали – удивителна картина и невероятни части! Ако досега не сте редили пъзел с нестандартни части – опитайте с Eurographics!

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria