Какви видове електрически четка за зъби има

Оралната хигиена е от изключителна важност не само за здравето на венците и зъбите, но и от естетическа гледна точка. Все пак всеки иска да изглежда добре, когато се усмихва пред хора и да го прави без да се притеснява. 

Съществуват най-различни видове четки за зъби – с естествен или изкуствен косъм, с различна твърдост, дизайн, материали на изработка и т.н. През последните години обаче все по-популярни станаха електрическите четки за зъби и все повече стоматолози ги препоръчват. Но защо? Какви са техните предимства и защо все повече хора ги предпочитат?

Какви са основните им предимства

  • Електрическите четки отстраняват плаката много по-ефективно от обикновените, благодарение на специалните си вибриращи или въртящи се глави.
  • Зъболекарите обикновено препоръчват едно стандартно измиване на зъбите да продължава около 2 – 3 минути. Повечето електрически модели имат вградени таймери за това, като дори на определено време ви предупреждават с импулс да смените зоната на миене. Това е чудесно и помага много за постигане на оптимално време за миене.
  • Едно от големите предимства на тези устройства е, че разполагат със сменяеми глави, голямо разнообразие, от които може да откриете в онлайн магазина на ozone.bg. Спокойно може да използвате различни варианти, в зависимост от това, какво искате постигнете. Някои глави за четки например имат избелващ ефект, други са предназначени за дълбоко почистване, трети са предназначени за чувствителни венци, има и такива със специални повърхности за почистване на езика и т.н.
  • Някои модели са снабдени и със сензор за натиск, който ви предупреждава, ако натискате прекалено силно, което може да е проблем при хората с по-чувствителните венци или пародонтит и да причини дразнене. По този начин ще можете по-лесно да контролирате правилно силата на натиск.
  • По-лесни са за употреба. Докато при стандартната четка за вие трябва да извършвате цялото четкане и всички движения, то електрическата върши цялата работа вместо вас. От вас се изисква само да я движите леко по повърхността на зъбите.
  • Съществуват и детски модели, които са шарени, с различни форми и цветове и са интересни на децата и те се забавляват, когато ги използват. Това задържа детското внимание върху процеса на миене и спомага за по-лесното спазване на устна хигиена при малчуганите.
  • Поради високата си честота на движение, а при някои модели и ултразвукова технология, електрическата четка за зъби извършва хиляди почистващи движения в минута- нещо, което с обикновената е невъзможно. Това е в пъти по-ефективно в борбата срещу кариеси и зъбен камък.

Какви видове има и как да изберем правилния за нас

Основните видове електрически четки за зъби са два – с права и вибрираща и с кръгла и въртяща се глава. Няма единно  мнение кой от двата варианта е по-ефикасен от другия, но със сигурност и двата вършат добра работа.

На пазара има някои скъпи модели, работещи с Wi-Fi, приложения за телефона и множество функции, както и доста базови модели. Изборът ви най-вече трябва да е базиран на личния ви бюджет, както и на собствените ви нужди и предпочитания спрямо състоянието и чувствителността на вашите венци, като това най-вече се отнася за сменяемата глава, която ще използвате. Ако не сте сигурни на какво точно да се спрете, най-добре е да се консултирате с вашия стоматолог, който ще ви посъветва кой е най-удачният вариант за вас.

На Ozone.bg може да разгледате богатия асортимент от електрически четки за зъби, произведени от водещи марки в бранша, с разнообразни функции и дизайн.

ВИЖ ВСИЧКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ