Как да постигнем „фирмено здраве“? 5 книги, които дават отговор

По повод Седмицата на здравето (1-7 април) консултантът Ганчо Ганев разглежда въпроса за постигане на висока фирмена култура

Статията е създадена от Ганчо Ганев – сертифициран бизнес консултант с над 15-годишен опит, създател на „Бизнес клуб на книгата”, чиито фокус е насочен към бизнес литература, книги за самоусъвършенстване и развитие. Препоръчаната литература е подбрана специално за целите на статията и читателите на Ozone.

Колко често ти се е случвало да нямаш търпение да отидеш на работа, да се видиш с колегите си, да вършиш задълженията си без напрежение, крайни срокове и с удоволствие?
Ако този въпрос ти се струва реторичен, съм тук, за да ти кажа, че едно устойчиво във времето предимство често пъти бива пренебрегвано, независимо, че е на разположение на всяка фирма.
Причините за това са няколко.

Днес почти всички ръководители на компании развиват и разрастват бизнесите си чрез отделяне на много време, енергия и старание, съсредоточавайки се в развиването на бизнес стратегия, технологии, маркетинг и др. Забравяйки да обърнат внимание на човешкия капитал.
В същото време се намираме в ерата на технологиите и интернет, леснодостъпната информация и ресурси, които значително намаляват възможностите за разграничаване на организациите и техните мисии една от друга.

Предимството, на което искам да да дам фокус и с което разполага всяка компания е „организационното здраве“, по-познато и като фирмена култура!

Съществената разлика между фирмите се дължи основно на фирмената култура, която е трудно да се дефинира, разграничи и определи с цифри, но е ясно осезаема, когато се докоснем до организацията. Дори и от разстояние може да „помиришем“ колко е „здрава“ една организация от вътре по мнението за тази фирма в пространството или обществото, по това колко служители си тръгват или колко са на опашката да бъдат наети..

В тези динамични време е трудно една организация да изгради монолитни основи и да остане здрава. В компанията в „добро здраве“ се усеща висок морал, ниско текучество, висока производителност, а служителите са удовлетворени и щастливи от работата си и често препоръчват работодателя си активно на познати.

Всичко това може да звучи като корпоративна химера, но не и ако вземеш нещата в свои ръце и не впрегнеш силите си в работа с всеки един човек, който може да направи от компанията – желан работодател.

Как се постига такава работна среда?

Изглежда, че на теория постигането на подобно фирмено здраве е просто, но на практика се оказва много трудно за реализация. Изисква се особено високо ниво на всеотдайност, твърдост и постоянство…и от служителите, но и от ръководителите.
Пътят към това е дълъг, но не и невъзможен.

В следващите редове споделям за книгите, които са свързани с изграждането на здрави и ползотворни фирмени екипи, и които са помогнали на мен самия в изграждането на ценни знания в сферата.

5 книги за изграждане на здрави фирмени отношения

„Започни със защо“ – Саймън Синек
Всепризнатият мотивационен и маркетингов консултант Синек споделя за основната причина и смисъл един бизнес да съществува, освен да генерира приходи (разбира се!)

„Черната овца“ – Брант Менсуор
Ако си като мен и след прочитането на „Започни със Защо“ на Синек имаш усещането, че нещо съществено се пропуска, то книгата на Менсуор ще запълни тази празнина. Тя ти дава насоките в търсене на себе си и представя пет основни ценности, с които да останете верни на себе си и автентични. Искаш ли да ги разбереш?

„Принципи“ – Рей Далио
Далио ни повежда по безкрайния път, който понякога се усеща като лабиринт, в търсене на себе си, а именно как да изградим свои собствени принципи на базата, на които да даваме аргументирани идеи и решения. Способност, която е от значение за всяка организация.

 „Маверик“ – Рикардо Семлер
История, която прави на пух и прах установените правила за правене на бизнес и ръководене на екипи. История за необикновения начин за ръковедене на компанията през XXI в., като служителите сами гласуват заплатите си и гласуват за избор на своя мениджър.

„Преодоляване на петте основни слабости при работата в екип“ – Патрик Ленсиони
Всичко се постига чрез хората, чрез екипа и уменията да се изграждат ефективни взаимодействия. Ролята на лидера за преодоляване на екипните слабости и превръщането им в силни черти, са от решаващо значение за доброто представяне на екипа.

Бонус препоръка за книга:

„Radical Candor“ – Ким Скот
Макар и непреведена на български език, книгата е насочена към подобряване взаимоотношенията на работното място и разкрива 3-те основни функции на всеки лидер – създаване на култура на обратна връзка, изграждане на сплотен колектив и постигане на поставените цели.