Кои китари са подходящи за начинаещи

Да се ​​научите да свирите на китара е едно от най-вълнуващите и забавни неща, които можете да правите в музиката. Ако сте се спрели именно на този музикален инструмент – поздравления. И може би в момента сте изправени пред трудната задача да изберете най-добрият модел за начинаещи. Това може да е доста обезсърчително в началото. В крайна сметка има толкова много възможности за избор, от типа китара до стила музика, който искате да свирите на нея.

Ние от Озон ще се опитаме да хвърлим малко светлина по темата в следващите редове и се надяваме да ви улесним в избора ви. 

Как да изберем правилния модел

Първо, най-важното, което трябва да разберете е, че няма конкретен модел китара, който да е перфектен за всеки. Понякога идеалният вариант за едни е ужасен избор за други. При всеки човек идеалният вариант варира в зависимост от различни фактори като форма и размери на тялото на инструмента, дали е левичар или десничар, музикалните вкусове, дебелина на пръстите, размер на ръката и т.н.

След като сте се спрели на даден вид китара, трябва опитате различни марки и модели от него, за да може чисто физически да усетите коя ви е удобна и пасва на вашите предпочитания. Но какви видове има?

Какви видове съществуват

Има много разновидности и подразновидности китари. Тук обаче ще се спрем само на основните видове, които можем до сведем до три на брой, за които може да се каже, че са най-подходящи за начинаещи:

  • Акустични

Известни още и като уестърн или кънтри китари, този модел е сред най-популярните. Специфичното при тях е, че те имат метални струни, по-тесен гриф и по-голямо тяло. Доста музиканти предпочитат този вариант, защото звукът при нея по-силен и звънък.

  • Класически

Характерното при този тип е, че те са с найлонови (пластмасови) струни, по-широк гриф и малко по-малко тяло. Те са едни от най-предпочитаните сред начинаещите китаристи, понеже найлоновите струни, за разлика от металните, са по-меки и удобни при свирене в началото, когато пръстите ни все още не са свикнали и са по-чувствителни при натиск.

При тези два модела звукът се чува благодарение на акустиката, която се получава от вибрацията на струните, която резонира в кухото тяло на инструмента. Но също така те се предлагат и във варианти, които могат да бъдат свързани и към усилвател.

  • Електрически

Те са сравнително сходни с акустичните, като отново имат метални струни и тесен гриф. Специфичното при тях обаче е, че не са с кухо, а с плътно тяло. Те имат адаптери, които преобразуват звука в електрически сигнал и за да ги използвате, задължително ви трябва усилвател.

Какво още трябва да знаем

Много е важно, китарата, която изберете да ви бъде удобна. Все пак трябва да ви е приятно да се учите да свирите на нея, а не да бъде мъчение. Затова не се притеснявайте да опитвате и тествате различни варианти, преди да си купите нещо. 

Обърнете внимание на грифа – достатъчно дълъг ли е за вашата ръка, достатъчно широк ли е за вашите пръсти, удобен ли ви е за правилното хващане на акорди и свирене на ноти. Звукът от металните струни ли ви допада повече или този от найлоновите? Не пренебрегвайте и външния вид на инструмента. Той трябва да ви доставя удоволствие, затова е важно да ви допада и визуално.

След като най-накрая направите своя избор бъдете упорити и не се отказвайте. Запишете на курс, ако трябва, но бъдете постоянни и дайте всичко от себе си. Рано или късно усилията ви ще бъдат възнаградени.

В онлайн магазина на Ozone.bg ще откриете различни гами и модели качествени класически, акустични и електрически китари, както и всичко останало, необходимо ви за да започнете своето музикално приключение.

ВИЖ ВСИЧКИ КИТАРИ