Какво е нужно да знаем при избор на геймърски монитор

Изборът на перфектния геймърски монитор може да бъде трудно предизвикателство за много хора, тъй като има много опции и спецификации, които трябва да се вземат под внимание, ако искате да направите най-добрия избор.

Най-новите игри не спират да впечатляват с уникална и реалистична графика и перфектно изпипани детайли. За да можете да ги играете в пълния им блясък обаче, ще ви трябва не само гейминг компютър с мощни видеокарта и процесор, но също така ще ви е необходим и подходящ геймърски монитор, който ще ви позволи да се насладите на играта по най-добрия начин.

По-надолу ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за геймърските монитори и за какво трябва да внимавате, за да сте сигурни, че купувате правилния за вашите нужди и предпочитания.

Каква е разликата между обикновен и геймърски монитор

По принцип игри могат да се играят и на обикновен дисплей, но определено удоволствието от играта няма да е същото като при геймърски такъв.

Двата вида устройства могат да се различават по много неща, но основното нещо най-често е честотата на опресняване. Докато при стандартните дисплеи тя най-често е между 30-90 Hz, то при тези за игри тя трябва е минимум 120 Hz, като при някои модели достига до 144 Hz, 240 Hz и нагоре. 

Високата честота на опресняване ви осигурява по-плавна игра, с по-реалистични движения без забавяне и замъгляване. Тя също може да доведе до големи разлики при някои игрови жанрове като рали състезания и шутъри например, където тези неща са от особена важност.

Продължете да четете, ако искате да разберете по какво още се различават обикновените и гейминг монитори, както и за какво трябва да внимавате, когато си купувате такъв за игри.

Как да направим правилния избор

Когато избирате геймърски монитор, обикновено е нужно да обърнете внимание на няколко характеристики, за да можете да направите най-правилния и оптимален избор според своите лични предпочитания и финансови възможности.

  • Размер

Макар размерът в случая да не е най-важното нещо, той също е много важен за доброто гейминг изживяване и повечето геймъри предпочитат именно големите екрани.

  • Резолюция

По важна от размера на екрана е именно разделителната му способност. Ако искате да играете игри с висока резолюция, вашият геймърски монитор също трябва да поддържа такава. В момента най-разпространената е 1080p (Full HD), но с развиване на технологията не е изключено след време това да се промени. Естествено – колкото голяма резолюция поддържа мониторът, толкова по-висока ще е и неговата цена.

  • Честота на опресняване (Refresh Rate)

Това е една от най-важните характеристики, от която зависи вашето неповторимо геймърско изживяване. Тя показва колко пъти той опреснява изображението за една секунда, измерва се в херци (Hz), и колкото по висока е тя– толкова по-плавни са движенията. Най-често срещаните честоти на опресняване са в диапазона 60Hz – 240Hz, като за геймърски монитор е хубаво тя да е поне 120Hz.

Честотата на опресняване е пряко свързана и с времето за реакция, или с други думи, това е колко време е необходимо, за да видите реакцията на вашия дисплей след въвеждане на команда с мишка, клавиатура и др.

  • Синя светлина

Ако прекарвате дълги часове пред екрана, може да помислите за такъв, който предлага опция за намаляване на вредната синя светлина, която е причина за проблеми с очите и съня, главоболие и т.н.

  • Висок динамичен обхват (HDR)

Тази технология предлага по-широка цветова гама отвъд обичайния стандарт. Тя представя цветовете с много повече детайли и като цяло кара цялата картина да изглежда много по-реалистично. 

  • Извит екран

Лично предпочитание е дали да играете на извит екран или на стандартен такъв. Според някои потребители, извитата матрица води до по-добро gaming изживяване, така че трябва да решите сами за себе си.

  • Екстри

Има още доста неща, които могат да бъдат взети под внимание при избора на геймърски монитор, например какви портове за свързване с компютъра има, дебелина на рамката, подсветка на матрицата, дизайн на стойката, има ли технология за променлива честота на опресняване като G-sync или FreeSync против насичане на картината и др.

Както виждате, нещата с които трябва да се съобразите не са никак малко. Може да разгледате многобройните предложения в онлайн магазина на Ozone.bg, където ще намерите геймърски монитори от много производители с различни параметри. 

За ваше улеснение сме подбрали няколко модела, които са сред най-продаваните от гамата на Озон:

ВИЖ ВСИЧКИ ГЕЙМИНГ МОНИТОРИ