Как се играе Монополи? Какви са правилата

Как се играе Монополи? Какви са правилата

Настолните игри са все по-търсени от семействата, които искат да прекарват времето си заедно пълноценно, забавно и приятно. Те също така са и много подходящи за подарък, защото както малки, така и големи им дават висока оценка, а сред най-предпочитаните видове игри с повече от двама участници, това е добре познатото на всички ни “Монополи”. 

Тази настолна игра е толкова популярна, че дори няма нужда да се запознаваш от А до Я с нея. Тя е известна в цял свят, любима за деца и възрастни. Подходяща е да се играе от приятели, но съвсем спокойно се определя и като “семейна”. Свързана е със спазването на многобройни правила, които всъщност правят играта толкова интересна. Забогатяване, фалит или затвор за неплатени данъци – всичко това е част и от реалния живот, но сюжетът не винаги е такъв, какъвто ще е в играта. Разберете какво те очаква по-нататък…

Какво прави играта “Монополи” толкова предпочитана

Бизнес интриги, корпоративни тайни и неочаквани имотни обрати – със сигурност всеки един от нас си е мечтал да бъде лидер, но дали наистина са налице нужните качества, за да владеем свободно изкуството да се печелят пари и управлява недвижимо имущество? С помощта на играта Монополи ще разбереш на какво си способен, и дали можеш да играеш по правилата. Защото и в истинския живот всичко е една игра, а само който умее да се адаптира, своя просперитет в бъдещето намира. 

Монополи може да се играе от трима играчи, но и от много повече. Това прави играта изключително забавна и непредсказуема, защото много умове преплитат своя потенциал, а на финала се получава една красива развръзка, за която после всички ще говорят дълго. Чист късмет или правилна стратегия? Кое от двете е по-важно за това да сме от страната на печелившите и трябва ли да се спазват всички условности, за да бъдат ходовете ни поредната стъпка към успеха? Тези, и отговорите на много други въпроси ще откриеш, докато играеш Монополи. Какво още чакаш – поръчай я от онлайн магазин Ozone.bg още сега!

Какви умения развива Монополи

Много е важно да се знае, че освен спазването на правилата по време на игра, трябва да се вземат предвид и ползите за нас като играчи. Вече всички знаят, че настолните игри са полезни за умствената дейност по презумпция, защото те ни карат да мислим, също както и ни помагат да развиваме умения като:

  • Стратегическо мислене;
  • Задълбочен анализ на ситуацията;
  • Бързи реакции;
  • Предприемчивост и предвиждане на някои рисковани ситуации и неблагоприятни за нас ходове на противника;
  • Концентрация;
  • Умение да губим пари;
  • Мотивация да печелим и прочее.

Дори и за най-малките е важно да играят настолни игри, които са не само от изключителна полза за тяхното правилно развитие, но и завладяващи със своя увлекателен сюжет и възможни резултати. Правилата са си правила, а ние трябва да се научим да ги спазваме, за да не си навличаме неприятности. В корпоративния свят това важи с още по-голяма сила, а ако искаш да се потопиш в неговите дебри с безстрашие и голям ентусиазъм, купи Монополи от Ozone.bg и разнообрази ежедневието си по интригуващ и различен начин.

Как се играе 

За да протече играенето на Монополи по правилата, просто трябва да спазваме тези правила. Напълно възможно е досега да не си опитвал късмета си с подобна игра, но никога не е късно и това да се промени. За целта е добре да разгледаме най-напред съставните части на класическото Монополи, които са както следва:

  • Игрално поле;
  • Зарове (2 броя);
  • Къщи (32 броя);
  • Хотели (12 броя);
  • 16 карти “Шанс”;
  • 28 карти “Нотариален акт”;
  • 16 карти “Обществен трезор”;
  • Пари “Монопол”.

След като вече стана ясно какво ще откриеш в кутията Монополи, трябва да се запознаеш с правилата и елементите на настолната игра. Тук нещата стават по-сериозни и заплетени, защото финалът зависи от ходовете на всеки един от играчите.

Какви са правилата

Преди да започнеш да играеш Монополи и да преминеш към купуване, е редно да си наясно с по-основните положения на играта, които в следващите редове ще опишем накратко:

  • Сектор “Имот” – можеш да го закупиш, ако не е собственост на никого, но ако той принадлежи на друг играч, то тогава ще ти се наложи да платиш сумата за рентата, която е описана в нотариалния акт;
  • Сектор “Компания” – отново можеш да я купиш с “Банката”, като това вложение ще бъде доста рентабилно за теб като участник. В случай, че някой от противниците ти попадне върху собствеността, ще трябва да плати наем в упоменатия размер;
  • Сектор “Аерогари” – тук е възможно да се купува на търг, като спечелилият е онзи с най-висока цена;
  • Сектор “Шанс и Обществен трезор” – ето го и моментът, в който късметът ти ще си каже думата. Каквато карта изтеглиш, това ще трябва да направиш;
  • Сектор “Затвор” – който не спазва правилата, попада в затвора. Внимавай да не попаднеш в затвора на Монополи;
  • Сектор “Къщи” – с него ще можеш да станеш монополисти, но преди това трябва да придобиеш всички имоти от конкретната цветна група;

Етапи в играта като “Безплатен паркинг”, “Ипотеки”, “Продажба на имоти”, “Криза в строителството” и “Банкрут” са ключови моменти за по-нататъшното ти представяне в играта. Купи имоти, земя и цели квартали, за да се превърнеш в монополиста, за когото си мечтал. Можете да заложиш и на отдаване под наем на твоето имущество. 

Подходяща ли е за цялото семейство

Няма друга по-подходяща за цялото семейство игра, от Монополи. Тя въвлича членовете на фамилията в едно забавно колективно занимание, което зарежда играчите с много положителна енергия. Освен това, ще можеш да докажеш на себе си и на любимите си хора, че определено си те бива в планирането и измислянето на работеща стратегия, която да отстрани конкуренцията. Ozone.bg очаква твоя избор със своите ниски цени и нови предложения.

Откъде да я купим онлайн

При избора на магазин няма правила, но има препоръки. А те недвусмислено сочат, че именно Ozone.bg е твоят шанс да зарадваш любим за теб човек или дори цялото семейство с подарък като настолна игра Монополи. Този път бъди различни и подходи нестандартно. Избягай от динамиката на ежедневието, взимайки частица от него и в играта. Покажи, че ти можеш всичко!