Lego

Какво ново от Lego през 2016

Класиката отвръща на удара на… модите, филмите и желанията

Можете ли да познаете коя е играчката, отдавна вече не само детска, от която на всяка секунда в света се продават по седем броя? Нямаме идея по колко Барбита се пласират в секунда, но със сигурност не става въпрос за тях, а за нещо, което е унисекс, което прави ръцете по-сръчни, умът – по-бърз, а фантазията се изстрелва в Космоса. Да, това са конструкторите Lego. Бабите и по-скоро дядовците ни, ние, децата ни – всички сме редили малките тухлички, редим ги и ще продължаваме, защото класиката се развива и предлага все нови и нови бестселъри – расте възрастта на „децата“, за които е предназначена, появяват се нови серии, набъбва броя и на сферите от живота, които се обхващат – разбити на класически тухлички, за да ги сглобяваме ние – феновете.

Та – Lego през 2016 година навършва достойните за уважение 84 години. Ако беше човек, щеше да е на прага на силите си, но за компания, която се управлява мъдро, разумно, но и смело – нейните продукти жънат успех, а неуспешните – спират.

Този почти юбилеен рожден ден се превръща в поредица от мащабни проекти, грандиозни планове и то не само за появата на нови серии, но и за дейности, които предизвикват дизайнерския дух на феновете и прескачат далеч отвъд щандовете на магазините. Една от тези идеи е създаването на Lego House, развлекателен комплекс, който се строи в датския град Билунд, предназначен за фенове на конструкторите. В него хаотично разположените бели павилиони, напомнящи тухлички Лего с различни размери, ще има изложбена зала, кафене и огромен магазин. На територията на 7 600 m2 ще можете не само да проследите историческото развитие на марката, но и да вземете участие в мастер класове и креативни конкурси. Е, трябва да споделим, че вратите на Дома на Лего ще са отворени за широката публика от 2017 г., но сега можете да се насладите на футуристичната му фасада и да фантазирате на тема дизайнерски интериор.

Още един увлекателен и скъп проект е разширението на калифорнийския Legoland. В него ще се построи серия от нови павилиони, посветени на Lego Ninjago. За посетителите се открива тренировъчен нинджа лагер, специализиран магазин, ресторант с азиатска кухня и зала за виртуални състезания с 4D ефекти, които включват вятър, дим и топлинна завеса. Новостта в състезанията е, че е добавен контрол  на жестовете на героите, което позволява реалистичен контакт с героите на екрана и дори включване в битките им с враговете.

Що се отнася до новите серии – безспорен хит е продължената поредица Lego Star Wars 2016, свързана с излизането на 7 епизод на сагата. Много предложения и догадки има още от миналата година, но новостите съвсем не са посветени само на нея, а са разделени в 4 категории, включително нови и класически герои. За любителите на транспортните средства в целия филм, част от конструкторите са посветени на микрофайтърите, посветени на машините от анимационни сериал Star Wars: Rebels. Едни от предпочитаните конструктори са целите комплекти за сражения на различните сили. Тук може би ще ви е любопитно, че една от най-редките и скъпи екшън фигури за всички времена в поредицата е тази на Боба Фет.

Що се отнася до новите серии, които излизат през 2016 г., можем съвсем уверено да кажем, че ще виждаме продължение на някои основни серии, като Lego City, Lego Duplo, Lego Juniors, Lego Technic, Lego Creator. За младите дами има също интересни продължени серии – Lego Friends, Lego Elves, Lego Disney Princess. Също така развитие ще получи и популярната серия Bionicle, която е допълнена с 12 нови предложения.

Естествено – няма да сме съвсем точни, ако пропуснем и Lego Mixels. Подготвени са абсолютно нови персонажи от трите клана в седмата серия на Микселите.
За съжаление Legends of Chima и Ultra Agents ще бъдат спрени, защото към момента дизайнерите не предвиждат развитие на персонажите.

Вселената на Marvel ще ни зарадва с още Лего-пресъздадени сцени с участието на Капитан Америка и Железния човек. По повод излизането на множеството игри на тема Отмъстителите, ще видим всички участващи герои като минифигурки Лего.

Освен това трябва да признаем, че серията за ценители – Architecture – ще изненада приятно всички фенове над 12 години, които искат да притежават едни от най-известните и емблематични сгради в света, които са не само архитектурни постижения, но и исторически стожери. Тук ще видите Айфеловата кула, Линкълн мемориал, Лувъра и др.

Друга нова серия през 2016 г. е Lego Nexo Knights. Това е логически свързана тема с вече съществуващата Castle. Ако очаквате отново да сте в света на Средновековието, не е точно така, защото е добавена много фантазия, магия и… техника. Обичайните рицари са превърнати в роботизирани бойци от бъдещето, а техните непристъпни крепости – в придвижващи се гъсенични машини. За да защитите кралството си, трябва да използвате много съвременни оръжия, а главните им противници (огнените чудовища) строят разрушителни катапулти. Ще имате разнообразие от платформи за борба, бойна техника, нови сюжети и персонажи.

В самия край на нашето ревю, ще ви напомним за лицензирани продукти, които ще се появят скоро и са резултат от партньорството между Lego Group и финландците от Rovio. Те заедно обещават нова линия, посветена на големия сблъсък между гневните птици Angry Birds и прасетата в популярната игра. Тази серия е посветена на продължението на анимационния филм, чиято премиера е насрочена през май 2016 г.