Кои са най-образователните настолни игри?

Много родители искат да превърнат ученето в едно забавно и приятно занимание за своите деца. По този начин малчуганите едновременно ще се забавляват, докато изучават света наоколо и ще получават нови знания.

Тук на помощ идват образователните настолни игри, които могат да сплотят цялото семейство, да възбудят интереса на децата и да развият тяхното въображение, креативност и логическо мислене.

Ще ви представим някои от най-разпространените образователните настолни игри, които са любими на много малчугани. 

 

Как настолните игри могат да образоват децата

Този вид забавление всъщност е много полезно за малчуганите, тъй като им помага по един изключително интересен и увлекателен начин да получат нови знания и в същото време ще насърчи тяхното любопитство и любознателност.

Образователните настолни игри сплотяват цялото семейство, засилват връзката между децата и техните родители, а в същото време имат много ползи за малчуганите. Те стимулират развиването на полезни качества у децата, като точност, бързина, логическо мислене и още много други. Понякога дори децата трябва сами да съчиняват интересни истории, което пък развива въображението и креативността им.

Подобно забавление е подходящо за деца от различни възрасти (както за най-малките, така и за вече подрастващи). В него могат да се включат и възрастните, за които няма нищо по-хубаво от това да прекарат приятно време със своите наследници.

Методът Монтесори, който е изключително популярен в наши дни, също насърчава включването на настолни образователни игри като част от процеса на учене и развитие на малчуганите. Този метод има за цел да направи малчуганите по-активни, като им позволява сами да вземат решения и да получават знания чрез забавления.

 

Как да изберете подходяща настолна образователна игра за вашето дете

В зависимост от това какви качества искате да развиете у своя малчуган, може да изберете образователна настолна игра с определен сюжет. Видовете, които се предлагат на пазара, са много, като например:

  • Логически – освен че се забавляват, малчуганите се учат на много неща, като да развиват логическо мислене, а също така да вземат правилни решения. В по-късна възраст ще могат да се справят с проблеми, пред които са изправени.
  • Стратегически – нещо, което е много важно както в живота, така и в училище, е стратегическото мислене. Именно затова то трябва да се развива у децата още от ранна възраст. 
  • Опознавателни – няма нищо по-хубаво от това детето да опознава света около себе си, България и родните места, да осъзнае от малко колко важни са те и защо трябва да се пазят. 

Ще ви представим някои от най-популярните образователни игри в България, от които може да изберете тази, която смятате, че ще допадне най-много на вашето дете:

 

Страхотен избор за най-малките деца, които докато се забавляват със своите приятели и семейството, ще развиват както въображение, така и логическо мислене и умението за търсене на изход от проблеми. Целта на малчуганите е да помагат на кученцето да избяга от лабиринта. Подходяща е за деца на възраст от 4 до 7 години.

 

Играейки си, децата ще се учат на основни неща в математиката и в същото време ще заобичат смятането. Едно забавление, подходящо за цялото семейство, а целта е всеки играч да придвижва своите пионки (пчелички) и да достигнат до кошера преди пчелата майка.
Преди да се придвижат напред, участниците трябва да решат интересни задачи по пътя от 80-те карти в играта.

 

Представяме ви една много интересна логическа настолна игра, която заема челни места в класацията за най-предпочитани от децата. Подходяща е за малчугани над 6-годишна възраст. Играе се на дъска, на която се поставят призрачни фигури, а основната цел е всяка от тях да бъде осветена с прожекторите на елементи от пъзел. За да поддържат интереса на децата, създателите предлагат и допълнителна книжка с интересни предизвикателства.

 

Ако искате детето ви да развие своята креативност, наблюдателност и бързина на ума – „BrainBox – Светът“ е правилният избор. Тя е образователно, подходящо за цялото семейство забавление, което може да се играе навсякъде – вкъщи, на гости, на къмпинг, на почивка.

Ще имате нужда от моливи, химикалки и лист хартия, а към комплекта е включена кутия с интересни карти. Играчите трябва да са изключително съсредоточени, бързи и наблюдателни. Все положителни качества, които вашето дете ще развие, докато се забавлява.

 

Какво по-хубаво от това докато се забавлява с приятели или със семейството, детето да опознава и обиква родината си и да научава нови неща за всяко кътче в България. В забавлението могат да се включат до 4 играча, а препоръчителната възраст е над 7-8 години. 

 

Скрабъл е едно чудесно образователно забавление. Правилата са познати на всички: играчите разполагат с определен брой букви, от които трябва да съставят съществуващи думи. Скрабъл е подходяща за цялото семейство. 

 

Това е една страхотна настолна семейна игра, която е предназначена за до 5 човека. Тя е с много интересен сюжет, като целта на играчите е да се превъплътят в ролята на български герои и да търсят изгубени приказки. В този вълшебен свят, в който ще се пренесат децата, а и техните родители, те ще се сблъскат и със страшилища, които ще им препречват пътя. Играта ще помогне на малчуганите да развият своето въображение и мислене, прилагайки стратегии, а в същото време ще ги доближи до чудния свят на българските приказки. Подходяща е за деца над 10-годишна възраст.

След като се запознаете със сюжетите на различни образователни настолни игри, ще може да изберете тази, която смятате, че е най-подходяща за вашето дете. В онлайн магазина Ozone.bg ще откриете подобни образователни продукти, които ще помогнат на малчуганите да развият важни качества, като концентрация, логическо мислене, въображение и много други.

Ако имате нужда от помощ при избора, може да се свържете със служителите на Озон, които ще ви съдействат по всеки един въпрос.