7 книги, с които да постигнеш „по-добро Аз”

Развий личните си качества и подобри професионалните си умения, осланяйки се на съвети и опит от практици

 

За да допринесем в развитието на човечеството, всеки от нас трябва да развие първо собствения си потенциал – да обогати знанията си, да подобри личните си качества и професионални умения. По този начин израстваме в обществото и усъвършенстваме себе си.
През последните години книгите за саморазвитие се превърнаха в бестселъри, предлагайки богатия опит на утвърдени практици от цял свят, които дават конкретни решения за подобряване на качествата ни.

Самоусъвършенстването е тема обект на разнородни експертизи и съвети от психолози, бизнесмени, лидери и професионалисти от различни сфери, а книгите на подобна тематика могат да бъдат насочени към подобряване на увереността, комуникацията, успешното ръководене на екипи, справяне с родителските предизвикателства, с професионални проблеми и дилеми и много други.

В тази статия ще ти споделим за 7 книги, които в последните години безапелационно се наложиха като „Библии” за самоусъвършенстване и които станаха читателски фаворити по „криволичещия” път към постигането на по-добро Аз”.

 

Седемте навика на високоефективните хора” – д-р Стивън Кови

Сигурни сме, че не чуваш за първи път „Седемте навика на високоефективните хора“. Книгата, която и до днес е безапелационен бестселър за постигане на успехи в на професионалното и личностно поле прави своята премиера през 1989 г. За дългия си живот, изданието е продадено в над 20 милиона копия, правейки я най-влиятелната книга за саморазвитие.

Авторът й д-р Стивън Кови представя работеща система от седем универсални жизнени норми, които ще помогнат на мотивирания човек да постигне успех в дадена област.


Кови основава теорията си за 7-те постулата като се опира на масивно проучване в областта на управлението, лидерството и организационната психология, както и на истории от живота на известни личности.

Любовта на Кови към знанията и науката се прехвърля и върху сина му, който поема по пътя на баща си и днес е известен мотиратор и автор на книги.

 

12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса” – Джордан Питърсън

New York Times определя Джордан Питърсън като най-влиятелния публичен интелектуалец в Западния свят в момента“. Личността му, създаваща полюсни емоции в обществеността, е критикувана от стотици, след като през 2022 г. той сложи край от академичната си кариера заради несъгласие с квотите по расов и полов признак.

Трудът му, озаглавен 12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса” е считана, не просто за книга за личностно развитие, а за първокласно издание преплитащо в себе си психология, религия, философия и литература.

В 12 есета философът-интелектуалец Питърсън ни въвлича в един задълбочен разговор за дисциплината и отговорността, за морала и ценностите в човешкия живот и за мястото на всеки от нас в сложното устройство на света.

С труда си, бившия клиничен психолог опитва да даде ясна дефиниция
 относно смисъла на живота и най-вече как да добием цел в съществуването си.
Заради успеха на книгата, Питърсън прави нейно продължение, а тук може да намериш колекция от двете издания. 

 

Атомни навици: Минимална промяна, забележителни резултати” – Джеймс Клиър

Колко пъти сте тръгвали на фитнес и сте се отказвали? Искали сте да започнете полезен навик, но някъде по пътя нещо не се е получавало? И днес продължавате да сте здраво хванати за стари, токсични практики без да намирате ясен изход от тях. 

Експертът по изграждане на навици Джеймс Клиър ни дава ясно да разберем, че не е толкова сложно и страшно да въведем полезните рутини в живота си.
И това, както всичко останало в живота, става чрез дребни на пръв поглед, но значими промени в поведението ни.

В „Атомни навици” Клиър разкрива няколко важни техники, които приложени във всекидневието могат да доведат до изграждането на ново системно поведение с нови навици.
Книгата дава отговор как да изградим полезни навици и още по-важното – как да се отървем от лошите. Защото успехът е продукт на всекидневна работа, а не на еднократна поведенческа промяна.

 

Общуване без агресия” – Маршал Розенберг

В свят, в който насилието ни обгражда отвсякъде, е важно да можем да комуникираме и да решаваме казусите си мирно и спокойно. 

Посветил живота си на разработване на метод за ефективна ненасилствена комуникация, д-р Маршал Розенберг представя в своя труд „Общуване без агресия” методи за позитивна контактуване, лишено на негативизъм и насилие.

Розенберг е основател на Центъра за ненасилствена комуникация, а трудовете му, насочени към мирния диалог и решаването на конфликти са в основата за стотиците му обученията на учители, военни, лекари и дори затворници.

Авторът доказва, че богатият на позитивни послания разговор води до стабилно и пълноценно общуване между хората във всички аспекти на живота.

И до днес, методите на Розенберг се прилагат в територии с военни конфликти по света и в корпоративната среда за овладяване на кризисни ситуации.

 

Даровете на несъвършенството” – Брене Браун

Какво ще си помислят хората? Как изглеждам? Справих ли се?
Ако тези въпроси са те преследвали в съзнателния ти живот, а заради чуждото мнение си поставял собствената си значимост под въпрос, то има начин да промениш ниската си самооценка и веднъж завинаги да спреш подобни зловредни мисли.

Брене Браун – автор на „Даровете на несъвършенствата”, изследва влиянието на страха, срама и уязвимостта в живота на хората и различните методи да се освободиш от тях и да се приемеш такъв, какъвто си.

Браун работи повече от 10 г. в социалния сектор, а опитът й е основа за известните й лекции, в които фокус е идеята да се научим да прегръщаме уязвимостта и несъвършенствата си, за да можем да живеем щастливи и с достойнство. 

Книгата разглежда жизнено важни въпроси като: Как да изградим смелост?; Как да подхождаме към живота от позициите на своята автентичност и лична стойност?
Изданието е чудесен помощник на хора, които имат необходимост да развият себеуважението си.

Успехология. Нагласи, ценности и визия на щастливия човек” – Питър Сейдж

Преди да впише в биографията си успешен автор на бестселъри” на световноизвестния предприемач Питър Сейдж му се налага да лежи в един от най-суровите затвори във Великобритания заради неуважение към съда. Именно зад решетките пише хитовата си книга „Въпреки всичко”.

Преживяванията зад решетките оказват неимоверно влияние върху възприятията му за света и успеха.  Години по-късно, в книгата „Успехология. Нагласи, ценности и визия на щастливия човек”, Сейдж събира 11 разказа от аудио поредицата си „Откровен разговор с Питър Сейдж“, в която показва на слушателите как да различават различните модели на поведение.

Чрез тях, Сейдж дава отговор на редица въпроси, свързани с развитието ни и предлага техники и подход за изграждане на стойностен и щастлив живот.

Зад гърба си предприемачът има над 25 развити дружества, а още прохождащ в бизнеса купува първото си Ферари кеш. 

 

Бъди вода, приятелю – учението на Брус Лий” – Шанън Лий

„Изпразни ума си. Бъди безформен като вода. Когато налееш вода в чаша, тя се превръща в чашата. Когато налееш вода в чайник, тя се превръща в чайника. Когато налееш вода в бутилка, тя се превръща в бутилката. Водата може да тече или да се разлее. Бъди вода, приятелю.“

Това е веруюто на емблемата на световното кино Брус Лий, който остава знаков с физическата си подготовка и философията за живота.
Десетилетия след кончината му, дъщерята на Лий разкрива за същността на учението на баща си и неговата сила като инструмент за личностно самоусъвършенстване и анализ.

Всяка глава в книгата „Бъди вода, приятелю“ завършва с ценен урок, който затвърждава устоите на емблематичната му философия „Бъди вода“. Книгата демонстрира как чрез любов, желание и мотивация може да превърнеш живота си във вдъхновение за милиони хора.

Въпреки че губи баща си, когато е едва 4-годишна Шанън продължава делото му и пази паметта му за поколенията. На 20 години решава да последва неговите стъпки и започва да се занимава с актьорство, но скоро след това се отдава изцяло на грижата за наследството на Брус Лий.

Философията, която артистът прилага в живота си, е подходяща за хората, решили да търсят самоусъвършенстване по алтернативен начин.


ВИЖ ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА КНИГИ ЗА САМОРАЗВИТИЕ