клавиатура

Механична или мембранна клавиатура?

В послeдните години популярността на механичната клавиатура и сред геймърите и гийковете се завръща с пълна сила, измествайки мембранните клавиатури, който до скоро имаха почти 100% пазарен дял. Малко от вас обаче знаят, че всъщност първите създадени клавиатури са именно механичните, а мембранните са измислени доста по-късно. Какво обаче е наложило тази иновация и кой тип клавиатури реално е по-добър?

Механичните клавиатури, които се предлагат масово на пазара в днешно време са два типа – такива със суичове на немската компания Cherry (измислени през далечната 1983-та година) или такива със суичове на китайската компания Kailh (Razer ползват такива за новите си клавиатури), които реално са копие на немските. Кое обаче прави тези суичове толкова добри? На първо място издръжливостта им – по данни на производителя всеки един индивидуален суич издържа на 50 милиона натискания, което при нормална ежедневна употреба би се равнявало на приблизително 40 години. За справка по данни на производителите, повечето от мембранните клавиатури са с гаранция межди 3 и 5 милиона натискания на всеки бутон. Друго нещо, което е сериозно предимство на механичните клавиатури е възможността да ги персонализирате както ви харесва изключително лесно и удобно. Единственото което трябва да направите, е да смените копчетата, а ако искате да минете и на следващото ниво, може директно да модифицирате и самите суичове, като смените каквото желаете по тяхната механика. Разнообразието от копчета дори в момента е огромно, като се почне от индивидуални такива – било то с картинка, надпис или напълно различен външен вид и се стигне до цели комплекти.

За феновете на клавиатурите с подсветка, механичните предоставят изключително голямо разнообразие от видове подсветки, режими на светене и отново – възможности за персонализация. С последните модели RGB клавиатури имате шанса да изберете подсветката на всеки един бутон индивидуално, докато такова нещо не се предлага дори и при най-скъпите мембранни модели, заради принципа на реализиране на подсветката.

Нека погледнем историята и от другата страна – предимствата на мембранните клавиатури. На първо и най-важно място – цената им. В основната си част това е и причината те да бъдат създадени на първо време. Производствената цена на една мембранна клавиатура е в пъти по-ниска от тази на механичните клавиатури и това е предпоставката да може да намерите толкова евтини такива клавиатури по магазините. Друго предимство, което имат те, е непретенциозността им от гледна точка на поддръжката. Липсата на механика и принципа им на работа обуславят и издръжливостта им на прах и други подобни влияния, които потенциално биха могли в дадени условия да са проблеми да механичните клавиатури, въпреки че и там вероятността това да се случи е малка. Естествено и двата типа клавиатури страдат изключително много от всякакъв тип заливания, така че какъвто и да е избора ви, дръжте течностите далеч. Последната съществена разлика, е че при механичните клавиатури (поне при масово разпространените с MX суичове) не може да се направи клавиатура с нисък профил, нещо което много хора обожават. Тоест ако искате да ползвате клавиатура подобно на тези при лаптопите, тогава няма да може да се възползвате от предложенията създадени на базата на MX суичовете.

След като погледнахме по-голяма част от предимствата на двата типа, нека погледнем и недостатъците им. При механичните клавиатури, на първо място това е цената им. Съвсем закономерно, нуждата от печатни платки, в много случаи двуслойни такива, голямата бройка индивидуални суичове, диоди и LED за версиите с подсветка си казват думата. Изключително малко предложения на пазара са с цена под 150 лева, а много често преминават дори 200, което може да изглежда стряскащо на пръв поглед. Взимайки предвид теоретично десетократно по-голямата издръжливост обаче, тази цена вече не изглежда толкова нереална и дори приемлива. Другият проблем при механичните клавиатури, както вече стана дума, е че замърсяването на клавиатурата може да доведе до проблеми при нейната работа. За щастие това лесно може да бъде избегнато като веднъж на поне 1-2 месеца почиствате с прахосмукачка или със сгъстен въздух. Последното нещо, което трябва да вземете предвид е шума от суичовете. Всеки от тях има специфичен звук, който издава при употреба, който може да бъде изключително дразнещ за всички останали в стаята или в съседство, ако стените ви са много тънки. Това което е музика за ушите на ползвателя може да бъде жестоко лазене по нервите на околните.

Голяма част от мембранните клавиатури от своя страна, могат да се „похвалят“ с така наречения „wobble“ ефект на бутоните си, който се изразява в своеобразното клатене на бутоните при употреба, което се появява заради принципа на действие и асемблиране на клавиатурите от този тип. Разбира се това е нещо, което не всяка такава има, но трябва да имате предвид като си взимате подобен продукт. Друго неприятно за едни и прекрасно за други, е именно гуменото усещане при писане с мембранна клавиатура. Под всяко от копчетата има гумена „пружина“, благодарение на която копчето се връща в изходна позиция след като е натиснато, която оставя усещането за разхождане на пръстите по нещо нестабилно. Както споменах, това усещане може да именно това, което се харесва у даден човек и нещо отблъскващо за друг. Невъзможността за индивидуална настройка на цвета на всеки един бутон също е нещо, което не можем да видим при мембранните клавиатури. Най-доброто на което можем да станем свидетели при тях е възможността за смяна на цвета на дадени сегменти, но не и на всяко копче по отделно. Последно, но не на последно място трябва да отбележим, че тук нямаме възможност за персонализиране на копчетата – каквито получим от производителя, такива можем да ползваме, защото за този тип клавиатури отделни копчета или комплекти не се предлагат.

В крайна сметка опираме до най-важният въпрос – скъпата клавиатура ще ме направи ли по-добър в игрите?

Отговорът, както може да се досетят повечето от вас, за жалост е отрицателен. Единственото, което може да се случи ако си вземете по-хубава клавиатура е да ви е по-удобно по време на дългите гейминг сесии, да не се уморявате толкова и да избегнете болките в ръцете/китките. Лично аз се родих след като направих избора да инвестирам в механична клавиатура, което с времето подобри както скоростта ми на писане, така и точността ми при уцелване на бутоните без да гледам в тях. Битката между механичните и мембранните клавиатури ще продължава да се води с пълна сила, докато една от двете страни на вземе пълно надмощие, а до тогава избора, на коя страна ще застанете, зависи изцяло от вас!