Как да успокоим бебето – ефективни техники

С появата си на белия свят всяко бебе преминава през период на адаптация. Комфортът, тишината и топлината на майчината утроба, която е била около 40 седмици основно обиталище, отстъпва място на един шумен, открит, съвсем непознат свят. 

В резултат на този сетивен преход, малкото човече реагира по най-естествения и релевантен начин – с плач. Причините за неспокойство могат да бъдат различни – от колики, през температура от поникване на зъби, сърбеж, нужда от биберон, вода, до глад или копнеж от майчини ласки.

В подобни моменти, от изключителна важност е родителите да запазят максимално спокойствие, като приложат някои от работещите по-долу техники и методи за успокояване.

Успокоителни мелодии за бебета

Според научни проучвания, музиката играе съществена роля в развитието на мозъка на бебето още в утробата. Тя вдъхва емоции и е един от популярните методи за успокояване на нервната система, когато мъничето страда от неспокойство или превъзбуда.

Може да използвате музикални играчки, които ще откриете в онлайн магазин Озон или успокоителни меки мелодии, като дзен звуци, нежни песни, които ще създадат релаксираща атмосфера, подхранваща съня и неговото успокояване. 

За да създадете автентична своеобразна утробна среда, отлична работа ще ви свърши и така популярният бял шум, който бебетата обожават. Не подценявайте и силата на вашия глас, който създава изключително въздействие върху емоционалното състояние на вашето бебе – пейте, говорете на любимото си създание. Това е естествен начин на успокояване, създавайки в него чувство на сигурност и комфорт.

Масажиране – зони и методи

Друг популярен метод за успокояване е масажът, който трябва да бъде важна част от ежедневната рутина и част от заниманията преди сън. Масажирането подобрява мускулния тонус и релаксира сетивата. 

За да бъде максимално ефективен процесът на успокояване, чрез масажиране е нужно усвояването на някои основни техники:

  • Атмосфера – преди стартиране, подгответе пространството с подходяща температура и сложете мъничето по гръб върху кърпа;
  • Плавност – започнете с леки и плавни движения, след което увеличавайте силата, така че малкото човече да свикне;
  • Зони – поставете бебето върху коремчето му и масажирайте поетапно раменете, преминете през гърба, ръчичките и крачетата. След това го поставете по гръб и свивайте и разгъвайте крайниците.

Люлеене – класическият метод

Наред с алтернативни методи и балансирана храна и напитки, пазене на тишина, люлеенето е класическият и най-популярен вариант за успокояване. Бебето е свикнало в среда на движение още в утробата на майката и повторението чрез леко поклащане, въздейства отпускащо. Съществуват редица начини да интегрирате тази техника за успокояване чрез люлки, вибриращи столчета, леки потупвания по време на разходка и други.

Важно е да се отбележи, че от изключителна важност е вие също да бъдете спокойни по пътя на това взаимно опознаване с вашето бебе, създавайки комфорт и уют за цялостното благосъстояние и на двете страни.