33 нови книги, които не трябва да пропускаш през 2024 г.

Ако годината се познава по книгите, то се подготви за пъстра, многолика и интригуваща 2024 г. Нямаме търпение да ти представим заглавията, които грабнаха вниманието ни и които без съмнение ще добавим в нашия wishlist за четене. От смразяващи криминални сюжети, през интригуващи фантастики до разтапящи душите романи. Притаи дъх, защото, ако 2023 г. бе вълнуваща, то книжната 2024 г. ще е паметна.

Книгите станали сензации сред младите и които очакваме с любопитство са продължението на „Четвърто крило” – „Железен пламък” от Ребека Ярос, както и „The Covenant of Water” от Abraham Verghese, определена за най-добра книга на 2023 г. от Amazon. „Weyward” от Емилия Хард ще ни разкаже за силата на женската природа чрез историята на три жени, живели през 5 века, а трилърът „Yellowface” от R.F. Kuang ще ни разкрие колко съществени са последствията от една голяма лъжа.

Нехудожествената литература

Нехудожествената литература ще блесне с много издания, заслужаващи внимание.
Писателят и журналист Уолтър Айзъксън, чието перо запамети завинаги необикновения живот на Стив Джобс, ни среща с още един голям иноватор на XXI в. – „Илън Мъск”. За написването на биографичната книга, Айзъксън влиза в живота на Мъск за 2 години.
В „Ултраобработени хора”, лекарят Крис Ван Тулекен поставя фокус върху човешкото тяло в епохата на “ултраобработените храни” и влиянието им.

„Карти на смисъла: Архитектура на вярата”
 от канадския психолог и интелектуалец Джордан Питърсън анализира историята на вярата и търсенето на смисъл в религията.
Световният шахматист Гари Гаспаров прави задълбочен анализ и оценка в „Светът след войната в Украйна” и споделя каква стратегия е нужда за постигане на мир.
В „Хиляда мозъка: нова теория за интелекта”, Джеф Хокинс споделя своята теория за функциите на ума. Изданието е определено за най-добра книга за 2021 г. от „Файненшъл Таймс”.

След бестселъра „Заобиколени от идиоти”, Томас Ериксон насочва прожектора към хората, взимащи енергията ни. В „Заобиколени от енергийни вампири” той описва различните видове личности, крадящи от енергията ни и предлага техники за преодоляване им.
Заяви намеренията си” е наръчникът, насочен към всеки, който работи над собственото си развитие. Той предлага 7 стъпки към усвояване на манифестирането- техника, която чрез мисловни практики и осъзнатост цели да постигне желани от теб резултати.

 

Фентъзи/фантастика

През 2024 г. фентъзи светът ще е още по-силно представен, благодарение на дебютната „Godkiller” от Хана Канер. „Divine Rivals” от Ребека Рос проследява любовната история между двама журналисти, фентъзи новелата на T. Kingfisher „Nettle and bone” ни отваря вратите на семейство с тъмно минало, а „Беладона” ни отвежда на романтично готическо пътешествие. TikTok сензацията „Змията и крилете на нощта” излиза през февруари 2024 г. и ще плени фентъзи читателите с история за вампири, любов и епични сражения.

   

Романтика

Любителите на романтичните новели също няма да бъдат разочаровани.
На български език излиза „Здравей, красавице” – история за оцеляла в самолетна катастрофа тийнейджърка. Книгата завладява семейство Обама, които ще продуцират сериал по нея.
„Един последен опит” проследява обещанието, което двама приятели си дават и до какво ще доведе то.

За любовта без граници разказва „Червена, бяла и синя кръв”, а „The Graham Effect” ни отвежда в живота на една жена, бореща се в суровия мъжки свят.
„Скъпи Едуард” е трогателна история, която напомня да откриваме смисъла и красотата на живота, дори когато всичко е изгубено.

Трилъри

Тръпките, които ще те побият с предстоящите трилъри гарантирано ще са ледени и запомнящи се.
Световноизвестният сценарист и драматург Антъни Хоровиц ни заплита в поредния си сложен трилър „Close to death”. Бестселърът „Вихрушката” (The Fury) ни отвежда на пътешествие в Гърция, заедно с бивша филмова звезда и приятелите ѝ, което се оказва далеч от приятно.

Сюжетът в „Аргайл” ни пренася във вечната битка на ЦРУ с властни и корумпирани магнати, в която единствен Аргайл може да помогне.. Мрачният романс „Пленяването на Аделайн” ни разкрива има ли граница между любовта и престъпленията.
„The mystery guest” е продължението на хитовата книга „Камериерката” от Нита Проуз, проследяващ живота на камериерката Моли, който се оказва далеч от обикновен и скучен.

Психологичният трилър „Анна О” е черешката на тортата в жанра, който целият свят очаква. Романът разкрива жестокото убийство, извършено от човек страдащ от психосоматично разстройство, познато като „синдром на примирието”.

 

Детска литература

Заслужено внимание получава и детската литература. „Пролет на улица Черешова” разказва за живота на жителите на малка уличка в дните около Коледа. „Вимелбух“ е едно от най-чаканите заглавия от най-малките книголюбци. Мама Муу се люлее” е богата на истории за приятелството и добротата, подходяща за деца от 3-5 г.
Поредицата за „Шерлок Холмс” ще се увеличи с десетата книга за легендарния детектив, а Лоши момчета” ще добави седма книга към вълнуващото си издание.

Големи заявки прави и новата книга на Елиф Шафак „There are rivers in the sky” , която ще зарадва българските читатели с премиера през август 2024 г.
Далеч от конвенционален, романът „Sunset park” проследява историята на десетки семейства, засегнати от кризата през 2008 г., заснети през обектива на млад фотограф. Очакваме и новата книга на Дан Браун, която трябва да излезе на родния пазар през 2024 г., но към момента информацията за нея е неофициална.

Убедени сме, че след тази селекция си притеснен дали всички 366 дни в годината ще са ти достатъчни да прочетеш толкова богата гама от нови заглавия. Въпреки това опитай – струва си да се потопиш в тези блестящи истории, някои от които завладяха света.


*Информацията за английските заглавия е предварителна и подлежи на промени от страна на издателствата.

 


СЛЕДИ ВСИЧКИ НОВИ ЗАГЛАВИЯ ТУК