Razer Mamba 16000 DPI

Razer Mamba – Съвършеният убиец

Може би много от вас се чудят какво правят озонци през свободното си време. Как какво? Работим, разбира се! Трудно е да избягаш от това, когато голяма част от работата ти е всъщност и хобито ти. Та така покрай служебните ми задължения имах шанса да се докосна, макар и за кратко, до новия флагман на Razer, а именно Razer Mamba 16000.

Без значение дали сте фен на марката с трите змии или не сте, няма как да не сте чували за Mamba серията им, освен ако не сте живели в пещера през последните години, в което силно се съмнявам 😀

С последната ревизия на мишката, от Razer вдигат летвата изключително високо, не само технически погледнато, но и визуално. Така и така заговорихме за това, нека погледнем набързо най-маловажната, за мен, част от новата мишка, а именно визията й.

Новата Razer Mamba идва с вече стандартната за компанията Chroma подсветка с 16 милиона цвята, като освен страничните ленти и скрола, можем да избираме в какъв цвят да свети и докинг станцията за зареждане на мишката. Възможностите за персонализиране там са невероятно много, като имаме опцията да избираме цвета на всеки сегмент по отделно. Pretty f*cking cool. Тук обаче трябва да спомена и единственото, което не харесвам у мишката – няма възможност да спрем подсветката на докинг станцията. Най-простото и логично нещо е единственото, което не са ни предоставили като възможност от Razer и откровено казано мен лично това ме побърква. Искам да имам шанса просто да забия станцията някъде, където няма да се набива на очи и ще бъде „стелтната“, но няма как това да се случи , при положение че основата свети като коледна елха. Тъжно.

Но стига толкова за външния, нека поговорим и за иновациите на плъха. Сензора който са поставили от Razer е  новата Mamba има зашеметяващите 16000 DPI. Откровено казано това е много повече от необходимото, но въпреки всичко 16000 DPI!!!! Технологиите в бранша се развиват главозамайващо бързо и няма да се учудя ако следващата версия е с 20к+ DPI (прочетохте го първо тук 😉 ). И понеже заговорихме за иновации, тук трябва да спомена най-привличащата внимание от тази гледна точка страна на мишока, а именно факта, че двата основни бутона имат възможност за регулиране на силната необходима за натискането им. Това става възможно посредством малко шестограмче включено в комплекта, с помощта на което затягаме или разхлабваме пружините в долната част на мишката до достигане на желаната сила за активация на клика. Първообразът на това видяхме още със Starcraft мишката на Razer – Spectre, която имаше възможност за регулиране на силата на натиск с физическо преместване на копчето на принципа на лостов механизъм. Тук нещата са доста по-усъвършенствани и съм повече от убеден, че всеки потребител на мишката ще се възползва от тази толкова приятна гъзарийка, сам да определи колко точно усилие ще му е необходимо, за да активира клика. Удоволствието да имаш контрол над нещо толкова дребно и на пръв поглед толкова незначително е просто невероятно!

Формата на новата Razer Mamba е горе-долу като формата на старата (с много леки промени), тоест приблизително същата като формата на най-продаваната геймърска мишка – Razer Deathadder. Всеки един от 9те бутона, с които е снабдена мишката може да бъде програмиран индивидуално, благодарение на познатия ни вече до болна Razer Synapse. От там можем да създаваме всякакви различни прости и сложни макрота, които да асоциираме с бутоните на мишката или пък просто да зададем на всеки един различна функция, която не е макро. В общи линии няма нужда да споменава, че и тук възможностите са персонализиране са на практика безкрайни. Synapse е и мястото от където можем да настройваме нивото на чувствителност на сензора и да си играем с подсветката. Като цяло за всичко свързано с настройки на мишката този софтуер ще ви е необходим и няма как да минете без него. Якото в случая е, че ако имате и други Chroma продукти само с един клик може да синхронизирате светенето им, така че да си устроите импровизирана домашна дискотека благодарение на лачената си компютърна периферия. Е какво повече да иска човек от това? 1 клик и Chroma джаджите ви сглобяват Волтрон.

В общи линии толкова от краткото представяне, което ви подготвих за Razer Mamba 16000. Ако имате въпроси и мнения винаги може да използвате секцията са коментари, а ако искате да се свържете директно с мен, може да го направите на [email protected]. Надявам се, че ревюто ви е харесало и че чакате следващото такова с нетърпение 😉