Роналдо - мания за съвършенство и неутолимата жажда за победа

Само за фенове: Роналдо – мания за съвършенство и неутолимата жажда за победа

Спортните биографии от край време са нож с две остриета – винаги има фенове и „хейтъри“, които ще разделят мненията за подобна книга в двата края на оста „супер е – ужасна е“. Но затова е и спортът – да има победители и победени. А има и хора като Лука Кайоли, които са се специализирали в описването на живота на големите спортисти по начин, който да допадне и на двете групи читатели. Ха сега, де?

Никак не харесвам Кристиано Роналдо, тъй като опаковката при него играе прекалено голяма роля. Не че продуктът не е качествен – напротив, но от толкова лъскавина чак заслепява и понякога е трудно да видиш каква точно е същността. Биографията Роналдо – мания за съвършенство обаче ме дръпна веднага, чисто от професионален интерес. Каква е формулата на момчето от Мадейра, да превърне таланта си в мултимилионен печеливш бизнес? Толкова надутичък ли е наистина, колкото показва на терена? Има ли самият той истински добър нюх за това коя е печелившата стратегия за спортна мегазвезда или съветниците му са наистина страхотни?

Кайоли обаче (автор и на биография на най-големия съперник на CR7 – Лео Меси) оставя бизнес частта от живота на Кристиано доста по-назад. Водеща в тази книга е страстта – с много факти и добре разказани истории от пътя на 30-годишния нападател на Реал (Мадрид), с доста цитати от самия Роналдо и определено добре изградена цялостна картина на „лудостта“ му.

Ако има нещо, което определено е сгрешено в българското издание на „Роналдо – мания за съвършенство“, то това е липсата на специализиран редактор или консултант, който да се погрижи всички термини и имена да са изписани правилно. Този компромис със сигурност ще подразни феновете на Кристиано и на испанската Примера дивисион, които решат да си купят книгата за португалеца.

Има обаче много какво да научите за и от Роналдо в биографията му. Феновете на „Реал“ неколкократно ще се просълзят от гордост, сигурен съм, а пък тези на „Манчестър Юнайтед“ със сигурност ще си спомнят с носталгия за първите години от израстването му. Една легенда обаче не се създава лесно, така че си струва да се проследи от самото й начало. Особено ако е описана страхотно, както го е направил Лука Кайоли.

Вземи Роналдо – мания за съвършенство с безплатна доставка тук. Само до 01 октомври при поръчка на книгата, всеки ще получи подарък ФИФА 2006 Световна купа (DVD)