Какво да очакваме в първите дни след раждането

Появата на всяко новородено носи радост и вълнение, но и известна доза несигурност и е съпроводено с промени в живота на всяко семейство. В най-добрия случай престоят в болница след раждането е кратък и след него бебето изисква подходяща грижа в домашни условия. Вие също се нуждаете от възстановяване, тъй като независимо какво е било раждането, настъпилите промени в майчиното тяло го налагат.

Как да се възстановите по-бързо след раждане

Всяка жена след раждане, погълната от грижите за новороденото, може да не обърне достатъчно внимание на себе си. Но в тези първи дни – понякога и месец след раждането, доброто здраве на майката означава по-пълноценни грижи за детето.

Не забравяйте да пиете много вода, да наблегнете на протеините в диетата, на достатъчния сън и на физическата активност. Не омаловажавайте и проблемите като стреса, който стои в основата на следродилната депресия.

Грижи за бебето у дома

След като сте у дома след раждането, реалността е такава, че вече сте отговорни за всички нужди на вашето бебе. Ако вече знаете какво да очаквате след раждането или имате близки хора, които да ви насочат, по-лесно ще се ориентирате и адаптирате към новия ритъм в първите дни.

Хранене

Притесненията около храненето са големи, независимо дали става дума за кърмене или за хранене от шише. Кърмените бебета огладняват по-често – на 2-3 часа, защото организмът им преработва кърмата по-лесно. Ако храните новороденото с адаптирано мляко, трябва да го правите на 3-4 часа.

Бебешки сън

Новородените спят средно около 16 часа, като при всяко дете схемата на сън е различна и постепенно се изменя. Ако детето плаче и не заспива, може да го гушнете и полюлеете. Вашият глас, аромат, допир и ласки действат успокояващо за бебето. 

Пелени

Пелените се сменят преди всяко хранене или когато усетите, че има нужда от това. Цветът на изпражненията на кърмените бебета е по-жълт, а на хранените с адаптирано мляко имат зеленикав цвят. Ако пелените са много мокри, това знак за добре функциониращи бъбреци.

Винаги се консултирайте с избрания от вас педиатър не само при наличието на оплаквания, неразположения на бебето или първи симптоми за заболявания, но и ако имате въпроси или колебания по отношение на грижите за новороденото. 

Той ще ви даде препоръки и компетентно мнение по спорни дискусии като използването на залъгалки, начин и честота на къпане на детето, третиране на пъпчето, оптимална температура в детската стая, разходките на открито и други.

Редовните посещения при педиатър ще ви помогнат да следите и развитието на своето бебче. Освен това лекарят ще извърши всички задължителни имунизации против болести, утвърдени официално в Имунизационния календар.

ВИЖ ВСИЧКО ОТ КАТЕГОРИЯ МАЙКА И БЕБЕ