Защо слънцезащитната козметика е важна през цялата година

Здравата и красива кожа изисква грижа, при това слънцезащитна, не само през лятото, а през цялата година. Използването на слънцезащитна козметика всекидневно – независимо от сезона или метеорологичните условия навън, е от съществено значение, за да бъде осигурена максимална защита от вредните ултравиолетови лъчи. 

Една част от хората свързват слънцезащитната козметика само с летния сезон, а употребата ѝ само при отиване на плаж, други знаят, че използването на предпазни мерки за защита от слънцето не бива да е само със сезонен характер. За трети, този тип продукти изцяло отсъстват от рутината им. В този материал ще обърнем специално внимание върху важността на използването на слънцезащитна козметика през цялата година и какво влияние може да окаже върху кожата. 

Как слънцето влияе на физическото ни здраве

Освен положително, слънцето има не малко негативно въздействие върху физическото ни здраве, особено, когато не се предприемат специални мерки. Увреждането на кожата се причинява от UV радиацията, която рефлектира върху човешките клетки и причинява мутации в техния състав или ДНК. 

 Когато не се използва слънцезащитна козметика, възникват проблеми като:

  • кожни проблеми, като преждевременно състаряване, в т.ч. поява на бръчки и пигментни петна; 
  • риск от поява на различни форми на рак на кожата, като според изследвания на Американската академия по дерматология, 90% от всички ракови заболявания на кожата, включително меланома, са пряко свързани с ултравиолетовата радиация от слънцето; 
  • слънчево изгаряне – като при различните степени се проявява главоболие, втрисане, сърбеж, зачервена кожа, силно болезнени мехури, като най-тежката форма е топлинен удар, който е и спешен случай. 

Защо е важно да използваме слънцезащитна козметика през цялата година

Въпреки че кожата е най-уязвима през летния сезон, рискът от увреждането ѝ е проблем през цялата година. Използването на слънцезащитен кремове със SPF всеки ден е от изключително важно, дори през зимните месеци, защото ултравиолетовото лъчение присъства през цялата година. То не се блокира от облаците, така че дори слънцето да не се вижда, вие все още сте изложени на сериозен риск. 

Имайте предвид, че на колкото по-голяма надморска височина се намирате, толкова по-голямо е излагането на ултравиолетови лъчи, за това превантивната грижа е задължителна дори, когато сте на ваканция в планината през есенно-зимния сезон.

Слънцезащитната козметика блокира вредните UVB и UVA лъчи и намалява шансовете от слънчево изгаряне, за това трябва да се използва през цялата година, не само в горещото време.

Как правилно да използваме слънцезащитна козметика

Правилното използване на слънцезащитна козметика е от ключово значение, за да се предпазиш успешно от вредните ултравиолетови лъчи. Специалистите препоръчват този тип продукти да се нанасят периодично на всеки два часа. Също така е важно да знаеш, че количеството, което нанасяш, трябва да е достатъчно, за да покрие всички части на тялото, които са изложени на слънце. 


РАЗГЛЕДАЙ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ