Защо да си купим пречиствател за въздух за вкъщи?

Освен храна и вода, ние се нуждаем и от чист въздух, за да оцелеем. Може би мислите, че неговото качество е по-добро във вашия чист и спретнат дом, отколкото навън по улиците, пълни със смог и изгорели газове? Всъщност това не е точно така. Според много изследвания, концентрацията на замърсители и натоварването с прахови частици са много по-големи на закрито.

Затова последно време все повече домове и офиси прибягват до употребата на пречистватели за въздух. В следващите редове ще узнаете какви предимства предлагат те.

Защо качеството на въздуха е важно

Докато замърсяването навън се състои предимно от изгорели газове от превозни средства и изгаряне на промишлено гориво, вкъщи източниците могат да бъдат по-разнообразни. Те могат да включват печки на твърдо гориво, почистващи препарати, косми от домашни любимци, прах, влага и мн. др. Вътрешните замърсители се утаяват в домашния прах и могат да останат в капан във вашия дом за дълго. Това е изключително вредно, особено за хора с респираторни проблеми.

Въпреки че може да не почувствате ефектите от лошото качество на въздуха веднага, продължителното излагане на замърсители в затворени помещения може да причини симптоми като кашлица, кихане, дразнене на очите и главоболие. Може също така да предизвика алергични реакции или да влоши вече съществуващи проблеми. Малките деца са особено уязвими, тъй като прекарват много време в игри на пода и килимите, където има тенденция да се концентрира домашният прах.

Как работят пречиствателите за въздух и какви са техните предимства

Това са преносими устройства с различни размери и характеристики, които комбинират няколко вътрешни филтъра и вентилатор, за да изтеглят нежелани частици от пространството в определено помещение. След това пречистеният въздух се връща обратно и започва да циркулира, понеже процесът на филтриране се повтаря няколко пъти на час, като непрекъснато повишава качеството му. 

Ето какви са основните предимства от пречиствател:

  • Вие и семейството ви ще дишате по-чист въздух.
  • Ще има много по-малко миризми и алергени в дома ви.
  • Ако сте пушачи или имате печка на твърдо гориво ще се радвате на по-малко пушек у дома.
  • По-малко прах в помещението, което намалява шанса за развиване на алергии.
  • Вредните влага и мухъл ще намалеят драстично или ще изчезнат.
  • Понеже прахът ще е значително по-малко, почистването на дома ще става много по-лесно.
  • Благодарение на пречиствателят ще се наслаждавате на по-добър и по-здравословен сън.
  • Комбинацията от всичко посочено до сега до много по-здравословен начин на живот.

Някои модели могат да служат и като овлажнители, други използват технология с положителни и отрицателни йони, която всъщност спомага за премахването на вредните вещества и замърсители. Също така тези устройства намаляват шанса за заразяване с вирус по въздушно-капков път.

Препоръчително е пречиствателят да разполага с т. нар. HEPA филтър, който е способен а улавя и задържа както най-фините прахови частици и бактерии, така и по-големи, като например косми от домашни любимци.

Дори и да изберете по-скъп модел, мислете за това като за инвестиция във вашето здраве и здравето на вашето семейство, а не като просто поредната покупка.

Също така съобразете размера на помещението, в което ще го използвате, с работния капацитет на пречиствателя, за да сте сигурни, че е достатъчно мощен за него.

Озон предлагат в своя онлайн магазин различни видове и марки качествени пречистватели за въздух. На Ozone.bg ще откриете различни модели с разнообразни характеристики, функции и размери. 

ВИЖ ВСИЧКИ ПРЕЧИСТВАТЕЛИ ЗА ВЪЗДУХ