Съдове и форми за печене

Филтри
Подреди по:
Покажи по:
Филтри
Подреди по:
Покажи по:

Ако обичате да приготвяте десерти, кексове, торти, мъфини, както и други солени и сладки печива, то знаете колко важни са съдовете и формите за печене. Те определят не само размера и външния вид на изпечените продукти, но и тяхното качество, вкус и текстура. Затова е добре да разполагате с разнообразие от подобни съдове, които да отговарят на вашите нужди и предпочитания.

Какви видове има и как да изберете най-подходящите за вас? Ние от Озон ще ви дадем някои полезни съвети и препоръки.

Какви видове съдове и форми за печене има

Като цяло те могат да се разделят на няколко основни групи:

  • Кръгли – това са най-популярните и универсални модели, с помощта на които може да приготвите любимите си вкусотии като кекс, брауни, пайове и други. Те могат да бъдат с падащо дъно, а някои дори са регулируеми по размер. Моделите с падащо дъно имат предимството, че улесняват изваждането на изпечения продукт без да се повреди неговата структура. 

  • Правоъгълни – те са подходящи за печене на кексове, бисквитени торти, лазаня, сиропирани сладкиши и други интересни ястия. Правоъгълните модели обикновено имат ребра по ръбовете, които помагат за по-равномерното разпределение на топлината и предотвратяват прегарянето. 

  • Овални - тези модели са изключително предпочитани от любителите на готвенето, които искат храната им да изглежда интересно и оригинално. Използват се за приготвяне на пайове, тарталети, суфлета, крем карамел и други деликатесни десерти. Овалните модели могат да бъдат с падащо дъно, както и с различна дълбочина и обем. Те са подходящи за сервиране на готовите продукти директно в тях.

  • Специални - те включват различни съдове, които имат нестандартна или оригинална форма, като например звезда, сърце, цвете, животно и други. Тези форми са забавни и креативни и могат да се използват за печене на десерти за специални поводи или за декорация, като са идеални за мъфини. Обикновено са малки по размер и могат да се комбинират по различни начини. Освен това може да си вземете и рингове, с които бързо и лесно да приготвите любимата торта на цялото семейство.

Как да изберем форми за печене според материала, от който са изработени

Ето и какви са предимствата на различните материали:

  • Силикон - това е модерен и иновативен материал. Той е гъвкав, лек, незалепващ и термоустойчив. Позволява лесно изваждане на изпечените продукти без да се налага съдовете да се мажат с масло или брашно. Силиконовите форми за печене могат да се използват във фурна, микровълнова печка, хладилник и миялна машина. Те са предпочитани от много сладкари, защото повечето са с незалепващо покритие.

  • Керамика - това е класически и естествен материал, който има добра топлоизолация и запазва топлината на изпечените продукти за дълго време. Той е подходящ най-вече за пайове, тарталети, суфлета, крем карамел и други деликатесни десерти. 

  • Алуминий - това е лек и издръжлив метал, който има отлична топлопроводимост и осигурява бързо и равномерно изпичане на продуктите. Алуминиевите съдове са подходящи за приготвяне на кексове, бисквитени торти, пици, лазаня и други ястия. 

От къде да закупите качествени съдове и форми за печене

Пазаруването онлайн е все по-предпочитано особено от домакините, които са изключително заети и рядко имат време да обикалят търговските центрове. Освен това онлайн магазините ви позволяват да разгледате спокойно всички предлагани продукти, да сравните цените и да изберете най-доброто за вас. 

В сайта Ozone.bg, където ще откриете разнообразие от качествени продукти, с доказано качество и на достъпни цени. Ще видите колко лесно, бързо и приятно ще е пазаруването, а желаните артикули могат да ви бъдат доставени дори до входната врата.

Виж повече