Тави

Филтри
Подреди по:
Покажи по:
Филтри
Подреди по:
Покажи по:

Тавите за печене са неотменна част от кухненското оборудване на всяко домакинство. В тях можете да приготвяте разнообразни и вкусни ястия и продукти. Предназначени са за употреба главно във фурна и могат да се различават по обем, форма и материал на изработка, като всеки вид си има своите предимства пред останалите. Те са незаменими помощници в кухнята, тъй като позволяват приготвянето на разнообразни ястия, като месо, риба, зеленчуци, пица, пайове, сладкиши и др. Подходящи са за готвене на ниска или висока температура, за задушаване или готвене на бавен огън. Лесни са за употреба и почистване и могат да се използват и за сервиране на храната.

В настоящата статия ще разгледаме различните видове тави, които можете да откриете на пазара, както и на супер цени в онлайн магазина на Ozone.bg.

Видове тави според материала

  • Алуминиеви

Това са леки, здрави и евтини съдове за печене, които се характеризират с добра топлопроводимост. Обикновено имат незалепващо покритие, което улеснява готвенето и почистването им. Имайте предвид, че при удар могат да се деформират.

  • Керамични

Естетични и стилни съдове за печене с гладка и непореста повърхност. Подходящи за готвене на ниска температура и задържат топлината по-дълго време. Лесни са за почистване и не абсорбират миризми или вкусове, като в същото време не загарят и в тях може да се готви с по-малко мазнина. Трябва да бъдете по-внимателни при работата с тях, понеже могат да се счупят от удар или прекалено висока температура.

  • От неръждаема стомана

Това са традиционните тави за печене, които са здрави и издръжливи. Те могат да бъдат с незалепващо покритие или без такова. Подходящи са за готвене на всякакви ястия, но трябва да се внимава да не загорят прекалено много, в противен случай почистването става малко по-трудно. Могат да се мият както в съдомиялна машина, така и на ръка.

  • Стъклени

Съдовете от закалено или йенско стъкло са изключително практични и функционални. Те ви позволяват да следите процеса на готвене и да контролирате степента на изпичане на ястието, без да е необходимо всеки път да отваряте фурната. Стъклените съдове разпространяват равномерно топлината и имат устойчивост на високи температури и почти винаги са в комплект с капаци. Те също така са лесни за почистване и могат да бъдат използвани за сервиране на ястия директно на трапезата. Недостатъка им е, че както керамичните и те са крехки и чупливи. Препоръчително е да ги слагате в студена фурна, за да загреят постепенно вътре, защото ако ги сложите студени в гореща фурна могат да се спукат.

Видове тави според формата

  • Кръгли

Най-класическата форма на тавите за печене. Подходящи са за приготвяне на разнообразни сладки и солени храни като месни и зеленчукови ястия, пица, както и различни печива като пайове, торти или тестени изделия като питки и погачи. Имайте предвид, че за някои от печивата съдът трябва да е с по-голяма странична височина.

  • Елипсовидни

Това е другият вид овални съдове за печене, които са подходящи най-вече за приготвяне на месни и рибни ястия, като разбира се не е изключено да наготвите и нещо друго в тях.

  • Правоъгълни

В такива съдове също можете да печете месо и риба. Подходящи са и за приготвяне на лазаня, зеленчукови ястия, пайове с пълнеж, както и пици. Доста често, когато си купувате фурна, към нея е включена и такава правоъгълна тава.

В сайта на Озон ще откриете качествени съдове за печене, с които можете да увеличите  арсенала на вашата кухня. Можете да избирате между единични бройки и комплекти от различни материали, форми и размери, със или без капак. Така ще сте готови да зарадвате семейството и гостите си с богато разнообразие от ястия и печива, които ще можете да приготвите с лекота.

Виж повече