10 книги, с които да открием есенния сезон

Внимание! Навлизаме в сезона на „Извадете по един бял лист…“ За незапознатите, характеризира се с:

а) абсолютна и безвъзвратна изгубеност в превода;

б) обещания и клетви, че просто за последен път си причинявам това;

в) 45-минутна агония, след която белият лист е все така бял.

За тези, които са го чували около милион и повече пъти, e ясно, че само добрата подготовка би те спасила от нерадостните емоции. Затова – хайде, вземай бялото листче, химикалче и бъди готов със списък от нови топ заглавия за твоята библиотека.

Специално за теб – 10 подсказки от Ozone.bg! Толкова ни отива да сме добри!

„Холи“ от Стивън Кинг, изд. Бард

Холи, Холи, в какво се забъркваш този път? Стивън Кинг изправя невероятно симпатичнатата си и любима на много читатели героиня пред ново, зловещо и изпълнено с безброй сложности предизвикателство. Майка в отчаяно търсене на дъщеря си, семейство професори, криещи тайна в мазето на къщата си – кой кой е? Холи е на ход да подреди парчетата от мрачния пъзел.

„Легенди и лате“ от Травис Болдри, изд. Студио Артлайн

Ако си орк, на когото му е писнало от битки и кръв, жадуваш за промяна и искаш нова посока в живота си… отваряш кафене! Е, в град Тун, където въпросният орк е избрал да реализира мечтата си, не са чували за кафе, но това са подробности. В епицентъра на тази мила история е красивата легенда за необикновен камък, който ще донесе щастие на притежателя си.

Приготви се за четене ден и нощ! И да, ще ти трябва много лате!

„Скипи умря“ от Пол Мъри, изд. Кръг

Затрогваща и изпълнена със смисъл история, събрана в 624 страници! Началото – 14-годишният Скипи умира насред любимата си закусвалня до гимназията, в която учи. Приятели, съученици и преподаватели – кой как вижда нещата след трагедията, съизмерими ли са чувствата на възрастни и тийнейджъри, по какво се различават и по какво си приличат поколенията?

Споменахме ли, че страниците са 624? И нито една, в която да ти е скучно!

„Пермафрост“ от Васил Попов, изд. Ерове

От автора на сензацията „Мамник“ пристига нов шедьовър с ледено-хрущящото име „Пермафрост“. Отправяме се към Антарктида, където българската база е нападната от древно зло. Кой ще му се опълчи и каква цена ще трябва да плати за дързостта си? Приготви се тръпки да пропълзят от страниците към тялото ти. При това съвсем не само заради студа…

„Сърцето се предава последно“ от Маргарет Атууд, изд. Ориндж Буукс

Проектът „Позитрон“ е интересно предложение за безметежен живот, пък било то и за 6 месеца годишно. Иначе казано – половината от времето прекарваш в чист и уреден дом, другата половина – заемаш мястото на затворник. И така през месец. Не звучи като идеалното решение, но мнозина прибягват до този вариант заради икономическата и обществена криза, пленила света. Стан и Шармейн са сред тях. Историята им ще ви разсмее и натъжи, обърка и заплени!

„Гаснеща светлина“ от Стюарт Макбрайд, изд. Бениториал

Ако си мислиш, че имаш кофти ден, виж как започва този на сержант Логан Макрей, после – пак помисли. Пребита до смърт проститутка и 6 трупа на изгорели хора. Не след дълго – още една мъртва жрица на любовта. Имат ли край мрачните събития и някаква връзка помежду си?

За всеки почитател на черния хумор и вледеняващите кръвта истории – това е твоята книга!

„Облак с форма на камила“ от Алина Нелега, изд. ICU

Изключително любопитна книга, вдъхновена от история стара и вечна, а именно – Хамлетовата. Два монолога, две гледни точки и вечната тема – защо едно и също нещо е толкова различно, погледнато дори само през два чифта очи? Къде е и какво е мястото на жената в днешното общество? Още въпроси, още съмнения и купища емоции, изпод които се прокрадват отговори.

„Шейсет разказа“ от Деян Енев, изд. Жанет 45

Силни, целещи се в сърцето и безпогрешно попадащи в целта – 60 разказа, 60 попадения. Или както ги описва Александър Шпатов „точно три кутии къси силни цигари, свити майсторски от Деян Енев“.

„Изгубените светове“ от Емили Хокинс, изд. Фют

Сред текстовете и илюстрациите в тази книга ще се изгубят с удоволствие и малки, и големи читатели и пътешественици. Емили Хокинс ни повежда на удивително приключение, към места реални и такива, родени от човешкото въображение. История, култура, архитектура и неразгадани мистерии се преплитат и разкриват изминатия до днес път на човечеството, неговите постижения и неутолим копнеж по непознатото.

„Египетски приказки“ – колектив, изд. Изток-Запад

Още едно връщане назад в далечни времена, към света на египтяните от преди много, наистина много години. Предстои ти да станеш свидетел на завладяващи битки, да полетиш с птицата ибис, да разговаряш с древния Сфинкс и да разбереш, че предателството и страданието не са от вчера на тази земя. Приказки за всички възрасти – несъмнено!

ВИЖ ВСИЧКИ КНИГИ