Как да поканим децата в библиотеката с кампанията „Библиотека в класната стая“

Не всичко е такова, каквото изглежда. Ето, гледаш го грахче, а всъщност е смалидон – вълшебното хапче на Пипи Дългото чорапче за вечно детство. На пръв поглед виждаш книги, събрани на едно място, а те заедно образуват Библиотека в класната стая – чудна работилница за мечти и вълшебства!

Идеята

Няма да се впускаме в убеждаване с красиви приказки (не че не ги обичаме – напротив!), но когато става дума за учители, ученици и родители на ученици, никой представител от изброените няма време за губене. Затова, по същество – математически стегнато и кратко: ако в един клас има средно 20-30 деца и всеки родител на дете допринесе с книга или две за създаването на библиотека, учебната година ще започне с тооолкова материал (поне 40-50 заглавия) за мечтаене! И всички ученици в този клас ще се почувстват големи късметлии (и заради книгите, и заради родителите!)

Най-хубавото на идеята

Ами – всичко ѝ е хубаво! Особено фактът, че родители, учители и деца имат свободата да решат с кои книги да бъдат заобиколени всеки ден. Колкото по-шарено, толкова повече храна за въображението!

И все пак – какво да съдържа библиотеката

Това, че Алиса и Пипи са част от т.нар. задължителна литература, не означава, че Феята от захарницата, Феликс или Франклин нямат място сред книжките. Инициативата има за цел да насърчи четенето като дейност, която носи удоволствие, а не само като задължителна част от училищните занимания. Ето защо всяко дете трябва да има възможността да открие това, за което му е интересно и приятно да чете.

Къде е Ozone.bg в цялата схема

На първа линия! С неизмеримо удоволствие, внимание и грижа сме се постарали да подберем, подредим и предложим възможно най-голямо разнообразие от книжки, подходящи за деца на възраст между 6 и 11 години. От най-малките, правещи първите си колебливи стъпки в четенето, до тези, които вече знаят какво търсят в една книга. Можеш да избираш от образователни книжки, най-новите и популярни заглавия, както и добре познати на всички поколения истории.

Ако детето не отива в библиотеката, библиотеката ще дойде при детето

Важно е тази среща да се случи. Няма нищо по-лесно от това, когато книгите са на ръка разстояние ежедневно. Колко ли бъдещи д-р Охболи, нещотърсачи, капитани на кораби, пазители, художници и разказвачи на истории са в класа на детето ти? Времето ще покаже. А до тогава – всяка прочетена книга днес е посока за пътя на децата ни утре.

И… резултатите

Сподели снимка в социалните ни мрежи с #BibliotekaVKlasnataStaia и покажи книжното кътче в училището на твоето дете!

„…Годините щяха да минат, но Пипи, Томи и Аника нямаше да пораснат. Ако хапчетата не бяха изветрели, разбира се! Ще идват нови пролети и лета, и есени, и зими, а игрите им ще продължават.“

С тази вълшебна сила на вярата очакваме да бъде заредена всяка библиотека във всяка класна стая!

БИБЛИОТЕКА В КЛАСНАТА СТАЯ