10-те най-търсени книги за септември

Традицията повелява книгоберът да се случва през октомври. Есента е най-точното време, за да се запасим с хубави книги, които да сгряват душата ни цяла зима. Вижте нашите 10 предложения, които отразяват широк спектър от читателски интереси – от трилъри до детски книжки, исторически романи и изследвания, биографии, поезия, магически реализъм – въобще в този списък има за всекиго по нещо, така че изборът на увлекателно четиво е лесен. Ето какво сме подбрали за началото на тази есен:

„Блондинка“, Джойс Каръл Оутс, изд. Бард

Джойс Каръл Оутс е един от най-популярните разказвачи в съвременната американска литература и се слави със задълбоченото си внимание към тъмната страна на човешкото съзнание . „Блондинка“ не прави изключение в това отношение и е може би най-амбициозната творба на Оутс, в която тя показва целия си талант. Освен художествена биография на Мерилин Монро, книгата представлява и задълбочен анализ на американската идея за слава и изобличаването ѝ. Една мечта се превръща в гибел, защото цената, която трябва да се заплати често е твърде жестока и непосилна. По книгата е създаден изключително емоционален и въздействащ филм от Нетфликс.

„Огледалото и светлината“, Хилари Мантел, изд. Еднорог

„Огледалото и светлината“ е последната част от историческата трилогия на Хилари Мантел за епохата на Тюдорите. Тази книга обхваща последните години на реформатора Томас Кромуел. Роден в бедно семейство, той успява да се изкачи толкова високо, че на практика управлява кралството. Цяла Англия лежи в краката му, узряла за нов път и религиозни реформи. Мантел, която почина този септември, промени облика на историческия роман и спечели редица престижни литературни награди, както и най-важното признание – любовта на публиката.

„Изгубеният континент. Роман за Атлантида“, Чарлз Кътклиф Хайн, Изток-Запад

Когато е на върха на своята мощ и слава, Атлантида покорява света, създава обширни колонии в Египет и Централна Америка, а флотата ѝ се простира из моретата. Могъщата Атлантида обаче започва да запада. „Изгубеният континент“ на Чарлз Кътклиф Хайн е епична фентъзи сага за последните дни на обречената земя, която съчетава елементи от мита, разказан от Платон, с по-ранния мит за всеобщия потоп и възстановяването на човешката раса.

„Галерията на сърцето“, Марин Бодаков, Точица

„Галерията на сърцето“ е изключителен сборник със събрани стихотворения на отишлия си без време Марин Бодаков. В него са всички негови стихосбирки плюс късни стихотворения, които още не са били събрани в книгата, както и съвсем ранни творби. Послеслова е на Надежда Радулова, Силвия Чолева и Зорница Христова.

„Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов“, Снежана Ракова, Българска история

Базирана на множество непубликувани документи и снимки от семейния архив на инж. Иван Иванов, книгата на Снежана Ракова представя биографията на един забележителен българин – кметът, който дава европейския облик на София и едновременно с това вижда града разрушен, човекът, който не се огъва пред превратностите на съдбата, кметът, чиито личностни и професионални качества и авторитет са безспорно признати.

„Има хора, за които споменът не избледнява с времето – въпреки всички превратности, въпреки опитите добрите им дела да бъдат скрити и забравени. Паметта и преклонението към инж. Иван Иванов – най-успешния столичен кмет в десетилетието преди 1944 г., строителя на Рилския водопровод, стават все по-силни с годините. Книгата, която държите в ръцете си, представлява документална биография на инж. Иван Иванов – един от „строителите на съвременна България“. Целият му живот представлява неуморна работа – проектиране и строителство на водопроводи, язовири и градоустройствени начинания, които правят България и нейната столица все по-модерни и облагородени.“ – Според критици

„Ние сме Белингкат“, Елиът Хигинс, Ера

„Ние сме Белингкат“ разказва за събирането на група самоуки онлайн детективи, които успяват да осветлят редица международни престъпления. Основателят Елиът Хигинс разкрива подробности за възникването, развитието и целите на Белингкат. Той споделя и детайли от многобройните разследвания, които водят до впечатляващи резултати. Те постепенно се утвърждават като онлайн екип, който разследва престъпления и разобличава дезинформацията, основавайки разкритията си на публично достъпни източници. Българското издание е със специален предговор от Христо Грозев и Десислава Дамянова.

„Всички шепнещи кости“, А. Г. Слейтър, Сиела

Книгата на Слейтър е мрачна готическа история, която завладява със своите герои – вещици, митични и морски създания, както и обикновени хора, които се опитват да се борят с тях.

„Някога, много отдавна, семейството на Мирен О’Мали натрупало несметни богатства благодарение на сделка с морския народ. Корабите на рода О’Мали прекосявали морската шир, недокоснати от бури и чудовища и сподиряни винаги от попътен вятър. Завръщали се в малкото пристанище на родния си град с трюмове, натежали от подправки и коприна. Среброто преливало от семейните ковчези, а родът грижливо пазел зловещата тайна какво получавало морето в замяна на тяхното благоденствие.“ – от анализи на творбата.

„Човекът, който засаждаше дървета“, Жан Жионо, Ерове

Френският писател и пацифист Жан Жионо създава тази неповторима притча за съвремието. Дълбоко философска творба за постоянството, добротата и надеждата. Самотен овчар във Френските Алпи се е заел с каузата си да засели своя опустял район. Години наред той засажда по 100 жълъда дневно. Войните не успяват да попречат на труда на живота му. Малко по малко всеотдайната работа дава плодове: пейзажът и условията се променят, а животът и надеждата се завръщат по тези места.

„Ако искаме характерът на едно човешко същество да разкрие наистина изключителни качества, трябва да имаме щастието да наблюдаваме действията му години наред. Ако тези действия са лишени от егоизъм, ако идеята, която го направлява е чиста щедрост, ако е абсолютно сигурно, че никога не е търсил отплата, и още повече, ако е оставил видими следи на света, тогава несъмнено имаме работа с незабравим характер.“ – откъс от  книгата.

„Хагабула“, Тодор П. Тодоров, Жанет 45

Романът „Хагабула“ на Тодор П. Тодоров ще се хареса на почитателите на магическия реализъм. Разказът следва пътя на Ернан Кортес и експедицията му към планината на ацтеките. Книгата може да се определи като приключенска, философска и фантастична, повествованието е съноподобно, а в центъра ѝ са поставени редица екзистенциални въпроси – има ли света бъдеще и какъв ще бъде неговия край, за ролята на жените в света, създаден от мъже.

„Като Тигър“, Пшемислав Вехтерович, Пътечки

Изключително забавна и красива книжка за неволите на големия тигър, дело на  Пшемислав Вехтерович и художничката Емилия Джиубак. На български книгата се появява благодарение на младото издателство „Пътечки“.

„Не е лесно да си Тигър, но е безкрайно вълнуващо. Трябва да се прокрадваш тихомълком, да се влачиш по корем, да убедиш някого… да бъде изяден, като проведеш дълъг и възпитан разговор с него. Може да се каже, че особено след мръкване да си Тигър е повече от магично. Роааар!“ – бележки от книгата