Да се погрижим за себе си през зимата – каква козметика да изберем

През зимата кожата на лицето и тялото е най-уязвима на суровите атмосферни влияния. Филагринът, един от най-важните протеини в организма, отговорен за поддържането на бариерната и овлажняваща функция, намалява през зимата, както и с напредване на възрастта. Това в комбинация със сухото студено време, ниската влажност, отоплението на закрито и големите температурни разлики, води до дехидратиране на кожата и влошава състоянието ѝ. Оставена незащитена, кожата започва да губи своята еластичност, загрубява, появяват се червени петна, лющене, сърбеж, което е сигурен белег за дълготрайното ѝ подлагана на стрес.

Често срещани кожни проблеми през зимата:

  • Екзема;
  • Псориазис;
  • Розацея;
  • Кератоза (суха кожа);
  • Болест на Рейно.

Правилното овлажняване е една от ключовите грижи за поддържане на здрава и красива кожа през зимата. Както подбираме козметиката си според типа кожа, така е важно изборът ни да отговаря на климатичните условия.

Какво трябва да съдържа една зимна козметика, за да е ефективна

Зимните продукти трябва да бъдат силно овлажняващи и подхранващи кожата. Те трябва да съдържат растителни масла, ненаситени мастни киселини и антиоксиданти. Съставки като алое вера, авокадо, манго, морски водорасли, лен могат да са изключително полезни.

Едно от най-важните правила при създаването на защитна козметика е тя да не бъде на водна основа. Водата стимулира изсушаването на кожата и присъствието ѝ в зимната козметика може да бъде много опасно, особено при минусови температури. Вместо вода зимните продукти могат да съдържат различни видове натурално масло, като масло от ший. Други полезни съставки включват урея, нерафинирани растителни масла, растителен глицерин, витамини Е, А и Ц. Не трябва да се забравя и UV филтърът.

Съвети за грижа за кожата през зимата

  • Хидратирайте често

Овлажняващите кремове, съдържащи серамиди и хиалуронова киселина, ще помогнат влагата да се задържи в кожата ви.

  • Преминете към хидратиращи почистващи препарати

През зимните месеци избягвайте агресивните почистващи продукти за лице. Като основно правило всеки почистващ препарат, който оставя кожата „скърцащо чиста“, я лишава от естествената влага. Използвайте нежни, хидратиращи почистващи препарати без аромати за ежедневно почистване и за премахване на грим.

  • Ограничете горещите душове

Дългите горещи душове допълнително изсушават кожата. Ограничете ги до 15 минути и използвайте хладка вода, за да избегнете дразнене.

  • Избягвайте груби скрабове и ароматизирани продукти

Избягвайте ги, ако имате анамнеза за екзема или суха кожа. Използвайте неароматизирани сапуни и препарати за измиване на тяло.

  • Ексфолирайте за гладка и еластична кожа

Избягвайте грубите ексфолианти и изберете такива с млечна киселина, които едновременно отстраняват мъртвата кожа и хидратират.

  • Не забравяйте слънцезащитата

Въпреки че слънчевите UVB лъчи не са толкова силни през зимата, UVA лъчите са вредни за кожата и я състаряват. Не забравяйте да слагате най-малко SPF 30+ всяка сутрин след хидратиращия крем и нанасяйте отново, ако стоите дълго време на открито (например, ако карате ски).

  • Ограничете приема на алкохол и пийте достатъчно вода

Алкохолът допълнително дехидратира организма, така че трябва да се внимава с него и при възможност да се ограничи.

  • Носете балсам за устни

Хидратиращ балсам за устни с SPF фактор е най-доброто решение, което ще ги предпази от напукване и сухота.

Ето и няколко страхотни предложения за козметика, подходяща за зимните месеци:

  • Грижа за косата

Стимулиращ растежа шампоан против косопад с кралска камелия на корейската марка Doori, който съдържа лечебни билки за стимулиране на растежа, хидратира скалпа и регулира омазняването.

Лосион против реакционен косопад Ducray Creastim – препоръчва за грижа за косата след бременност, стресови ситуации, умора или смяна на сезона. Формулата му спомага за забавяне на косопада и реактивира растежа на косата.

Шампоан против косопад Ducray Anaphase+ – съдържа комбинация от Токоферол никотинат, витаминен комплекс и екстракт от Рускус, които стимулират скалпа и предоставят на клетките енергията, нужна за нормалното протичане на техния метаболизъм.

Стимулиращият шампоан за коса Redensyl Revalid осигурява оптимална грижа и подхранва косата ви за лечение на косопад. Продуктът е изцяло натурален и не съдържа парабени, сулфати и силикон. Формулата му е обогатена с Redensyl, патентована активна съставка, която стимулира растежа на косата, като същевременно намалява косопада.

  • Грижа за лицето

Хидратиращ крем с плътна текстура Vichy Aqualia Thermal, който хидратира сухата и много сухата кожа благодарение на съставки с 97% естествен произход като хиалуронова киселина, термална минерализираща вода Vichy и захарна маноза.

Обновяващ серум Vitamin C10 на La Roche-Posay – чистият витамин С (L-аскорбинова киселина) е биологично най-активната форма на витамин С, известна със способността си да подобрява текстурата на кожата. Човешкият организъм обаче не е в състояние да произвежда тази молекула. Кожата е напълно зависима от външния прием, така че този серум, нанесен преди хидратитиращият крем, е чудесен начин за изглаждане на фините бръчки и подобряване на общото състояние на кожата на лицето.

Почистващ гел Avène Cleanance е продукт с физиологично pH, без сапун, осигуряващ много висока кожна толерантност благодарение на комбинацията от активни съставки, която осигурява три предимства – деликатно почиства кожата, матиращ ефект и комфорт за кожата.

Мицеларната вода Bioderma Sensibio е подходяща за почистване и премахване на грим от лицето на чувствителна до нетолерантна кожа. Мицеларната технология е вдъхновена от клетъчните липиди, намиращи се в кожата. В перфектна хармония с нея, тя запазва естествения защитен филм на кожата.

Околоочен крем SNP Prep поддържа баланса на влагата по най-нежната част от лицето – около очите. Също така стимулира производството на колаген и еластин и намалява видимостта на фините бръчки.

Ампула за лице Skin 1004 Madagascar Centella интензивно регенерира, успокоява и укрепва бариерата на кожата, както и възстановява нивото на хидратация. Подходяща за всички типове кожа, ампулата възстановява увредената кожа, като същевременно регулира нейния баланс на влага и масло.

  • Грижа за ноктите

Капсулите за коса и нокти Phyto Phytophanere съдържат витамин В2 и В5, които стимулират производството на енергия към клетките. Витамин В6 пък е отговорен за синтеза на протеини, по-специално цистеин, витамин С и витамин Е са мощни антиоксиданти, а маслото от пореч осигурява балансираното снабдяване с наситени мастни киселини.

Хранителна добавка за коса и нокти Revalid е създадена така, че да осигурява всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали за косата и ноктите и да ги поддържа здрави и в перфектна форма. Формулата ѝ се състои от витамини B1, B6, D3, минерали като цинк, мед, желязо и растителни екстракти.

  • Грижа за тялото

Ултралекият лосион Eucerin pH5 е нежен, но ефективено хидратиращ продукт за тяло с формула, която е специално разработена, за да прави нормалната към суха кожа по-устойчива и по-малко чувствителна. Съдържа цитратен буфер с рН5, който възстановява и поддържа оптималното рН ниво. Хидратиращият лосион за тяло включва декспантенол, активна съставка, известна със своите регенериращи свойства.

Хидратиращият лосион за лице и тяло CeraVe хидратира и спомага за възстановяването на кожната бариера. С леката си и немазна текстура, обогатена с 3 важни серамида и хиалуронова киселина, този лосион хидратира кожата през целия ден. Технологията MVE осигурява поетапното освобождаване на серамидите и тяхната продължителна и ефикасна доставка в кожната бариера.

Успокояващият крем за лице и тяло Bioderma Atoderm Ultra е предназначен за нормална до суха чувствителна кожа и е подходящ за цялото семейство. Комплексът Skin Protect, съдържащ витамин РР и комбинация от захари, с двойно биологично действие създава здрава кожна бариера, спомага за поддържането на нивото на хидратация и осигурява комфорт.

Балсамът за лице и тяло AP+ M на La Roche-Posay възстановява баланса на кожния микробиом. Бързо успокоява кожата и намалява усещането за сърбеж. С технологията AP+M (Aqua Posae + Microresyl) ограничава размножаването и устойчивостта на стафилококовите бактерии, участващи в склонната към атопия кожа. Балсамът е подходящ за бебета, деца и възрастни с много суха кожа, склонна към атопия и алергии.

Зимно масажно масло Wooden Spoon с натурален камфор, ментол и 6 етерични масла, известни със своите мощни антивирусни и противо-възпалителни свойства: чаено дърво, джинджифил, розмарин, лавандула, мащерка и евкалипт.

ВИЖ ВСИЧКО ОТ КОЗМЕТИКА