top 10 naj-zabavni nastolni igri za 2021

ТОП 10 най-забавни настолни игри

Настолните игри са страхотен повод да съберете приятели у дома. Богатото разнообразие от многобройни жанрове ви гарантира, че ще откриете нещо за всеки вкус. Това, което прави преживяването толкова уникално, е че потъвате в напълно нов свят, без значение дали ще мислите индивидуална стратегия срещу всички останали или ще играете в отбор. Игрите ви дават възможност да влезете в ролята на капитан на пиратски кораб, египетско божество, смел рицар, мистична магьосница, шантаво извънземно и какво ли още не. Сюжетите им са така добре изпипани, че се откъсвате тотално от ежедневието си. А нямаме ли нужда точно от това?

За да ви покажем какви нови хоризонти се разкриват пред вас, подготвихме класация с топ 10 най-забавни настолни игри.

Настолна игра Дюнер Коте Коза Сирене Пица – парти

Дюнер Коте Коза Сирене Пица e забавна и динамична парти игра, която ще се харесва както на по-малките, така и на по-големите играчи. Името ѝ далеч не е случайно.

Настолна игра Дюнер Коте Коза Сирене Пица - парти - 1

Първата стъпка от правилата е именно да запомните поредността на думите „дюнер, коте, коза, сирене, пица„. Тя е от типа игри, които не изискват особена тактика, но забавлението е повече от гарантирано. Играчите се редуват максимално бързо да казват думи, като едновременно с това обръщат по една карта от тестето си. Ако смятате, че притежавате бързи рефлекси, играта е чудесен начин да ги тествате. А и кога друг път ще имате възможността да повтаряте думи като „дюнер, коте, коза, сирене, пица“? Съберете тайфата у дома и се пригответе за много смях.

Настолна игра Mattel – Скрабъл

Скрабълът е класическа настолна игра, в която да впрегнете ума си. Съставянето на думи съвсем не е толкова лесна задача, затова и победата в тази игра винаги носи особено удовлетворение.

Настолна игра Mattel - Скрабъл - 1

Със скрабъла ще проверите колко сте изобретателни и колко добре може да четете измежду редовете. Играта на пръв поглед може да ви се струва тиха и спокойна, но това далеч не означава, че няма да има напечени ситуации и известна доза спортна злоба.

Настолна игра Горда България – семейна

Горда България е най-новата игра за българска история. С нея ще научите интересни факти за едни от най-важните родни исторически личности, докато играете и се забавлявате.  Тя е идеална за семеен подарък, защото ще ангажира вниманието на малки и големи.

Настолна игра Горда България - семейна - 1

Децата ще придобият нови знания по един интересен и нестандартен начин, а възрастните ще си припомнят важни факти от миналото ни. С Горда България ще се върнете назад във времето към могъщи владетели, безстрашни генерали, мъдри книжовници, талантливи писатели и много други. Играта се състои от над 380 въпроса, групирани в 64 теми, свързани с различни исторически периоди, скрити зад красиво илюстрирани карти. Тя има 4 степени на трудност, с които ще предизвика дори най-умелите почитатели на българската история. Верен помощник в историческите загадки ще ви бъде и луксозната книга-приложение към играта, в която ще намерите обстойна информация за всяко събитие или личност, отбелязани на картите.

Настолна игра Гибелапагос – парти

Мечтали ли сте си някога да завладеете самотен остров? С настолна игра Гибелапагос – парти имате възможността датествате стратегическото си планиране и да се насладите на едно неповторимо изживяване.

Настолна игра Гибелапагос - парти - 1

Заедно с вашите съотборници в кооперативната игра трябва да намерите решение как да оцелеете и да построите сал, за да избягате от острова, преди да ви застигне ужасяващ ураган. В играта може да участват от 3 до 12 играчи.

Жизненоважни ресурси като храна и вода са недостатъчни. Единственият начин да се изхранвате е да ловите риба. За да оцелеете в този истински Сървайвър, ще трябва да притежавате съобразителност и доста хитрост.

Готови ли сте да предизвикате всички ваши сетива на едно същинско корабокрушенско изпитание?

Настолна игра Dixit – парти, семейна

Dixit е сред най-популярните парти игри. Представете си играта на асоциации, но с още по-креативен завършек.

Настолна игра Dixit - парти, семейна - 1

Най-важното, което трябва да притежава играчът, за да грабне победата, е въображение. В хода на играта, играчите използват разнообразието на своите детайлни карти за да завоалират връзката между историята си и картата, която са играли. Разказвачът изрича кратък израз или единична дума, която според него е свързана с образа на картата му, и я играе с гърба нагоре. Останалите трябва да сложат карта от ръката си, която най-добре пасва на казаната фраза. Правилата са прости и ви дават шанс да разберете как разсъждават останалите играчи.

Настолна игра Activity – парти

Activity също е интересен прочит на играта на асоциации, който включва различни действия.

Настолна игра Activity - парти - 1

В нея играчите се редуват да описват различни понятия чрез жестове, рисуване или описване на картинки. Развихрете въображението си и се подгответе за много смях. Ако се чувствате уверени в уменията си да обяснявате, можете да изберете карта с по-високо ниво на трудност. Ако се справите успешно, тя ще ви придвижи още по-напред по игралното поле.

Настолна игра Hasbro Monopoly – България е прекрасна

Уникалната българска природа винаги е била повод за гордост. Разполагаме с толкова много спиращи дъха забележителности – величествени планини, мистични пещери, кристално чисти езера, архитектурни резервати и много други.

Настолна игра Hasbro Monopoly - България е прекрасна - 1

А сега си представете, че може да притежавате малка част от България за себе си. Това е възможно със специалното издание на Monopoly – България е прекрасна. С него вместо скучни имоти като хотели, къщи и вили, можете да купите Стобските пирамиди, Националния дворец на културата, храм-паметника „Свети Александър Невски“ и други забележителности.

Настолна игра Azul – семейна, българско издание

Настолната игра Azul е истинско произведение на изкуството.

Натолна игра Azul, семейна, БГ правила - 1

Целта е създадете най-красивата комбинация от керамични плочки и да спечелите максимален брой точки. Шарените плочици трябва да бъдат поставени така, че да запълните мястото на игралното си поле по възможно най-ефективния начин, като навържете различните цветове. Играта определено ще допадне на онези от вас, които изпипват всеки детайл и обичат да си играят с цветовата палитра.

Настолна игра Експлодиращи Котета – парти

Експлодиращите котета е една изключително шантава игра, във възможно най-добрия смисъл на думата.

Настолна игра Експлодиращи Котета - 1

Все пак когато се комбинират котки и експлозии на едно място, настъпва абсолютен хаос, отново в добрия смисъл. Но не се притеснявайте, никъде не става въпрос за насилие и никой няма да пострада. Правилата са прости – ако изтеглите експлодиращо коте, губите. Има няколко забавни начина да избегнете това. Каквото и да си говорим, печелившата стратегия е просто да прецакате всички останали.

Настолна игра Една дума – парти

Една дума е парти игра, в която всички играят в отбор. Всеки рунд един играч трябва да познае думата, която останалите се опитват да му подскажат.

Настолна игра Една дума - парти - 1

Съвсем спокойно можем да кажем, че телепатичните умения тук са огромен плюс. Останалите играчи трябва да измислят дума-подсказка, която записват тайно на своите стативи. Уловката е, че трябва да изберете своята дума без да се консултирате с останалите играчи и да имате предвид, че всички еднакви подсказки биват елиминирани преди активният играч да ги види.